Conversia creditelor in franci la cursul istoric nu e vazuta cu ochi buni de BNR
Economie

Dobanda cheie a fost redusa de BNR la 1,75%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, miercuri, rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an (de la 2,0%) si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii in moneda nationala la 3,25% (de la 3,5%). BNR a mai decis mentinerea RMO la valuta. Reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% se va opera incepand cu data de 7 mai 2015.

Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale, s-a mai decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. „Astfel, incepand cu data de 7 mai 2015, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an de la 3,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%”, se mai spune in comunicat.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 mai 2015.

Cei mai multi analisti anticipau mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%, nivel minim istoric, precum si posibilitatea reducerii RMO pentru pasivele in lei, pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR, situate anterior la 10%.

Ultima interventie a BNR pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie anul trecut, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute, dupa ce fusesera ajustate in septembrie, de la 12%.

La sfarsitul lunii martie, dobanda cheie a fost redusa cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,25%, iar coridorul simetric s-a ingustat de la plus/minus 2 puncte procentuale la plus/minus 1,75 puncte. Ca urmare, rata dobanzii la care bancile se imprumuta de la BNR a scazut de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru plasarea banilor la banca centrala pe termen de o zi s-a mentinut la 0,25%.

Analistii preconizau o dobanda cheie de 2% pentru finalul anului, pana cand ar fi urmat sa scada si RMO pentru pasivele in lei si valuta, la 8%, respectiv 12%. Nivelurile ar putea fi reduse si pe parcursul anului viitor, la 6% pentru lei si 8% pentru valuta.

Stiri pe aceeasi tema

Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in pandemie

Teodora Badescu

Lansare proiect POSDRU „Investeste in antreprenoriat, investeste in viitor”

Cristiana Petrariu Bota

Program Noua Casa 2020. OUG 129/2020, respinsa de Senat. Conditii de creditare, avans, ce suma poti imprumuta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult