Presedintele Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului pe tema modificarilor la Codul penal, intr-un context social tensionat
Breaking News

Discursul lui Klaus Iohannis in Parlamentul Romaniei: Imi doresc un Parlament puternic. Vom avea un nou pachet de legi privind alegerile si legea partidelor

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, ca in calitate de sef al statului, ”nu va uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi”, facand apel sa se renunte la ”schimbarile de fatada”.  Iohannis a mai spus ca in urma consultarilor cu partidele s-a convenit un calendar, si ”se asteapta sa fie respectat”, pentru un nou pachet de legi pana la finalul sesiunii, privind alegerile locale si parlamentare, votul romanilor din diaspora, finantarea partidelor. Presedintele a mai declarat ca exista din partea sa disponibilitatea de a media teme sensibile, unde lipsa unui dialog a condus la blocaj, o asemenea lege fiind legea securitatii cibernetice si a anuntat ca va prezenta in aceasta sesiune Strategia Nationala de Aparare.

”Ca presedinte al Romaniei, pot sa afirm ca nu voi uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi”, le-a transmis Klaus Iohannis parlamentarilor.

Klaus Iohannis a mai declarat ca o alta practica la care va trebui sa renuntam, daca vrem cu adevarat sa miscam lucrurile in Romania, este cea a schimbarilor de fatada, care acopera conservarea starii de fapt.

”S-au mai facut in Romania cosmetizari de institutii sau mecanisme, pentru ochii publicului, dar care nu au condus la transformari reale. Daca avem taria sa recunoastem si acest lucru, vom face inca un pas inainte. Aparenta schimbarii care ascunde rezistenta la schimbare nu este o solutie. Mai devreme sau mai tarziu cei care o practica deconteaza politic la vot, pentru ca oamenii vad si inteleg aceste lucruri. Sa nu subestimam niciodata maturitatea alegatorilor!”, a apreciat Iohannis.

in ceea ce priveste proiectele care imbraca reforma institutiilor publice, presedintele Iohannis a afirmat ca ”intreaga clasa politica trebuie sa reflecteze la rece daca alegerea dintr-un singur tur de scrutin a presedintilor de Consilii Judetene sau a primarilor a fost o decizie oportuna sau nu, si daca a adus administratia mai aproape de cetatean sau nu, daca a facut-o mai responsabila, mai reprezentativa, mai transparenta sau nu”.

”Sa reflectam cu sinceritate asupra consecintelor votului pe lista sau votului uninominal, cum facem ca cetatenii sa fie mai bine reprezentati, cum crestem calitatea actului politic. Daca gandim sistemul electoral pornind de la asemenea deziderate vom putea oferi mai repede si mai temeinic raspunsuri”, a aratat Iohannis.

Presedintele a mentionat ca si tema reducerii numarului de parlamentari trebuie scoasa din sfera populismului.

”Suntem cu totii de acord ca actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat. si ne dorim un Parlament mai mic. Dar nu pentru ca democratia este prea costisitoare, nu pentru ca un intreg corp legiuitor trebuie sanctionat sau blamat. Nu. Ci pentru ca dorim un Parlament mai eficient si mai reprezentativ”, a afirmat Klaus Iohannis, adaugand ca ”soliditatea democratiei depinde de Parlament, de capacitatea lui de a-si recastiga rolul si increderea publicului”.

Klaus Iohannis s-a referit si la votul romanilor din diaspora. ”Am constatat ca exista vointa politica din toate partile. A gandi votul romanilor din diaspora in termenii avantajului sau dezavantajului electoral, de tipul cine cate voturi poate lua, asa cum s-a mai intamplat in trecut, este o capcana pe care cred ca avem intelepciunea sa o evitam”, a spus Iohannis despre legislatia referitoare la votul romanilor din diaspora.

Potrivit lui Iohannis, ”nu este rolul Presedintelui sa spuna care dintre solutiile tehnice este mai buna”.

”Pentru asta exista specialisti, iar pentru decizie exista vot. Dar, ca garant al drepturilor si libertatilor cetatenilor si ca mediator intre stat si societate, este datoria mea sa ma asigur ca dreptul fundamental la vot al tuturor romanilor este respectat, indiferent unde traiesc ei”, a adaugat el.

Iohannis: Am convenit in consultari un calendar pentru un pachet de legi, ma astept sa fie respectat

Presedintele Klaus Iohannis a mai declarat, luni, ca in urma consultarilor cu partidele s-a convenit un calendar, si ”se asteapta sa fie respectat”, pentru un nou pachet de legi pana la finalul sesiunii, privind alegerile locale si parlamentare, votul romanilor din diaspora, finantarea partidelor.

Klaus Iohannis a aratat ca, in urma consultarilor cu partidele politice, s-a convenit un calendar, care presupune ca pana la sfarsitul acestei sesiuni sa avem un nou pachet de legi – privind alegerile locale si parlamentare, votul romanilor din diaspora, finantarea partidelor si campaniilor electorale, legea partidelor.

”Ma astept ca acest calendar sa fie respectat. in acest fel vom arata doua lucruri: acela ca reforma institutiilor politice a fost demarata si exista cadrul pentru ea. si ca atunci cand dezbatem si suntem responsabili, chiar daca avem pareri diferite, putem construi pentru Romania. Prin respectarea calendarului convenit, Parlamentul Romaniei are in aceasta sesiune oportunitatea de a implini o asteptare, de a avea un prim rezultat concret si de a incepe sa recastige in mod autentic increderea oamenilor”, a precizat presedintele Iohannis.

Potrivit sefului statului, ”modificarea legislatiei privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale, precum si o noua lege a partidelor politice trebuie sa conduca la o crestere a transparentei, integritatii si participarii, dar si la disparitia unor fenomene absolut nedorite precum mita electorala sau turismul electoral”.

”Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat galeti si nici festivaluri de resurse nelimitate, despre a caror provenienta toata lumea se intreaba, dar nimeni nu raspunde. Am vazut ca la aceste capitole aveti deja propuneri care sa faca legislatia mai clara, mai transparenta, mai riguroasa cand vine vorba despre finantare si mai flexibila, mai inclusiva, mai deschisa cand vine vorba despre incurajarea participarii”, a precizat el.

Potrivit lui Iohannis, ”schimbarea de legislatie nu va fi suficienta singura, ci doar insotita de o schimbare de conduita, mentalitate si atitudine”.

”Un rol aparte va revine dumneavoastra, celor din partidele politice, in a gandi modalitati de selectie care sa puna in valoare performanta, profesionalismul, prestigiul si integritatea. Publicul se uita si evalueaza oamenii pe care ii sustineti si promovati in functii de demnitate publica, de la nivel local pana la nivel central”, a afirmat el.

Presedintele a mai aratat ca unul dintre punctele importante, unde a constatat ca exista acord, se refera la raspunsul Parlamentului la solicitarile justitiei.

”Discutiile purtate cu actorii politici imi dau convingerea ca se poate ajunge rapid la o solutie legislativa pentru accelerarea si simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor si pentru cele de efectuare a urmaririi penale pentru ministri si fosti ministri membri ai Parlamentului”, a spus el.

Potrivit lui Iohannis, ”dincolo de aspectul practic, al celeritatii si transparentei, va fi un semnal de angajament public si vointa politica, in raport cu independenta justitiei si sprijinirea ei in lupta anticoruptie”.

Iohannis: Am disponibilitatea de a media teme sensibile, precum legea securitatii cibernetice

Klaus Iohannis a mai spus ca exista din partea sa disponibilitatea de a media teme sensibile, unde lipsa unui dialog a condus la blocaj, o asemenea lege fiind legea securitatii cibernetice si a anuntat ca va prezenta in aceasta sesiune Strategia Nationala de Aparare.

Klaus Iohannis a declarat in cadrul mesajului transmis in fata plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului ca ”respectul fata de institutia Parlamentului se exprima si in indeplinirea obligatiilor care ii revin in calitate de Presedinte.

Potrivit sefului statului, ”exista din partea sa disponibilitatea de a media teme sensibile, unde lipsa unui dialog a condus la blocaj”, o asemenea tema fiind legea securitatii cibernetice.

”Cred ca putem gasi un echilibru intre nevoia de securitate, crescanda si justificata de noile realitati internationale, si apararea drepturilor si libertatilor inalienabile ale individului, pe care se fundamenteaza o societate democratica”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, el a anuntat ca in decursul acestei sesiuni, va prezenta Parlamentului Strategia Nationala de Aparare, in conformitate cu Legea fundamentala.

Referitor la parteneriatul dintre el si Parlament, Klaus Iohannis a afirmat ca isi exprima convingerea ca ”asteptarile mari pot duce la rezultate mari”.

”Atunci cand oamenii ne privesc cu atentie si cu speranta avem toate motivele sa fim mai mobilizati si mai responsabili. Parteneriatul despre care am vorbit nu inseamna ca vom fi toti de acord cu toate. Pentru asta exista mecanisme democratice, majoritati si voturi”, a aratat Iohannis.

El a mai declarat ca ”este firesc ca fiecare partid sa aiba o anumita viziune si temele pe care i le impune orientarea si electoratul propriu”, dar ca el se refera la ”un parteneriat bazat pe dialog si respect, la care contribuie fiecare, cu abordarea proprie, pentru a lasa in urma ceva mai bun”.

Articole asemănătoare

Prof. dr. Virgil Paunescu, centrul de cercetare OncoGen: Revolutia in tratamentul cancerului are la baza imunoterapia personalizata cu celule modificate genetic care sa recunoasca si sa distruga celulele tumorale

Ioana Badulescu

Miami, SUA: Un pod s-a prabusit peste o autostrada langa Universitatea Florida International

Ioana Badulescu

Cea mai mare economie din Europa intra in recesiune, pe fondul unui Brexit fara acord si a tensiunilor comerciale globale

Lucy Ionesco