DISCURS THERESA MAY. Marea Britanie va parasi piata UE si uniunea vamala dupa Brexit

Delia Ion
By Delia Ion ianuarie 17, 2017 16:02

DISCURS THERESA MAY. Marea Britanie va parasi piata UE si uniunea vamala dupa Brexit

Premierul Theresa May a sustinut, marti, discursul asteptat de intreaga lume cu privire la conditiile Brexitului. Ea a anuntat ca Marea Britanie nu va ramane membru cu drepturi depline al uniunii vamale si al pietei UE, subliniind ca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana fara sa accepte un acord nefavorabil.

Theresa May a declarat, in discursul sau, ca Marea Britanie nu va ramane membru cu drepturi depline al uniunii vamale si al pietei Uniunii Europene, dupa Brexit, precizand ca doreste negocierea unor acorduri comerciale cu restul statelor lumii.

In discursul de marti pe tema Brexit, premierul britanic a avertizat ca in situatia in care acordul de schimb nu va fi unul avantajos, atunci ar prefera sa nu incheie niciunul.

Cu privire la imigrantii care au cetatenie UE, Theresa May le-a promis ca drepturile lor vor fi respectate, ba chiar vor avea mai multe dupa BREXIT.

Prima reactie la discursul premierului britanic a venit din partea Germaniei, care a apreciat discursul ca fiind unul constructiv, insa a transmis si ca asteapta anuntul oficial privind parasirea UE de catre Marea Britanie, pentru a putea incepe negocierile.

Theresa May a mai sugerat, in declaratia sa, ca statul britanic ar prefera sa pastreze o forma de ”membru asociat” al uniunii, limitand cresterea birocratiei in cadrul activitatilor comerciale ce exporta Europei continentale.

”Nu doresc sa fim restransi de tarifele externe comune”, a mai spus May. Ea a propus o noua relatie cu membrii Blocului comunitar ce implica o forma preferentiala de acces a uniunii vamale.

In cadrul discursului sau, May a afirmat ca doreste ca Marea Britanie sa ramana in relatii de prietenie si de invecinare agreabile. Desi exista sustinatori ai unui acord sever, acest lucru ar reprezenta un ”act dezastruos de autovatamare al statelor europene si nu ar reprezenta o actiune intreprinsa de un prieten”. May a afirmat de asemenea ca este de preferat sa nu se ajunga la niciun fel de acord, decat unul deficitar.

Theresa May a spus ca ar prefera sa paraseasca Uniunea Europeana decat sa accepte un acord nefavorabil. Ea a adaugat ca in cazul in care acest lucru ar avea loc, Marea Britanie ar lua in considerare adoptarea unui model economic revizuit (reducerea taxelor, pentru a atrage investitii din UE).

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.