Laburistii vor ca Marea Britanie sa renegocieze acordul de Brexit cu Uniunea Europeana
Externe

Discursul politic al Marii Britanii privind Brexitul capata accente severe. Un raport aparut la Londra recomanda ca muncitorii europeni sa nu primeasca niciun tratament preferential dupa iesirea din UE

Discursul politic al Marii Britanii în privinţa Brexitului capătă accente severe, pe măsură ce se apropie de final, intervalul de negociere cu Comisia Europeană. În ajunul Consiliului European care a inceput ieri, la Salzburg şi cu trei luni înaintea summitului de iarnă, când ar urma ca un eventual acord să fie semnat, premierul Theresa May îşi înăspreşte tonul şi avertizează că nu va renunţa la propunerile făcute şi că Uniunea Europeană trebuie să îşi dezvolte acum poziţia.

Un raport apărut ieri, la Londra recomandă ca muncitorii proveniţi din Uniunea Europeană să nu primească niciun tratament preferenţial după Brexit. Raportul este elaborat de Comitetul Consultativ pentru Migraţie, organism care consiliază Guvernul May în această privinţă.

Iniţial, Bruxelles şi Londra acceptaseră că în cazul ajungerii la un acord asupra Brexitului, cetăţenii celor două părţi să fi avut dreptul să circule, să trăiască şi să muncească liber, de ambele maluri ale Canalului Mânecii.

Chestiunea Brexitului a dominat şi reuniunea Consiliului pentru Afaceri Generale de la Bruxelles

Negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a anunţat că negocierile dintre cele două părţi au intrat în ultima linie dreaptă, iar miniştrii din statele membre au confirmat unitatea, transparenţa şi disponibilitatea menţinerii relaţiilor cu Marea Britanie.

Michel Barnier spunea că de la ultima întâlnire s-au făcut progrese în ceea ce priveşte protecţia datelor personale sau procedura cooperării judiciare. Sunt însă şi două capitole asupra cărora trebuie să se cadă de acord, cel referitor la guvernanţa economică şi cel al protecţiei indicaţiilr geografice.

În privinţa viitorului frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, negocierile trebuie să avanseze într-o manieră decisivă, mai spunea negociatorul şef, care a precizat că trebuie să se reflecte foarte bine asupra viitorului relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie pe acest subiect.

Uniunea Europeană este pregătită să îşi îmbunătăţească propunerea sa către Marea Britanie, pentru o poliţă de asigurare, un aranjament privind modalitatea de gestionare a frontierei sale irlandeze după Brexit, a declarat negociatorul şef Michel Barnier.

Michel Barnier: „Suntem gata să îmbunătăţim această propunere, trebuie să clarificăm ce mărfuri care sosesc în Irlanda de Nord din restul Regatului Unit, ar trebui să fie verificate unde, când şi de către cine pot fi efectuate aceste verificări. Cele mai multe controale pot avea loc departe de graniţă, la companii sau pe piaţă”.

O nouă reuniune a Consiliului ar putea avea loc în noiembrie, pentru a putea finaliza la timp procesul de retragere a Marii Britanii, prevăzută pentru 29 martie 2019.

Stiri pe aceeasi tema

Scandal cu tenta sexuala in Rusia. 20 de posturi de radio, televiziuni si ziare si-au retras reporterii acreditati la Duma de Stat

Ioana Badulescu

Chiril Gaburici ar putea fi noul premier al Rep. Moldova

Cristiana Petrariu Bota

Italia impune restrictii pentru romani din cauza coronavirusului. Masurile adoptate de italieni sunt aplicabile pana la data de 15 ianuarie 2021

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult