0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Elena Udrea: Intr-un dosar penal exista doua parti care trebuie sa aiba tratament egal
Breaking News

DNA: O parte din mita dirijata de Elena Udrea in Dosarul Microsoft, folosita de PDL

Procurorii DNA au publicat date privind mita din dosarul Microsoft. Din referatul procurorilor reiese ca o parte din mita din Dosarul Microsoft a fost folosita si pentru beneficii electorale in favoarea PDL, prin intermediul lui Gabriel Sandu. Asta dupa ce Elena Udrea ar fi exercitat presiuni pentru realizarea procedurii de achizitie si incheierea contractului de licentiere in dosarul Microsoft.

„Din probatoriul administrat in cauza rezulta ca inculpatul Sandu Gabriel – ministru al Comunicatiilor la data respectiva, a procedat la realizarea procedurii de achizitie si la incheierea contractului de licentiere ca urmare a presiunilor exercitate de Udrea Elena Gabriela – in calitate membru al Guvernului si vicepresedinte PDL, precum si ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului.

S-a stabilit, de asemenea, ca beneficiari ai sumelor de bani din platile efectuate in baza contractului sunt printre altii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocos Dorin si Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel”, se arata in referatul procurorilor DNA.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost retinuta, marti seara, de procurorii DNA in dosarul Microsoft. Elena Udrea a ajuns inainte de miezul noptii in arestul Politiei Capitalei, iar miercuri a fost prezentata judecatorilor de la instanta suprema cu propunere de inlocuire a masurii controlului judiciar cu arestarea preventiva in dosarul Microsoft.

HotWeek..ro iti recomanda si: DNA verifica predarea Elenei Udrea fara catuse in arestul Politiei Capitalei

Udrea a stat ieri la DNA peste zece ore, dar audierile efective au durat trei ore, iar restul timpului a fost petrecut cu consultarea dosarului si emiterea de acte procedurale, a explicat acesta.

Elena Udrea a parasit, zambind, sediul DNA insotita de politisti si de o armata de ziaristi pentru a fi dusa in arest. 

REFERATUL PROCURORILOR IN DOSARUL ELENEI UDREA

„S-a stabilit, de asemenea, ca beneficiari ai sumelor de bani din platile efectuate in baza contractului sunt printre altii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocos Dorin si Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale”, potrivit documentului citat.

Astfel, in toamna anului 2009, „s-a incheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestari de servicii ce a fost si care avea ca obiect prestarea serviciilor de tiparire si anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numarul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se sa se incheie un act aditional la contractul initial”, spun procurorii DNA.

HotWeek.ro iti recomanda si: Udrea a plecat cu catuse de la DNA si a ajuns fara catuse in arestul Politiei Capitalei. VEZI EXPLICATIA. VIDEO

Ulterior, pentru diferenta de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitata contravaloarea prestatiilor iar „cei care au prestat au ajuns sa discute cu Dorin Cocos si au fost in audienta la Udrea Elena Gabriela – vicepresedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni sa se renunte la pretentii”, acuza procurorii.

Potrivit referatului, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor la data respectiva, a incheiat contractul de licentiere „ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA – in calitate membru al Guvernului si vicepresedinte PDL, precum si ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului”.

„In concluzie, rezulta ca, inculpatul Cocos Dorin a pretins si primit de la Florica Claudiu si Pescariu Dinu Mihail suma de 9.000.000 de euro pentru ca prin intermediul numitei Udrea Elena Gabriela – ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, membru al Guvernului, si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica Claudiu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale”.

Avand insa in vedere ca „inculpatul Cocos Dorin nu avea atributii in ceea ce priveste incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft, nu se afla in relatii de prietenie cu alti membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul Ministerelor implicate in derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-si exercita influenta asupra acestora” rezulta ca „suspecta Udrea Elena Gabriela si-a traficat functia si influenta la nivel guvernamental in mod direct si indirect fata de cumparatorii de influenta prin intermediul lui Dorin Cocos si a primit foloase necuvenite constand in suma de 9.000.000 de euro”, argumenteaza acestia.

Procurorii o mai acuza pe Elena Udrea ca preluarea creditului de la BRD in valoare de 3,6 milioane euro de catre Alexandru Faur, „persoana din cercul relational al lui Gheorghe Stelian si a lui Cocos Dorin” „a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar si a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investitiei ce urma a se realiza pe terenul cumparat din credit”.

„Astfel, in perioada aprilie 2013 – iunie 2013 inculpatul Cocos Dorin, in mod direct precum si prin intermediul societatii pe care o controleaza – Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, respectiv prin intermediul unor rude – Dincu Anca (sora inculpatului Dorin Cocos) sau apropiati Radu Mioara (asociat la Centrul de Diagnostic Clinic International SRL) a incheiat mai multe „Promisiuni bilaterale de vanzare – cumparare a unui bun viitor¬, avand ca obiect suprafete construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vanzator se presupunea ca il va dezvolta pe terenul din str. Neajlovului nr. 87 – 95 din mun. Bucuresti (teren achizitionat din creditul BRD)”, se arata in referat.

O alta acuzatie a procurorilor este legata de faptul ca Elena Udrea si-ar fi incalcat „una din obligatiile principale impuse in perioada de controlului judiciar”, „aceea de a nu comunica cu martorii si alti participanti la savarsirea faptelor in nicio modalitate”.

Insa „faptul ca a formulat un denunt cu privire la fapte de coruptie si imediat dupa aceea a facut publice faptele sesizate (dezbatand si probele ce ar putea fi administrate), faptul ca a incercat sa acrediteze ideea ca anumiti participanti la infractiune sunt protejati de organele de urmarire penala, generand asupra acestora o presiune mediatica si mai mare, creaza suspiciunea rezonabila ca va incerca sa realizeze intelegeri cu partile, sa influenteze martorii, sa determine alte persoane sa aiba un astfel de comportament”, concluzioneaza procurorii.

Procurorii citeaza inclusiv interviul acordat HotNews.ro de Elena Udrea, afirmand ca fostul ministru „a facut declaratii cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse, declaratii ce vizeaza fondul cauzei si care sunt in masura sa influenteze declaratiile inculpatilor si ale martorilor toate acestea in conditiile in care inculpata nu daduse declaratii in dosarul penal, nici in calitate de suspect si nici in calitate de inculpat”.

„Astfel, intr-un interviu pentru Hotnews, inculpata Udrea Elena Gabriela a sustinut ca nu a stiut depre provenienta sumelor de bani bagati de fostul sot in firmele de la care incasa dividende, sugerandu-i acestuia, prin intermediul interviului si explicatia pe care ar trebui sa o dea: ‘nu poate fi o certitudine ca orice nevasta stie cum isi face afacere sotul ei. Trec peste faptul ca intamplator eram o nevasta cu o ocupatie foarte precisa si foarte solicitanta’. Inculpata Udrea Elena Gabriela a incercat sa induca ideea ca magistratii ar fi constransi la o anumita conduita prin santaj de catre cei care detin anumite secrete”, spun procurorii.

In referat este citata si o interceptare a unei discutii dintre Dorin Cocos si Dinu Pescariu, din care „rezulta ca inculpatul Cocos Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitantelor antedatate desi realiza caracterul fraudulos al acestora si in conditiile in care inculpata Udrea Elena Gabriel avea cunostinta de demersurile efectuate de inc. Cocos Dorin”:

„(…)DORIN COCOS: Pot sa fac asta. Da, mai, cap sec! Eu n-am nicio problema. Eu am vorbit si cu Marian Nazat. Am vorbit si cu mai multi avocati. Dar ala nu recunostea.
DINU PESCARIU: Ti-am zis ca am vorbit cu el. Dar Rares …?
DORIN COCOS: Are si el (…?). Nu poate sa spuna chiar tot.
DINU PESCARIU: Ce sa zica?
DORIN COCOS: Pai cum ce sa zica? Asta mi-a zis cu teama, Marian. Si zic: Mai, daca ti-a dat din conturile unui om care (…?)
DINU PESCARIU: Nu conteaza. Dar de ce? Sa zica el (…?)
DORIN COCOS: Ma duc pana la prezidentiale, in p… mea.
DINU PESCARIU: Zice… Asta e chiar pe fata.
DORIN COCOS: Si zic: Stai, domnule, asa, ca ti le dau tie. Si el mi-a zis: Nu. Daca mi le dau altii? …
DINU PESCARIU: (…?)
DORIN COCOS: Nu, te cred, dar din contul tau. Tu mi-i dai mie din cont si-i spun care e problema. Pai hai sa ne vedem intr-o zi. Ia-ti un avocat care ai incredere in el. Zi, cand sa vin?
DINU PESCARIU: Luni.
DORIN COCOS: Luni. La ce ora sa ma prezint? Ca eu ma prezint. Pe la 12:00? E bine? La 13:00? La cat?
DINU PESCARIU: Stai sa vorbesc cu ala. O sa-ti dau telefon.
DORIN COCOS: Dar nu trebuie sa-mi dai telefon. Vin aici de la ora 13:00, sa zicem. Vin la Club la 13:00. Esti aici?
DINU PESCARIU: Da. Da. Da.
DORIN COCOS: Bun. (…)
„(…)
DORIN COCOS: Las-o asa, ca e mai bine. Las-o asa. Ca am vorbit si cu… cu Elena, si a zis: Foarte bine.
DINU PESCARIU: Da?
DORIN COCOS: Da.
DINU PESCARIU: Bravo!
DORIN COCOS: Cand… Am spus… Ca am stat si m-am gandit… Bai, acolo nu scrie ca trebuie sa-i dau decat dupa 10 ani. Pai incep sa-i dau maine. Ce? Hai sa fim drepti. Si cu asta basta. Si tu lasa-le acolo!
DINU PESCARIU: Mi-a fost frica sa le duc acasa.
DORIN COCOS: Foarte bine! Esti nebun? Mai bine da-le incoace!
DINU PESCARIU: Da.
DORIN COCOS: Lasa-le, dracu’! Ei, usor, asa! (Coboara vocea foarte mult, astfel ca unele fraze sunt neinteligibile) (…)
DINU PESCARIU: Pai da’ il facem.
DORIN COCOS: Bai, tu esti prost? Nu intelegi ca de atunci nu mai…
DINU PESCARIU: Nu, mai. Sunt…

Stiri pe aceeasi tema

BNR mentine dobanda de politica monetara la 2,5%. Isarescu: Politica monetara e mai tare decat arata. Rata inflatiei va fi scazuta, se va apropia de zero in lunile de vara

Ioana Badulescu

INS: Cresterea economica a Romaniei, revizuita negativ. Dinamica PIB a ramas nemodificata

Cristiana Petrariu Bota

Avioane de vanatoare Eurofitgher Typhoon si 160 de militari din Royal Air Force (Marea Britanie) au revenit la baza Mihail Kogalniceanu din Constanta. FOTO

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult