DNA
Social

DNA, punct de vedere catre CSM: Noile conditii de vechime impuse procurorilor anticoruptie nu pot fi aplicate retroactiv

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a trimis un punct de vedere CSM, in care avertizeaza ca noile conditii de vechime impuse procurorilor anticoruptie nu pot fi aplicate retroactiv deoarece ar incalca legea fundamentala, noteaza G4media.ro. Amintim ca Guvernul a marit de la 8 la 10 ani conditia de vechime pentru ca un procuror sa poata activa in DNA, iar aceeasi ordonanta prevede ca procurorii pot ramane in DNA nu mai daca indeplinesc noile conditii prevazute in legea de organizare judiciara.

Intr-un punct de vedere formulat, marti, catre CSM, conducerea DNA sustine ca aplicarea retroactiva a noilor conditii de vechime prevazute de OUG adoptata luni de Guvern intra in conflict cu prevederile constitutionale si ca, daca acest lucru s-ar intampla, DNA ar pierde 34 de procurori. In documentul semnat de procurorul-sef, Anca Jurma, se arata ca, daca se va exclude din vechimea procurorilor si perioada in care acestia au fost auditori de justitie in cadrul INM, atunci DNA va pierde alti 23 de procurori.

Astfel, dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, DNA va pierde 57 din 150 de procurori, adica aproape 40% din totalul lor.

Surse din cadrul directiei au declarat pentru G4Media.ro ca impactul asupra activitatii institutiei este, de fapt, mult mai mare, avand in vedere ca procurorii vizati de OUG sunt cei tineri, operativi – ceea ce inseamna ca vor pleca 57 din cei 100 de procurori care lucreaza efectiv dosare, adica DNA va pierde aproape 60% din forta de munca efectiva doar in cazul aplicarii noilor conditii de vechime.

Guvernul a marit de la 8 la 10 ani conditia de vechime pentru ca un procuror sa poata activa in DNA. Tot, prin OUG s-a prevazut la art VII ca procurorii pot ramane in DNA nu mai daca indeplinesc noile conditii prevazute in legea de organizare judiciara.

Stiri pe aceeasi tema

Romania cere clarificari Ungariei pentru inchiderea granitelor. Franta avertizeaza ca blocarea frontierelor in UE ar avea efecte negative

Cristiana Petrariu Bota

Saptamana Patimilor – Miercurea este dedicata amintirii femeii pacatoase

Corina Alexandru

Teste pentru coronavirus in Bucuresti. Nelu Tataru: Este un proiect-pilot. Vor urma si celelalte orase

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult