11.7 C
România
27 septembrie 2022
Consultari Cotroceni
Politica

Dezbaterea pe Educatie initiata de Iohannis va avea loc cu participarea societatii civile

Presedintele Klaus Iohannis invita societatea civila si ONG-urile sa se implice in dezbaterea pe care urmeaza sa o lanseze privind Educatia Nationala. Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, entitatile sunt invitate sa consulte criteriile de participare la aceasta dezbatere, care sunt la randul lor puse in consultare publica.

In anul 2016, dezbaterea pentru educatie initiata de presedintele Klaus Iohannis are ca obiectiv „preluarea viziunii societatii”, informeaza Administratia Prezidentiala. Vor avea loc discutii cu ONG-uri, scoli si universitati, profesori, parinti, elevi, angajatori si experti, iar acestea se vor desfasura in trei modalitati: vor fi consultari online, dezbateri regionale organizate chiar de catre Administratia Prezidentiala, dar si evenimente organizate de terti sub egida dezbaterii nationale. Obiectivul este ca in anul 2018 sa existe o noua lege a educatiei sau modificari legislative in aceasta zona, ca urmare a dezbaterilor.

„Administrația Prezidențială, prin Departamentul Educație și Cercetare, lansează în dezbatere publică criteriile pentru includerea evenimentelor organizate, sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată”, de către orice entitate care dorește să se implice în reforma educației. Administrația Prezidențială propune astfel un demers flexibil și participativ, care să permită adaptarea sa permanentă la nevoile societăţii.

În anul 2016, Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare, inițiată de Președintele României, Klaus Iohannis, va viza principalele opțiuni strategice ale României privind sistemul național de educație și cercetare, care vor fi apoi transformate în obiective de țară și integrate într-o viziune pe termen lung (2018 – 2030).

Astfel, orice eveniment cu rezultate relevante pentru acest demers va putea fi inclus în cadrul dezbaterii publice lansată de Administrația Prezidențială, în condiţiile în care respectă un set de criterii transparente. Documentul care descrie aceste criterii este supus dezbaterii publice pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Punctele de vedere pot fi trimise pe adresa educatie@presidency.ro, până la data de 7 februarie 2016″, transmite Administratia Prezidentiala.

CALENDARUL DEZBATERILOR PE EDUCATIE

In 2016 se va desfasura prima etapa, si anume „Preluarea viziunii societatii (grup tinta: ONG-uri, actori educationali, scoli si universitati, profesori, parinti, elevi, angajatori, experti) si integrarea ei intr-o forma unitara, care va include obiective de tara pentru 2018-2030”.

Etapa a II-a va fi in 2017 si va insemna elaborarea strategiei si planului operational si lansarea in dezbatere publica.

In 2018 va avea loc etapa a III-a si ultima, in care Administratia Prezidentiala vorbeste despre un „ansamblu de politici si un model de guvernanta in educatie si cercetare”, precum si de „sprijinirea adoptarii unitare a modificarilor normative (daca se impun)”.

In cadrul acestei dezbateri vor avea loc si evenimente organizate de terti, iar Departamentul Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale lanseaza in dezbatere publica o serie de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca viitoarele dezbateri initiate de cei interesati, pentru a putea fi desfasurate sub egida „Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare – Romania educata”.

In acest fel, „orice eveniment cu rezultate relevante pentru acest demers va putea fi inclus in cadrul dezbaterii publice lansata de Administratia Prezidentiala, in conditiile in care respecta un set de criterii transparente”, se arata in comunicat.

Criteriile puse in dezbatere, pe care evenimentele organizate de terti ar trebui sa le indeplineasca pentru a putea avea loc sub egida dezbaterii prezidentiale:

1. Evenimentul este incluziv si non-discriminatoriu
„Evenimentul promoveaza dreptul cetatenilor de participare neingradita la consultare publica, incurajand participarea si exprimarea oricarei parti interesate, indiferent de varsta, gen, etnie, apartenenta religioasa sau politica”.

2. Evenimentul este apolitic si non-partizan
„Organizatorul si partenerii evenimentului nu sunt afiliati politic si nu sustin in dezbatere un partid politic”.

3. Evenimentul este gratuit pentru participanti, iar sursele de finantare a evenimentului corespund criteriilor de legalitate si integritate
„Organizatorii si partenerii acestora nu vor percepe nicio taxa de participare pentru persoanele care iau parte la eveniment si nu se va obtine niciun profit in urma derularii acestuia. Organizatorii si partenerii acestora nu au antecedente penale, iar finantarea provine din surse transparente, legale si apolitice”.

4. Evenimentul este relevant pentru Dezbaterea Nationala pentru Educatie si Cercetare
„Tema evenimentului propus raspunde nevoii de conturare a unei viziuni si a unor obiective de tara pentru educatie si cercetare. Formatul si modalitatea de organizare incurajeaza dezbaterea argumentata, afirmarea echilibrata a tuturor opiniilor si respectul, fara a aduce atingere sau prejudicii vreunei categorii de persoane.”

5. Candidatura respecta termenul de inscriere si derulare, respectiv de transmitere a raportului final, iar propunerea de organizare a evenimentului este fezabila
„Organizatorul se angajeaza ca detine la momentul depunerii candidaturii resursele necesare (resurse umane, de timp, financiare etc.) care sa permita derularea evenimentului in conditii optime. De asemenea, organizatorul se va asigura ca sunt respectate termenele de inscriere si derulare in acord cu calendarul agreat”.

6. Diseminarea rezultatelor evenimentului si a informatiilor despre Dezbaterea nationala
„Pe durata evenimentului, participantii vor fi informati asupra Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare, asupra existentei instrumentelor de consultare si vor fi incurajati sa se implice activ in dezbateri. De asemenea, organizatorii si partenerii acestora se angajeaza sa disemineze rezultatele evenimentului si in comunitatea locala”.

Punctele de vedere pot fi trimise pe adresa educatie[at]presidency.ro, pana la data de 7 februarie 2016, informeaza Administratia Prezidentiala.

In comunicat se arata ca Dezbaterea Nationala pentru Educatie si Cercetare, initiata de presedintie, „se bazeaza pe o abordare noua, inclusiva, de jos in sus, care pleaca de la nevoile societatii si de la bunele practici existente. Ne dorim ca, in baza unui set de criterii transparente, orice eveniment cu rezultate relevante pentru tema anului 2016, respectiv viziunea si obiectivele de tara pentru educatie si cercetare in 2018 -2030, sa poata fi inclus in dezbaterea publica lansata de Administratia Prezidentiala, pentru a fructifica astfel intreaga experienta existenta”.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca evenimentele organizate de cei interesati de reforma in educatie pot fi incluse sub egida „Dezbaterii Nationale pentru Educatie si Cercetare” de catre orice persoana, grup de initiativa sau organizatie interesata de domeniul educatiei si cercetarii (sindicate, patronate, ONG-uri, coalitii de ONG-uri, mediu privat, institutii publice etc.), „care doreste sa aduca mesajul dinspre cetateni si comunitatea scolara catre Administratia Prezidentiala”.

Inscrierea evenimentelor se va realiza in perioada 1 martie-1 septembrie 2016, pentru activitatile care se vor desfasura in perioada 1 aprilie-1 octombrie 2016. Candidatura pentru inscriere trebuie sa fie transmisa pe adresa educatie[at]presidency.ro cu minimum o luna inainte de derularea efectiva a evenimentului, prin completarea unui formular standard care va fi pus la dispozitie de catre Departamentul Educatie si Cercetare din cadrul Administratiei Prezidentiale, se arata in comunicat.

Related posts

Raed Arafat ar urma sa fie schimbat de premier de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Dragnea infirma zvonul

Delia Ion

Majoritatea parlamentara trebuie sa propuna un nou premier. Ce spune Ludovic Orban

Lucy Ionesco

Legile justitiei nu sunt sustinute de Opozitie. PNL si USR nu inteleg de ce e nevoie de o dezbatere parlamentara de urgenta

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult