Breaking News

Discursul lui Vladimir Putin la Adunarea ONU, sub zodia conflictelor din Siria si Ucraina

„Putin profită de pe urma crizei refugiaţilor”, este titlul un interviu cu jurnalistul Marvin Kalb publicat de Deutsche Welle inainte Adunarii Generale a ONU de la New York. Jurnalistul Marvin Kalb este expert pe probleme rusesti in cadrul Institutului Brooking din Washington. El a publicat recent cartea „Imperial Gamble. Putin, Ukraine and the New Cold War” („Joc de noroc imperial: Putin, Ucraina si noul Razboi Rece”).  

Putin are o proprie viziune asupra obţinerii păcii în Siria, se arata in debutul interviului DW. Scopul său este însă renunţarea la sancţiunile economice impuse Rusiei, spune Marvin Kalb.

Deutsche Welle: Ce aşteptaţi dvs. înaintea discursului rostit de preşedintele Vladimir Putin în plenul Adunării Generale a ONU, la New York?
Marvin Kalb: De aproape o lună este clar că Putin va acţiona cumva în cazul Siriei. Aveam informaţii că va prezenta o propunere rusă pentru soluţionarea diplomatică. Conceptul prevedea menţinerea la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Întrebarea este pentru cât timp? Americanii spun că Assad ar putea fi parte din procesul de negociere, chiar dacă nu se discută direct cu el. Dar, de la un anumit moment, el ar trebui să renunţe la funcţie. Ruşii încearcă să prezinte un plan de pace, pe baza căruia protejatul lor Assad este ajutat, în paralel cu pregătirea înlocuirii lui.

DW: Putin acţionează, în mod evident, foarte inteligent când semnalizează că Assad nu va rămâne preşedinte pentru totdeauna, dar pe de altă parte insistă asupra menţinerii lui în procesul de negociere.

Ştim clar că ruşii propun un plan de pace, care îi readuce imediat în procesul de negociere din Orientul Apropiat. Apoi, ei vor să îl menţină pentru o anumită perioadă la putere pe Assad. Şi, ruşii îşi întăresc poziţia diplomatică prin prezentarea publică a armamentului, transportat recent în Siria. Au folosit o strategie similară şi în Ucraina: dacă vrei să îţi cosolidezi o poziţie politică sau diplomatică, atunci prezintă-te puternic din punct de vedere militar.

DW: Cancelara federală Angela Merkel a fost primul lider european, care a declarat public, recent, că trebuie vorbit cu Assad. Ce importanţă are propunerea lui Merkel?

Se potriveşte perfect cu planul lui Putin. El crede că occidentul este obosit şi corupt şi că ar putea avea de profitat. Merkel este una din cele mai importante figuri politice din Europa, fără îndoială. A crezut că are o relaţie specială cu Putin, care nu îi foloseşte însă. Dacă, în acest moment, Germania spune că trebuie discutat cu Assad, atunci Putin primeşte exact ajutorul de care are nevoie.

DW: Credeţi că propunerea cancelarei vine şi în urma crizei refugiaţilor, care îşi are originea în războiul din Siria?

Criza refugiaţilor din Europa are legătură directă cu strategia lui Putin. În mod sigur, aşa se explică propunerea din cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite. El este de părere, că occidentul va uita de Ucraina în final. Din punctul lui de vedere, războiul din Ucraina este deja câştigat. Acum mai are nevoie de ridicarea sancţiunilor occidentului faţă de Rusia. Şi ceea ce vrea să transmită el politicienilor vestici şi lui Merkel ar suna cam aşa: dacă vă pot ajuta să puneţi capăt războiului din Siria şi afluxul de refugiaţi să fie astfel estompat, atunci aştept bunăvoinţă din partea voastră. Ridicaţi sancţiunile. Cred că acesta este planul lui Putin şi aşa sună aşteptările lui.

DW: Se pare că preşedintele Obama a fost prins pe picior greşit de iniţiativa lui Putin. Cum îşi pot asigura influenţa americanii?

Nu este nici un secret, că Obama şi Putin nu se plac. Nu şi-au mai vorbit de 15 luni. Acum, însă, se întâlnesc la ONU şi discută două teme. Putin crede că prioritar este planul lui pentru Siria. Obama crede că mai importantă este Ucraina. Vin din părţi diferite şi rămâne de văzut dacă se vor întâlni la mijloc. Dar Putin se va afla în centrul atenţiei şi al discuţiilor despre Siria. Va fi văzut ca un fel de mesager al păcii, pentru că a venit cu o propunere pentru a pune capăt războiului în Siria.
Este foarte dificil pentru orice lider occidental, chiar şi pentru Obama, să nu se alăture lui Putin. Din punct de vedere diplomatic, Putin a debutat foarte inteligent şi efectiv. Acum este rândul lui Obama şi a lui Merkel să găsească modalitatea de a-şi alinia interesele.

DW: Să privim către săptămâna viitoare. Care ar putea fi ţelul lui Obama în privinţa Siriei şi a coaliţiei lui împotriva „Statului Islamic”?
Depinde mult de înţelegerea la care ar putea ajunge Obama şi Putin în privinţa acţiunilor militare împotriva „Statului Islamic”. Dacă găsesc o cale de a coordona operaţiunile militare occidentale şi cele ruseşti, s-ar combate mai eficient „Statul Islamic”. Există însă mulţi specialişti la Pentagon, care nu doresc să acţioneze împreună cu ruşii. Relaţia este deosebit de afectată. Aşa încât, acum pare că Putin este pe o poziţie superioară.

Stiri pe aceeasi tema

Mayweather ramane neinvins si dupa meciul secolelor disputat impotriva lui Pacquiao

Victor Ponta a demisionat: Niciodata nu ma bat cu oamenii

Cristiana Petrariu Bota

Rezultate partiale alegeri parlamentare 2020. Dupa numararea a 95% din voturi: PSD-30%, PNL-25%, USR PLUS-15%

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult