Discursul Reginei Elisabeta a II-a in noul Parlament al Marii Britanii. Boris Johnson are mesaje diferite pentru eurosceptici si proeuropeni. UPDATE

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 19, 2019 15:15

Discursul Reginei Elisabeta a II-a in noul Parlament al Marii Britanii. Boris Johnson are mesaje diferite pentru eurosceptici si proeuropeni. UPDATE

Traditionalul discurs al Reginei Elisabeta a II-a a fost sustinut, joi, in noul Parlament al Marii Britanii care si-a inceput ieri activitatea. In discursul sau, Regina Elisabeta a atins punctele esentiale ale programului legislativ al Guvernului pe urmatorii cinci ani, un element esential fiind aprobarea acordului de iesire din UE. 

Adresandu-se Parlamentului pentru a doua oara in mai putin de trei luni, Regina Elisabeta a spus ca prioritatea pentru guvernul condus de Boris Johnson este acela de a furniza Brexitul la data de 31 ianuarie. Ea a punctat ca ministrii conservatori au un „program ambitios de reforma interna care sa se ocupe de prioritatile oamenilor”.

Sapte proiecte de lege vizeaza ligislatia Brexit care acopera domenii cheie precum comertul, agricultura, pescuitul, imigratia, serviciile financiare si dreptul international.

Primul care va fi prezentat Parlamentului va fi proiectul de lege privind acordul de retragere a Marii Britanii din UE lucru care se va intampla vineri, inainte de Craciun.

UPDATE: Brexitul si NHS au dominat agenda guvernului conservator cuprins in discursul reginei. „Prioritatea” guvernului condus de Boris Johnson este iesirea Marii Britanii din UE la 31 ianuarie 2020 si a fost anuntat angajamentul ca finantarea suplimentara a NHS va fi fi implementata prin lege.

Din cele peste 30 de teme anuntate in discursul reginei, sapte au fost pe tema Brexit. Si asta in conditiile in care guvernul spune ca toate pregatirile vizeaza iesirea din Uniunea Europeana la 31 ianuarie.

Reactionand la planurile guvernului din discursul reginei, liderul laburist, Jeremy Corbyn, a spus ca multe dintre promisiuni imita „discursul politicii laburiste, dar fara fundament”.

„Ma tem ca cei care vor crede in promisiunile premierului vor fi extrem de dezamagiti”, au reactionat laburistii.

Si liderul SNP, Ian Blackford, l-a acuzat pe premier de a „bloca dreptul de a ne alege propriul viitor” referindu-se la dorinta SNP de un alt referendum privind independenta Scotiei. 

STIRE INITIALA – Noul Parlament al Regatului Unit si-a inceput ieri activitatea si o va primi astazi pe Elisabeta a II-a pentru traditionalul Discurs al Reginei – din care britanicii vor afla detaliile unei uriase investitii de 40 de miliarde in domeniul sanatatii, potrivit BBC.

Potrivit ziarelor britanice, echipa de incredere a lui Johnson repeta un mesaj diferit catre doi destinatari anume: tuturor euroscepticilor care au avut incredere in promisiunile primului-ministru, le spun ca Brexitul va fi o realitate pe 31 ianuarie; alegatorilor laburisti, care au decis sa mizeze pe candidatul conservator, li se spune ca prioritatea guvernului va fi o injectie monumentala de bani publici in Serviciul National de Sanatate (NHS).

Fara deputatii rebeli din cauza carora ar fi nevoit sa se ingrijoreze, Johnson lucreaza la discursul pe care Elisabeta a II-a il va sustine si care va cuprinde punctele esentiale ale programului legislativ al guvernului pe urmatorii cinci ani. Cel mai urgent aspect va fi aprobarea acordului de iesire din UE. Dar graba are o alta cauza: Bruxelles-ul nu este dispus sa negocieze o noua relatie politica si comerciala cu Regatul Unit in perioada de tranzitie, care se desfasoara pana pe 31 decembrie 2020. Numai ca britanicii nu vor o asemenea intarziere: „exista domenii in care interesele Uniunii si cele ale Regatului Unit sunt deja strans aliniate si sunt increzator ca nu numai ca vom putea iesi pe 31 ianuarie, dar vom definitiva toate detaliile unei noi relatii intr-un rastimp scurt”, a declarat Michael Gove, unul dintre cei mai apropiati conservatori de primul-ministru (si, probabil, cel mai puternic om din noul guvern), pentru SKY News.

Potrivit presei, un alt detaliu din Discursul Reginei este angajamentul de a injecta, in termen de cinci ani, peste 40 de miliarde de euro in NHS, din dorinta de a-l revigora. Johnson este angajat in privinta lansarii unui plan ambitios de investitii publice si de cheltuieli sociale care sa consolideze pe termen mediu si lung sprijinul electoral pe care l-a obtinut din partea electoratului traditional laburist.

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.