DNA cere 15 ani de inchisoare pentru Radu Mazare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Constanta, Mamaia, plaja si faleza
SocialStiri locale

DNA cere 15 ani de inchisoare pentru Radu Mazare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Constanta, Mamaia, plaja si faleza

Un procuror DNA a cerut luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condamnarea fostului primar al municipiului Constanta Radu Mazare la o pedeapsa orientata spre maxim pentru infractiunile comise, respectiv 15 ani de inchisoare, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Constanta, Mamaia, plaja si faleza.

Un complet de trei judecatori de la Instanta suprema, condus de Ionut Matei, a terminat de judecat luni dosarul retrocedarilor de terenuri, in care apar, printre altii, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Cristian Borcea si Dragos Savulescu.

In cadrul dezbaterilor, procurorul de sedinta a cerut condamnarea lui Radu Mazare la o pedeapsa orientata spre maxim, limita superioara pentru infractiunile comise de fostul primar fiind de 15 ani.

Procurorul a explicat ca, in cazul lui Radu Mazare, faptele se prescriu in iulie 2023.

Reprezentantul DNA a cerut o pedeapsa orientata spre maxim si in cazul fostului presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, dar si condamnarea lui Dragos Savulescu. El a explicat ca functionari din Primaria Constanta, membri ai unei comisii de aplicare a Legii 10/2001, au constituit nucleul unui grup infractional organizat, grup care a avut ca scop retrocedarea ilegala a unor terenuri din Mamaia si Constanta, care se aflau in domeniul public al statului.

Citeste si: Laboratorul RMN de la Spitalul Judetean Constanta a fost dat in folosinta luni. Este primul pas pentru reconstituirea Clinicii de Imagistica si Radiologie

„Membrii acestei comisii au intocmit referate cu continut fals cu privire la terenurile ce urmau sa fie retrocedate. Terenurile au fost subevaluate si, prin compensare, suprafetele atribuite erau de cateva ori mai mari. Legea prevede ca plajele sunt in domeniul public si nu puteau fi retrocedate, insa cu ajutorul unor inculpati de la OCPI terenurile au fost intabulate si trecute in domeniul privat al municipiului Constanta”, a spus procurorul.

Procesul continua cu pledoariile avocatilor. Judecatorul Ionut Matei a anuntat ca va amana pronuntarea sentintei in acest dosar.

Dosarul se afla in faza de apel, dupa ce Radu Mazare a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2017, la 4 ani de inchisoare cu suspendare.

In acelasi dosar, Nicusor Constantinescu, fost presedinte al CJ Constanta, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare, aceeasi pedeapsa primind si Dragos Savulescu, fost actionar al echipei de fotbal Dinamo Bucuresti.

In schimb, Cristian Borcea, fost finantator al clubului Dinamo, a fost achitat.

O solutie de achitare a primit si notarul Jean Andrei, sotul Laurei Andrei, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti.

Totodata, Ramona Dospinescu, Cristian Talpau, Nora Chirca si Giorgica Giurgiucanu au primit cate 3 ani de inchisoare cu suspendare, restul inculpatilor care apar in rechizitoriu fiind achitati.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazare a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte 36 de persoane, in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din Constanta, Mamaia, plaja si faleza.

Alaturi de Radu Mazare au fost trimisi in judecata mai multi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primaria Constanta, printre care: Nicusor Constantinescu – fost presedinte al CJ Constanta si fost consilier municipal; seful Directiei Administratie Publica – Constantin Racu; seful Directiei Patrimoniu – Daniela Ramona Dospinescu; seful Directiei Tehnic-Investitii – Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si Bogdan Ghitulescu. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata, si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Celelalte persoane trimise in judecata sunt functionari din Primaria Constanta, functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, mandatari, notari publici, mostenitori ai persoanelor indreptatite, cesionari cumparatori de drepturi succesorale (printre care si Cristian Borcea si Dragos Savulescu, fosti actionari ai echipei de fotbal Dinamo Bucuresti), interpusi cumparatori de terenuri si un evaluator agreat de Primaria Constanta, acuzati de procurori de savarsirea de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie sau de complicitate ori instigare la aceste infractiuni.

In acest dosar a fost trimis in judecata si notarul Jean Aurel Andrei, sotul presedintei Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei.

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul.

„Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan, in valoare de 114 milioane euro. (…) In mod legal, a fost revendicata suprafata de 309.549 mp, cei indreptatiti beneficiind de restituiri si atribuiri in suprafata cu putin mai mare decat jumatate din cea revendicata, in vreme ce restituirile si atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o intindere de trei ori mai mare decat cea revendicata – aproape un milion de metri patrati”, sustin anchetatorii.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, „adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Conform DNA, prin faptele savarsite de cei 37 de inculpati in aceasta cauza s-ar fi cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro – prejudiciu in dauna municipiului Constanta.

Cristian Borcea este acuzat ca a prejudiciat statul roman si municipiul Constanta cu aproximativ 28 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit ca Borcea s-a asociat cu alti doi invinuiti din dosar, Georgica Giurgiucanu si Emil Dragos Savulescu, in societatea comerciala „Holiday Club Neptun” SA. Savulescu si Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, in posesia unor drepturi succesorale ce apartineau unei persoane in varsta – Ivonne Aline Buzescu-Movila. Aceasta mostenise proprietati impresionante in Bucuresti si Constanta si lasase partea sa din mostenire Academiei Romane, printr-un testament incheiat in primavara anului 2001.

Avand complicitatea unui notar, cei doi au actionat ca mandatari in numele acesteia si au solicitat Primariei Constanta sa intre in posesia unor suprafete de teren ce insumau 12.500.000 de metri patrati. Mai mult, ei au vandut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuti sau rude, la preturi foarte mici.

Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumparat de la cei doi asociati, la preturi modice, o cota de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentand 1.531.250 de metri patrati. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primaria Constanta a luat act de „vanzarile” si „revanzarile” de drepturi succesorale de care a fost deposedata Buzescu-Movila, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazare.

Procurorii mai arata ca membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001 si Radu Mazare au emis inscrisuri in baza carora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privata pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanta si din domeniul public al statului, ale caror preturi au fost mult subevaluate.

Conform calculelor facute de procurori, raportand pretul platit pentru drepturile succesorale cu pretul terenurilor cedate de Primaria Constanta si vandute ulterior, inculpatii au obtinut profituri enorme. Spre exemplu, Cristian Borcea a fost improprietarit cu 8.990 de metri patrati in zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vandut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), fata de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentand suma investita. In total, Cristian Borcea a fost improprietarit de Primaria Constanta cu 29.000 de metri patrati.

Related posts

Preotii acuzati ca au furat mana Sf. Haralambie de la Manastirea Megaspileo din Grecia au fost suspendati

Lucy Ionesco

Proiectul de lege prin care va fi posibila confiscarea extinsa a averilor, elaborat de Ministerul Justitiei

Ioana Badulescu

Sanitas: Sunt spitale foarte mari unde sporul de la UPU va cobori de la 100% la 80%

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult