Propunere pentru modificarea Legii societatilor nr. 31/1990. Se doreste simplificarea infiintarii firmelor si a schimbarilor de sedii
Economie

Cristian Hostiuc – Ziarul Financiar: Multinationalele se vor trezi singure pe piata, in 5 ani nu mai ramane picior de antreprenor roman

Companiile multinationale din Romania se vor trezi singure pe piata, in peste cinci ani nu va mai ramane picior de antreprenor roman mic si mijlociu. O spune Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, care considera intr-un comentariu publicat de Ziarul Financiar si Business Magazin ca fondatorii afacerilor romanesti nu mai au energie pentru un nou ciclu. 

In aceste conditii, multinationalele se vor trezi ca nu mai au competitori, situatie care le va scadea din competitivitate. Analiza lui Cristian Helciuc este intitulata „Urmatorii 20 de ani. Ce ne asteapta?”.

„Multinaţionalele au venit în România, cel mai adesea, prin investiţii de la zero şi prin achiziţia companiilor româneşti fie de la stat – cele mai mari, de monopol (businessul ideal al capitalismului) –, fie au achiziţionat afacerile antreprenorilor români.

In cinci ani, cred că nu mai rămâne picior de antreprenor român mare şi mijlociu, pentru că deja fondatorii sunt epuizaţi şi nu mai au energie şi nici urmaşi pentru un nou ciclu. Bineînţeles că sunt şi excepţii, dar nu schimbă datele problemei. La un moment dat, multinaţionalele se vor trezi că sunt singure în piaţă şi nu mai au cu cine să se lupte şi se vor transforma treptat în nişte businessuri grase, din ce în ce mai puţin competitive”, arata editorialistul de la Ziarul Financiar.

Tot companiile multinationale se vor pozitiona in fruntea cresterii salariului minim, iar asta se explica prin nevoia de forta de munca. Practic, vor fi nevoite sa creasca salariile pentru a gasi angajati competenti. Asta dupa ce cateva milioane de romani au plecat la munca in strainatate goniti tocmai de salariile mici din tara.

„Multinaţionalele vor fi în fruntea creşterii salariului minim pentru că vor avea nevoie de forţă de muncă. De ce spun asta: când au venit în România, multinaţionalele care îşi bazau businessul pe lohn au făcut tot ce le era în putere pentru a ţine salariile jos. Acest lucru a avut în timp un efect advers: i-a trimis la muncă în străinătate pe o bună parte din români.

Ce se întâmplă acum? Multinaţionalele au investiţii de făcut pentru că economia Europei şi-a revenit după criză, dar nu au oameni, iar acest lucru începe să se vadă în business. Dacă ar fi acceptat şi ar fi susţinut mai din timp creşterea salariului minim, poate 1 milion de români din 4 milioane ar fi rămas în ţară, iar multinaţionalele ar fi avut de unde să aleagă. Aşa, acum costă mai mult să găseşti pe cineva să vină la muncă decât dacă ai fi avut un salariu minim mai mare. În acest joc al salariului minim, companiile româneşti nu contează, pentru că nu au forţă economică să mişte lucrurile. Şi oricum antreprenorilor români le convine un salariu minim mic”, mai sustine Cristian Hostiuc.

Intregul comentariu este pe site-ul Ziarul Financiar

 

Stiri pe aceeasi tema

Indemnizatia pentru mame va fi egala cu media salariilor din ultimele 12 luni

Cristiana Petrariu Bota

Tot mai multe companii romanesti intarzie sa-si plateasca la timp facturile, situatie care duce la accentuarea blocajului financiar

Ioana Badulescu

Noul Cod Fiscal si reducerea TVA nu sunt vazute cu ochi buni de Comisia Europeana

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult