-3.5 C
România
1 decembrie 2020
Prof. Dr. Alexandru Oproiu
Social

Prof. Dr. Alexandru Oproiu, fondatorul scolii moderne de gastroenterologie, a trecut in eternitate

Prof. Dr. Alexandru Oproiu, fondatorul scolii moderne de gastroenterologie, a murit. Anuntul a fost facut, luni dimineata, de Colegiul Medicilor din Romania, dar si de rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucuresti, Viorel Jinga. In doua saptamani ar fi implinit 90 de ani.

”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Ii adresam un Pios Omagiu plin de Recunostinta, pentru activitatea Medicala si Didactica!”, a scris Viorel Jinga pe pagina sa de socializare.

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu s-a nascut la data de 1 decembrie 1930, in comuna Glavile-Pitesteana, judetul Valcea. A absolvit in 1956, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila – Bucuresti.

Cu o experienta de 60 de ani in medicina, Prof. Dr. Alexandru Oproiu a fost formatorul scolii moderne de gastroenterologie si hepatologie din Romania. A publicat 162 de articole de specialitate in literatura medicala romana si 38 in strainatate.

Alexandru Oproiu mai avea 2 saptamani pana urma sa implineasca 90 de ani. Presedintele de onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie spunea intr-un interviu acordat presei scrise ca la inceputul carierei sale un medic specialist in medicina interna era bun la toate.

Iti recomandam si: Medicul Catalin Denciu, ranit la Piatra Neamt, este fiul scriitorului Ioan Dumitru Denciu si a studiat la UMF Iasi

A fost presedinte de onoare al Societatii Romane de Gastroenterologie si membru in Societatea Americana de Gastroenterologie, Societatea Franceza de Gastroenterologie, Societatea Franceza de Endoscopie Digestiva si in Societatea Italiana de Endoscopie digestiva. Alexandru Oproiu a fost formatorul scolii moderne de gastroenterologie si hepatologie din Romania.

De asemenea, Alexandru Oproiu a condus Institutul Fundeni timp de 24 de ani, a fost secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, a activat in invatamant timp de 47 de ani.

Medicul Alexandru Oproiu avea competente in endoscopia digestiva superioara, inferioara si videocapsula endoscopica.

„Cea mai mare satisfactie a mea vine de la fostii pacienti care ma opresc acolo unde ma intalnesc si-mi spun: «Am fost bolnavul dumneavoastra acum 37 de ani, m-ati tratat, m-ati vindecat» sau «Aveam 19 ani si am fost internat la dumneavoastra 30 de zile cu stare grava de boala, acum sunt bine si am trei copii mari. Ma rog tot timpul pentru sanatatea dumneavoastra, dle doctor». Am satisfactii numeroase pentru ca iau din viata ceea ce este bun si ceea ce imi place. Se pune intrebarea daca are valoare medicina romaneasca. Medicina romaneasca are o mare experienta, are traditie bogata, constituie un edificiu construit in multele decenii de existenta”, declara dr. Oproiu intr-un interviu, citat de jurnalul.ro.

 

Stiri pe aceeasi tema

Bilant coronavirus 24 septembrie: Romania are 1.639 de noi infectari si peste 500 de pacienti la ATI

Cristiana Petrariu Bota

Primul Targ de Craciun pentru Copii din 2020 se desfasoara online

Cristiana Petrariu Bota

REZIDENTIAT 2016. Protest al medicilor rezidenti care au promovat examenul si nu au primit un loc de munca

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult