Politica

Discursul lui Victor Ponta sustinut la sediul BNR la conferinta despre pietele de capital

HotWeek.ro va prezinta discursul sustinut de premierul Victor Ponta, miercuri, cu prilejul participarii la conferinţa „Crearea unei Pieţe de Capital Internaţionale în România. Opt bariere importante sistemic, cu rol cheie pentru crearea unei pieţe de capital moderne”, eveniment sustinut la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), eveniment la care a participat si guvernatorul Mugur Isarescu.

In deschidere, primul-ministru s-a declarat absolut convins că acest nou parteneriat între BVB, ASF, BNR și Guvern va da roade si a felicitat BNR pentru rolul pe care il are in a asigura stabilitatea Romaniei. In discursul sustinut la sediul bancii centrale, Ponta nu a omis sa faca referire si la declaratia presedintelui Traian Basescu de aseara, in care a condamnat BNR pentru ca sustine „electoRATA” promovata de Guvern. Ponta a spus ca „unde a scuipat boierul”, „noi toti suntem aici ca un personaj colectiv din Mos Ion Roata”, precizand ca BNR merita tot respectul Guvernului.

Iata transcriptul declaratiei premierului Victor Ponta (si Video):

„Vreau să-l felicit pe preşedintele Consiliului de Administraţie, pe domnul Anghel, pe directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, pentru faptul că, iată, la aproape la 20 de ani de când s-a înfiinţat BVB, în sfârşit au ideea de a pune la aceeaşi masă BNR, Guvernul, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aş putea adresa întrebarea de ce a trecut atâta timp ca să aibă loc o asemenea întâlnire. În mod sigur, ar fi trebuit să aibă loc mai devreme, însă probabil că acum este momentul potrivit şi sunt absolut convins că acest nou parteneriat între BVB, ASF, BNR, Guvern va da roadele pe care iniţiatorii le-au avut în vedere.

Vezi aici de ce crede Nastase ca Ponta nu mai seamana cu Titulescu

Vreau, de asemenea, să felicit organizatorii pentru ideea ca această întâlnire să aibă loc tocmai la BNR. Am fost în ultima perioadă destul de des aici, doar ca un semn de recunoaştere al faptului că BNR este – din păcate – una puţinele instituţii din România care de-a lungul anilor şi-a câştigat respectul, pentru profesionalism, pentru echidistanţa politică şi pentru dedicaţia către ceea ce înseamnă interes public şi interes naţional şi de câte ori mă aflu aici am obligaţia de a prezenta din partea guvernului acest respect şi apreciere pentru BNR şi cred sincer că prin prezenţa dumneavoastră astăzi, aici, ca un personaj colectiv din Moş Ion Roată, unde a scuipat boierul, noi toţi aici suntem ca să felicităm BNR şi să-i urăm mult succes în continuare în efortul extraordinar pe care îl face pentru a asigura stabilitatea României, indiferent de schimbările politice care au loc.

Mă aflu aici pentru că sunt unul dintre decidenţii instituţionali, convins de faptul că avem nevoie de o dezvoltare constantă, stabilă, serioasă, a pieţei de capital din România. Şi această conştientizare a venit pe parcurs, a fost prima dată când am fost invitat să particip la evenimente ale Bursei de Valori, a fost prima dată când am avut ocazia să discut mai mult și cu reprezentanții ASF despre ce poate să însemne pozitiv pentru dezvoltarea economiei românești, o piață de capital solidă și în plină dezvoltare. Evident că România are nevoie de mai mult capital. Are în acest moment resursele naturale necesare, are resursele umane necesare – uneori, din păcate, exportăm aceste resurse umane către alte țări mai dezvoltate decât noi. Avem o poziție geostrategică importantă și, evident, fără resurse de capital acest angrenaj este incomplet și, niciodată, doar din resurse bugetare sau din resursele puse la dispoziție de băncile comerciale nu se va putea susține cu adevărat o dezvoltare economică la care România are dreptul și de care are nevoie.

Este, astăzi, un moment de oportunitate, așa cum apar, dar nu foarte des. 2013 a fost din punct de vedere economic un an mai bun decât ne-am fi așteptat foarte mulți, fie și pentru faptul că avem o creștere economică mult mai mare decât a fost prognozată în Uniunea Europeană, imediat după Letonia și Lituania, dacă nu mă înșel, pentru faptul că avem, cred, cel mai mic indice de inflație din istoria post-decembristă și, de asemenea, o rată de politică monetară – domnul prim-viceguvernator îmi făcea semn că atunci când am venit la guvernare era 5, nu? Și acum e 3,5%; o creștere industrială, a exporturilor, agriculturii, a absorbției fondurilor europene, deci, un climat economic care a mers, să zic, în sens opus celui politic, în sensul unei dezvoltări clare și al unui trend pozitiv.

În această direcție, în urmă cu câteva zile, la o întâlnire, să zicem, mai informală, cu mediul de afaceri și cel care acționează, activează în cadrul BVB – mulțumesc conducerii Bursei pentru acea invitație – am avut ocazia să constat că 2013 a fost un an bun și pentru BVB: un an de creștere a tranzacțiilor – creștere semnificativă a tranzacțiilor; un an de creștere semnificativă a profiturilor; un an în care companii românești s-au listat pentru prima dată în istorie și la Bursa din București, dar și la Bursa din Londra; un an în care s-a reflectat, cred, săptămâna trecută, dacă nu mă înșel, la New York, la o întâlnire cu Fondul de Investiții, în care interesul pentru România a fost cu mult peste ceea ce, chiar și cu un grad mare de optimism, ni l-am fi putut imagina. Deci, există această oportunitate, există acest interes, există acest moment pe care trebuie să-l folosim pentru că, probabil, următorul nu știu exact când și dacă va veni.

Apreciez, și în acest context extrem, apreciez, însă şi apelul înţelept la moderaţie din partea Guvernatorului. Exuberanţa în orice domeniu poate la un moment dat să ducă la eşecuri neaşteptate. În pregătirea întâlnirii de astăzi, ieri ar fi trebuit să citesc un manual de pieţe de capital ca să îmi reamintesc cunoştinţele din facultate. N-am avut timpul necesar. Şi atunci am revăzut un film, „Too Big to Fail”, şi m-am gândit că dacă altora li se poate întâmpla, unora mult mai deştepţi, cu mai multă experienţă decât noi, să greşească fundamental, aş vrea ca nouă să nu ni se întâmple nici pe piaţa de capital sau dacă ni se întâmplă, pe altă piaţă, să zicem a asigurărilor, să nu ne aflăm în situaţia „Too Big To Save”. E important în acest context, repet, optimist, să nu ne supraevaluăm însă forţele şi într-adevăr această dezvoltare, acest trend pozitiv trebuie gândit pe termen mai lung decât 2014 sau chiar și doi, trei ani, şi într-un parteneriat extrem de curajos, dar şi de pragmatic între Bursă, ASF, Banca Naţională şi în cele din urmă Guvern.

Evident că am considerat necesar ca în cadrul Guvernului unul dintre consilierii mei speciali să trateze în mod concret, pragmatic, cele opt puncte pe care dumneavoastră le-aţi identificat ca constituind bariere sistemice în dezvoltarea pieţei de capital din România. Voiam doar să vă spun că există din partea Guvernului întreaga disponibilitate de a primi propunerile dumneavoastră, discutate cu BNR, cu ASF şi că voi păstra în cadrul Guvernului această însărcinare specială şi acest dialog, pentru ca propunerile concrete privind eliminarea celor opt bariere să capete cât mai curând forma legislativă necesară pentru ca, într-adevăr, acestea să nu mai fie bariere în dezvoltare.

Uneori, s-ar putea să fie necesare bariere de avertizare, de care sper să ţină toată lumea cont, însă mă aflu aici ca să reiterez susţinerea pe care Guvernul o are pentru acest efort comun, pentru acest parteneriat instituţional şi al faptului că – uneori îmi permit să glumesc fără a ofensa pe cineva – barierele ideologice sunt în mod sigur ultimele de care trebuie să ne temem, mai ales că în Europa de astăzi, dacă există premieri de dreapta care fac naţionalizări, eu sunt un premier de centru-stânga care crede în dezvoltarea lumii private şi în faptul că toate societăţile care au încă capital de stat trebuie listate pentru a fi mai transparente, pentru a fi mai eficiente, pentru a produce mai puţine pierderi sau a avea profituri mai mari.

Cred, sincer, că implicarea capitalului privat în tot ceea ce înseamnă societate, companie naţională, este în interesul Guvernului şi al cetăţenilor pe care Guvernul îi reprezintă şi, din acest punct de vedere, aveţi în mine un partener în direcţia dezvoltării sustenabile, raţionale, pragmatice a pieței de capital, a capitalului privat și al unui guvern care să intervină mai rar, cât mai puțin și cât mai benefic posibil. Pericolele politice despre care vorbea domnul Guvernator există, cred, nu doar România, în Europa, în fiecare țară. Sunt însă convins că pe baza parteneriatului pe care încet-încet l-am creat în ultima perioadă piața de capital din România se poate dezvolta în mod sustenabil și Guvernul va fi un partener și un susținător al acestei idei.

Încă o dată, felicitări pentru organizare și sper să ne vedem cât mai des în această formulă. Mulțumesc”.

Stiri pe aceeasi tema

Sedinta la PSD. Presedintele PSD Dambovita a lansat un atac dur la Liviu Dragnea

Ioana Badulescu

Iohannis, criticat de nemti. Der Spiegel: Administratia sa, un dezastru. Fostii simpatizanti, dezamagiti de presedintele Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Ce spune Carmen Dan despre demisia premierului Dancila: Bineinteles ca nu ar trebui sa demisioneze. Domnul presedinte a avut o suparare

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult