12.4 C
România
1 octombrie 2022
Externe

Discursul lui Obama de la Casa Alba si asa-zisul razboi ruso-turc de pe continentul european, amplu comentate de presa internationala

Discursul lui Barack Obama sustinut, azi-noapte in Biroul Oval de la Casa Alba si asa-zisul razboi ruso-turc de pe continentul european sunt doua subiecte amplu comentate de presa internationala de astazi. Asteptata cu maxima curiozitate, alocutinea de azi-noapte a preşedintelui american Barack Obama, este viu comentată în presa din Statele Unite si nu numai. Dincolo de zonele de conflict si declaratiile belicoase, sa nu uitam ca ieri, Franta si Venezuela au trecut prin febra alegerilor, iar comentariile presei pe marginea acestor evenimente nu pot fi neglijate.

Săptămânalul american „Time” nu uită să sublinieze că, „Biroul Oval de la Casa Albă este rareori folosit ca tribună prezidenţială, dar evenimentul a fost menit să sublinieze eforturile administraţiei de a se înfăţişa serios implicată în riposta îndreptată împotriva Statului Islamic, mai ales după recentul atac terorist din localitatea californiană San Bernardino”, subliniaza agentia RADOR, care face o radiografie ampla a presei internationale de astazi.

O altă publicaţie americană, cotidianul „The Washington Post”, nu uită să menţioneze că „preşedintele Obama s-a arătat ferm convins că Statul Islamic va fi distrus, iar Statele Unite vor face ca valorile pe care le susţin – dreptatea, egalitatea şi libertatea – să prevaleze în faţa grupărilor teroriste care apelează la violenţă pentru a promova o ideologie a distrugerii”. Deocamdată însă, Statul Islamic şi acoliţii săi nu par prea intimidaţi de ameninţările Occidentului, iar presa internaţională dovedeşte acest lucru.

Cotidianul britanic „The Guardian” informează că „un individ a înjunghiat trei persoane într-o staţie de metrou londoneză, neuitând să strige că a făcut asta ‘pentru poporul sirian’”.

Mai mult, ziarul libanez „Daily Star” anunţă că, „la o zi după vizita unui emisar ONU în Yemen, venit să pledeze pentru un acord de pace între părţile beligerante din această ţară, Statul Islamic a revendicat asasinarea guvernatorului provinciei Aden, mort împreună cu opt dintre oamenii care îi asigurau paza”.

Pe de altă parte însă, cotidianul israelian „Ha’aretz” relatează că, „în urma unei serii de bombardamente despre care se crede că ar fi fost lansate de coaliţia occidentală de sub conducerea Statelor Unite, cel puţin 32 de luptători ai Statului Islamic şi-au pierdut viaţa, iar peste 40 ar fi fost răniţi chiar în Raqqa,” o localitate siriană considerată drept capitală a autoproclamatului stat”.

Linişte nu prea este nici pe continentul european, unde aşa-zisul război ruso-turc pe tema doborârii unui avion rusesc de către armata turcă a continuat. Ziarul francez „Liberation”, titrează:

„Rusia promite că va face Turcia să-şi regrete fapta”. Dar o altă publicaţie franceză, „Le Point” notează că, „Ankara a exprimat condoleanţe Moscovei pentru moartea pilotului rus, dar nimeni nu ştie ce-au discutat timp de aproape 40 de minute miniştrii de externe ai celor două ţări, Mevlut Cavusoglu şi Serghei Lavrov. Autorităţile ruse cereau, fără succes, scuze din partea Ankarei, iar acum nu este sigur că aceste condoleanţe vor fi suficiente”, estimează acelaşi „Le Point”.

Părăsind însă zonele de conflict şi declaraţiile belicoase, trebuie amintit că, ieri, Franţa şi Venezuela au trecut prin febra alegerilor, iar comentariile presei pe marginea acestor evenimente nu pot fi neglijate. Iată doar două asemenea comentarii: „Singura certitudine este aceea că stânga, cea care a triumfat la alegerile regionale din 2010 şi care dirija 21 din cele 22 de regiuni din jurul capitalei, suferă o nouă înfrângere electorală”, scrie „Le Parisien” despre alegerile regionale din Franţa.

Şi, referindu-se la alegerile legislative din Venezuela, publicaţia braziliană „O Globo” comentează: „Sprijinul faţă de actualul preşedinte Nicolás Maduro, un chavist convins, continuă să fie mare. Dar este pentru prima oară când opoziţia ar avea un avantaj în faţa chavismului, deşi, ajuns la putere cu o marjă redusă, Maduro a acţionat ca şi cum ar fi fost vorba despre o majoritate categorică”.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Related posts

BREXIT. Tot mai multi britanici aleg sa-si ia cetatenie germana, in contextul apropiatei iesiri din UE

Ioana Badulescu

Migratia in Marea Britanie a scazut la cel mai redus nivel din aproape sase ani din cauza Brexitului. Autoritatile britanice vor in continuare sa scada fluxul de straini

Lucy Ionesco

Armata federala germana recruteaza personal din Romania

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult