Trump si Putin ar putea avea o intalnire inainte de luna iulie
Externe

Deutsche Welle: Trump si Putin – o uvertura. De ce Rusia ar putea juca la doua capete

Uta Steinwehr scrie, intr-un comentariu publicat pe site-ul publicatiei germane Deutsche Welle, despre relatia dintre Doland Trump si Vladimir Putin, in contextul unor relatii tensionate.  SUA si Rusia au relatii diplomatice de 25 de ani, chiar daca acestea sunt acum de gheata, iar viitorul presedinte american, Donald Trump, vrea sa le dezghete. Numai ca Rusia ar putea juca la doua capete.

Recent, Donald Trump l-a descris pe preşedintele rus, Vladimir Putin, ca fiind ”foarte şmecher”. Acest lucru s-a întâmplat după ce Putin a refuzat să-i plătească preşedintelui Barack Obama cu aceeaşi monedă în urma expulzării a 35 de diplomaţi ruşi. Dar Trump şi-a exprimat şi înainte, în mai multe rânduri, aprecierea pentru preşedintele rus pentru politica si stilul de guvernare autoritare ale acestuia.

Lucru care a iritat multă lume în Statele Unite. Dar în ochii multora, declaraţia lui Trump, conform căreia are de gând să coopereze cu Rusia în lupta împotriva terorismului, a fost mult mai importantă, spune Sebastian Feyock. Acesta este politolog la Societatea Germana pentru Politica Externa (DGAP). Pentru Trump, adevăratul pericol în ceea ce priveşte terorismul islamist vine din Siria.

”Actuala guvernare Barack Obama a refuzat să coopereze cu Rusia, pentru că preşedintele rus sprijină regimul sirian fără să se gândească la urmări”, spune Feyock. Donald Trump se distanţase deja din campania electorală de politica lui Obama. ”Din declaraţiile lui Trump, putem trage concluzia că probabil îi va fi totuna cu ce metode sprijină Rusia armata siriană”. Pentru Feyock, toate acestea sună ca un nou început al relaţiilor bilaterale. Să ne amintim: şi Barack Obama şi-a dorit acelaşi lucru la începutul mandatului său. Fosta sa secretară de stat, Hillary Clinton, şi omologul ei Serghei Lavrov au apăsat simbolic în 2009 pe un buton de ”reset”. Dar nu s-a schimbat mare lucru.

Donald Trump vrea să facă totul altfel. Spune despre el că ar fi un ”dealmaker” şi că Putin îşi doreşte de asemenea o înţelegere profitabilă, aşa că vor ajunge la un numitor comun. Dar la fel ca în alte domenii politice, opiniei publice nu îi este clar dacă Donald Trump are într-adevăr vreun plan. Deocamdată este clar că vrea să-l aibă ca secretar de stat pe Rex Tillerson. Șeful concernului petrolier ExxonMobil are legături strânse cu Kremlinul. Publicaţia germană ”Spiegel” îl numeşte chiar ”însărcinatul pentru Rusia”.

Retorica lui Trump în ceea ce priveşte Rusia îi nemulţumeşte pe analiştii politici din Statele Unite, e de părere politologul Feyock. ”Aceştia spun că Trump ar putea fi al treilea preşedinte la rând care se lasă dus de nas de Putin, iar la final, Statele Unite vor fi din nou înşelate de Rusia”.

Nu va fi bine

Despre acelaşi risc vorbeşte şi Volker Weichsel, redactor al ziarului „Osteuropa”: ”Va veni şi ziua conflictului”, prevede Weichsel. Nu consideră că prieteniile ar avea mare influenţă în politică. ”E foarte posibil să vedem la început un scurt foc de artificii de apropiere, dar acesta se va stinge foarte repede”.

După părerea lui Weichsel, nu ar trebui să luăm în serios declaraţiile de până acum, nici dintr-o parte, nici din alta. Factorii structurali sunt mult mai importanţi, spune acesta: concurenţa dintre cele două state rămâne valabilă. Pentru că la nivel intern, regimul Putin se legitimează prin anti-americanism. ”Se propagă constant o imagine a duşmanului”: ‘Vom fi atacaţi de SUA şi trebuie să ne apărăm, SUA sunt vinovate pentru tot, pentru decăderea Rusiei, pentru starea economică precară.’ Iar acest lucru nu se va schimba odată cu Trump”.

Faptul că Putin vorbeşte în termeni pozitivi despre preşedintele desemnat al Statelor Unite nu reprezintă o contradicţie, pentru că retorica în afară este cu totul alta decât cea din interiorul ţării, spune Weichsel. Atâta timp cât Trump vorbeşte despre planuri care sunt în interesul Rusiei, ca de pildă mai puţină influenţă SUA în Europa de Est, nu strică să îl lauzi. În timpul conferinţei sale de presă din decembrie, Putin a declarat despre Donald Trump: ”Nimeni nu a crezut în victoria lui în afară de noi”.

Weichsel crede că pasul următor va fi ca Rusia să testeze care este poziţia lui Trump faţă de Țările Baltice. ”În momentul în care Trump trasează o linie roşie, aparenta paropiere între cei doi va lua sfârşit”. Este definitoriu ce se întâmplă până atunci.

Trump nu poate să ia decizii singur

Donald Trump nu poate decide singur care va fi politica SUA faţă de Rusia. Prin apropierea de Moscova se poziţionează împotriva partidului său. Unii republicani sunt deja de mult timp senatori şi nu se lasă la mâna lui Trump, e de părere Feyock. Aceştia au o imagine clară despre Rusia – preponderent critică.

John McCain şi Lindsey Graham sunt doi dintre ei. Ambii pledează pentru o comisie de verificare a activităţilor serviciilor secrete ruse din timpul campaniei electorale din SUA. McCain a declarat pentru televiziunea Fox News, că Congresul American trebuie ”să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei” în acest context. Feyock consideră că ambii senatori s-au poziţionat foarte clar împotriva lui Trump. Acesta din urmă neagă amestecul Rusiei şi consideră că o astfel de comisie ar fi inutilă.

Ambii senatori au vizitat zilele trecute Țările Baltice, Georgia şi Ucraina, pentru a asigura statele respective de sprijinul SUA, în ciuda aproprierii lui Trump de Rusia. ”Prin aceasta se vede cum Congresul va avea o relaţie conflictuală cu preşedintele, în ceea ce priveşte politica americano-rusă”, adaugă Feyock. Chiar dacă Trump renunţă la anumite sancţiuni împotriva Rusiei, Congresul l-ar putea bloca.

Articol semnat de Uta Steinwehr pentru Deutsche Welle

Stiri pe aceeasi tema

Perioada de carantina in Marea Britanie, scurtata de la 14 la 10 zile

Cristiana Petrariu Bota

Boris Johnson va crea un nou departament de imigrari prin care va reduce numarul de migranti slab calificati. Va fi un sistem de imigratie bazat pe puncte in stil australian

Cristiana Petrariu Bota

La Croix explica ce se ascunde in spatele presiunilor exercitate asupra presedintelui Iohannis de a o revoca pe Kovesi din fruntea DNA

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult