Ministrul Sanatatii: Plafonul sporurilor ramane la 30%. E inadmisibil ca un spital, in ultimele 5 luni, sa nu faca contract cu CNAS
Social

Diferentele intre banii alocati de autoritati pentru plata medicamentelor compensate si valoarea consumului estimat de producatori, o problema

Diferenţele între banii alocaţi de autorităţi pentru plata medicamentelor compensate şi valoarea consumului estimat de producători reprezintă una dintre problemele semnalate în cadrul discuţiilor din campania „Ai dreptul la sănătate ca în Europa”.

Producătorii atrag atenţia că în anul 2018 suma creditelor bugetate de autorităţi este mai mică decât consumul de medicamente compensate estimat de ARPIM. Diferenţa este situată în jurul unui miliard şi jumătate de lei, spune Radu Comşa, consultant în politici de sănătate.

„Pot exista în practică diferenţe între ce ai bugetat să plăteşti şi valoarea consumului care se realizează într-un an. Şi, de exemplu, în 2018, suntem în situaţia asta, diferenţa este de un miliard jumătate, ea poate fi mai mică, dar este o diferenţă semnificativă”, susţine Radu Comşa.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, dă asigurări că următoarea rectificare bugetară va rezolva eventualele deficite existente.

„Să nu uităm că mai există o rectificare bugetară în luna octombrie! În momentul în care am solicitat sume pentru rectificarea bugetară precedentă, am rămas surprinşi cu toţii: făcând nişte analize la un program naţional execuţia bugetară era 40%. Categoric, cifrele sunt seci! Atunci a fost abordare contabilă. Dacă nu s-au utilizat banii, de ce să mai finanţăm? Pe de altă parte, făcând o analiză a necesarului de sume, eu am convingerea că banii aceştia ajung până la următoarea rectificare bugetară, ba chiar vom putea redistribui de acolo de unde nu au fost folosiţi în integralitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul Pintea a reamintit faptul că există zone în sistemul sanitar în care banii nu sunt cheltuiţi în mod eficient, idee susţinută recent şi de ministrul Finanţelor, iar soluţia vizează un buget mai mare, dar şi o eficientizare a cheltuielilor.

Stiri pe aceeasi tema

LOTO 6 DIN 49 LIVE 5 MARTIE 2017. JOKER, 6 DIN 49 si NOROC vin cu premii de peste 2 milioane de lei

Delia Ion

Incendiu de proportii la Balotesti, la fabrica de mobila Prestige Mob. Fumul era vizibil de pe Aeroportul Otopeni

Ioana Badulescu

Premierul s-a intalnit cu reprezentantii Asociatiei MAME. S-a discutat despre decontarea tratamentului si serviciilor medicale pentru pacientii cu afectiuni oncologice si mastocitoza

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult