-2.4 C
România
5 decembrie 2021
Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit
Economie

Document publicat de Ministerul Finantelor privind necesarul de finantare pentru 2019. Concluzia: Statul este nevoit sa se imprumute cu multi bani

Intr-un document intitulat „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019”, Ministerul Finantelor trece in revista nivelul necesar de finantare pentru anul acesta. Documentul ofera o imagine a nevoii de finantare guvernamentala pentru anul 2019. Iar cifrele sunt spectaculoase sau ingrijoratoare, depinde de perceptie, se arata intr-un material publicat de RFI.

Asadar, necesarul de finantare este de 72 miliarde lei, adica aproximativ 15 miliarde euro. Ceea ce inseamna ca statul va trebui sa atraga de pe piata interna si internationala aproximativ 1,2 miliarde de euro, echivalent in lei, in fiecare luna.

Necesarul de finantat rezulta din deficitul bugetar de sub 3% din PIB, adica aproximativ 28 miliarde lei. La aceasta suma se adauga inca 44 de miliarde lei, o datorie care trebuie refinantata pentru ca ajunge la scadenta, anul acesta. Trebuie spus ca este foarte raspandita ideea ca atat timp cat deficitul bugetar ramane mai mic de 3% din PIB nu este nicio problema. Acum se vede clar ca este o problema. Chiar daca deficitul procentual se pastreaza sub 3% din PIB, in valoare nominala suma creste. Fapt care afecteaza nevoia de finantare si deci nevoia de imprumuturi a statului roman.

Mai grav este ca Romania a crescut semnificativ deficitul bugetar fara ca banii sa fie folositi pentru investitii publice. Deficitul a urcat fara ca modernizarea statului sa aiba loc.

Documentul Ministerului Finantelor arata ca statul va atrage de pe piata interna aproximativ 50 miliarde lei. E mult sau putin? Cel mai bine este sa facem o comparatie cu ce s-a intamplat anul trecut. In anul 2018, au fost emise titluri de stat denominate in lei si euro in valoare de aproximativ 48 miliarde lei. Ceea ce inseamna ca statul va atrage de pe piata interna mai mult cu doua miliarde lei. De unde? Intr-o proportie covarsitoare prin finantare bancara, pentru ca programul de imprumuturi luate de la populatie functioneaza modest. Mai precis, de la inceputul anului, au fost atrasi de la populatie 1,4 miliarde lei. O cifra aproape nesemnificativa.

De aceea, finantarea interna este dependenta de banci. De altfel, cu prilejul dezbaterilor publice legate de Ordonanta 114 s-a adus in discutie aceasta problema: cum poti suprataxa chiar finantatorii pe care te bazezi sa iti acopere datoria? Vor mai cumpara bancile titluri de stat in conditiile in care aceasta investitie este suprataxata? Intre timp, prevederile ordonantei au mai fost indulcite.

Anul acesta, statul isi propune sa atraga de pe pietele externe 4,25 miliarde euro. Aceeasi comparatie cu anul trecut ne arata ca imprumuturile externe au fost in valoare de 4,95 miliarde euro. Ceea ce arata, pentru anul acesta, o usoara scadere a imprumuturilor de pe pietele internationale. Sunt importante imprumuturile externe pentru ca scadentele la care se obtin sunt tot mai mari ajungand pana la 30 de ani. Este o strategie care ajuta ca o parte tot mai mare din datoria publica sa aiba scadente pe termen lung, fapt care poate oferi un ragaz in procesul de refinantare a datoriilor. Pe de alta parte, imprumuturile pe termen lung au dobanzi mai mari, ceea ce creste costul de rambursare al creditului.

In fine, in materialul prezentat de Ministerul Finantelor se sugereaza si o alta tema si anume ideea de a finanta in avans unele datorii care vor ajunge la scadenta anul viitor.

Vom vedea, pentru ca anul nu a ajuns nici la jumatate si se pot intampla destul de multe pe pietele financiare internationale, dar si pe plan intern, cu indicatorii economici. Va trebui sa vedem care vor fi verdictele date de agentiile de rating si cum vor evolua dobanzile la imprumuturile atrase de statul roman.

Ministerul Finantelor mai precizeaza in document ca se doreste mentinerea rezervei financiare de la Trezoreria Statului, in valoare de aproximativ cinci miliarde euro. Ar fi bine sa se intample acest lucru, pentru ca rezerva financiara pare a fi alocata deja catre un fond de investitii si dezvoltare locala.

Un lucru este cert: anul acesta, statul este nevoit sa se imprumute cu multi bani.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Romanii vor trebui sa opteze intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, Guvernul va iesi cu un pachet integrat, anunta ministrul Finantelor

Ioana Badulescu

ANAF va modifica doua formulare ca urmare a intrarii in vigoare a Codului Fiscal

Delia Ion

RAR despre emisiile poluante din scandalul Volkswagen si datele false privind consumul de combustibil

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult