-1.3 C
România
18 ianuarie 2022
Rusia - Turcia
Externe

Dialog agresiv de la distanta intre Recep Erdogan si Guvernul Israelului

Schimb dur de replici intre Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei, si Guvernul Israelului. Erdogan a declarat in timpul unui discurs tinut la Istanbul ca palestinienii n-ar trebui sa accepte nepasatori „ocupatia” Israelului in Ierusalimul de Est si ca trebuie sa lupte pentru recastigarea acestui teritoriu.

Israelul n-a ramas dator acestei declaratii agresive venite din partea preseintelui turc. Guvernul israelian a ripostat pe masura anuntand ca Administratia de la Ankara a incalcat sistematic drepturile omului si, in aceste conditii, presedintele Turciei nu poate predica „moralitate”.

„Noi, ca musulmani, ar trebui sa vizitam mai frecvent Al-Quds (numele arab al orasului Ierusalim -n.red.) ca sustinere pentru fratii nostri de acolo”, a declarat Recep Tayyip Erdogan intr-un discurs rostit luni, la inceperea Formului International Al-Quds Waqfs, desfasurat in orasul turc Istanbul.

Orasul Ierusalim „este un loc sfânt pentru toate cele trei religii. Reprezinta centrul intregii omeniri”, a adaugat Recep Erdogan, referindu-se la iudaism, la crestinism si la mahomedanism. „Atat la nivel religios, dar si din punctul de vedere al responsabilitatii istorice, Al-Quds (Ierusalimul) si lupta fratilor nostri palestinieni pentru drepturi si dreptate este foarte importanta pentru noi. Vom face eforturi ca orasul sa devina unul al pacii”, a subliniat Erdogan, citat de agentia Anadolu.

„Din punctul de vedere al comunitatii musulmane, trebuie sa vizitam Moscheea Al-Aqsa frecvent”, a insistat Erdogan. Moscheea Al-Aqsa face parte, alaturi de Domul Stancii, din Complexul musulman Al Haram al Qudsi ash-Sharif (Sanctuarul nobil), situat in centrul istoric al Ierusalimului in zona denumita de evrei Muntele Templului, cel mai sfânt loc al mozaismului, unde a fost situat Templul iudaic.
Fiecare zi in care Ierusalimul este „sub ocupatie este o insulta pentru noi. Exista o singura solutie. infiintarea unui stat palestinian suveran si independent, pe baza frontierelor din anul 1967, avand capitala in Ierusalimul de Est”, a spus Erdogan, acuzand Israelul ca incalca sistematic drepturile omului in Cisiordania. „Care este diferenta intre actiunile actualei Administratii israeliene si politicile rasiste si discriminatorii practicate in trecut impotriva persoanelor de culoare in America si pâna de curând in Africa de Sud?”, a adaugat liderul Turciei, avertizând si Administratia Donald Trump sa nu mute ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim. „Ar fi o decizie extrem de nechibzuita. Nu este vorba de o simpla schimbare de locatie. Cei care cred asta nu sunt constienti de echilibrul delicat din regiune”, a subliniat Erdogan. Presedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat favorabil controversatei initiative de mutare a ambasadei americane in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, dar a precizat in februarie: „Analizam ideea cu multa grija”.

In replica la afirmatiile facute luni de Recep Erdogan, Ministerul israelian de Externe a acuzat Administratia de la Ankara ca incalca „sistematic” drepturile omului, astfel ca „nu poate predica moralitate”.

„Cei care incalca sistematic drepturile omului in propria tara nu trebuie sa ne dea noua lectii, nu pot predica moralitate singurei democratii reale din regiune. Israelul protejeaza permanent libertatea totala a evreilor, musulmanilor si crestinilor de exercitare a drepturilor religioase si va continua sa procedeze in acelasi fel in pofida acestor calomnii fara fundament”, a afirmat Emmanuel Nashon, purtatorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, citat de cotidianul Haaretz.

Stiri pe aceeasi tema

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata. Grecii isi scot in masa banii din bancomate

Cristiana Petrariu Bota

Coronavirusul ucide si economia! China intarzie publicarea datelor economice pe ianuarie, lasand loc pentru banuieli

Cristiana Petrariu Bota

Uniunea Europeana isi inchide granitele pentru cetatenii din afara spatiului european cu scopul de a impiedica raspandirea COVID-19

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult