Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este laudata de publicatia Financial Times, care subliniaza faptul ca Romania, una dintre cele mai corupte tari din UE, a devenit varful de lance al luptei anticoruptie. Intr-un amplu articol dedicat activitatii DNA, Andrew Byrne, autorul articolului din Financial Times, scrie ca Romania, care in urma cu cativa ani era vazuta a fi una dintre cele mai corupte tari din UE, a devenit varful de lance al luptei impotriva coruptiei la nivel inalt si asta pe masura ce tigrul de hartie – DNA – a inceput sa-si arate coltii.
In material se aminteste ca DNA a fost infiintata doar ca o conditie a intrarii in Uniunea Europeana pe vremea lui Adrian Nastase, insa cu timpul, institutia a devenit atat de puternica incat este perceputa ca un adversar de temut chiar si de catre cei mai puternici politicieni ai tarii.
Autorul articolului din FT mentioneaza in context ca Victor Ponta a fost pus sub invinuire pentru o serie de acuzatii – fals, evaziune fiscala, spalare de bani si conflict de interese pentru activitatea desfasurata ca avocat intre 2007 si 2008 -, o parte din bunuri i-au fost puse sub sechestru, in timp ce fostul sau asociat Dan Sova si fostul ministru de finante Darius Valcov sunt si ei acuzati de coruptie.
Victor Ponta este primul premier in exercitiu din Romania care este pus sub acuzare in timp ce este in functie. Dar cazul care a demonstrat prima oara „muschii” DNA a fost cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase, condamnat in 2012 si 2014. Din 2013, de cand DNA se afla sub conducerea Laurei Codruta Kovesi – procurorul de 42 de ani, fosta vedeta a echipei nationale de baschet – numarul de condamnari obtinute creste rapid: au fost peste 1.000 anul trecut, amiteste Financial Times. Performanta DNA-ului a atras atentia altor tari afectate in mod similar de coruptie, cum ar fi Grecia, Bulgaria si Croatia, unde interesul pentru modul in care procurorii anticoruptie din Romania au devenit asa de puternici este din ce in ce mai mare, sustine Financial Times.