Doi fosti ministri au fost condamnati dupa ce si-au tradat tara
Breaking News

Doi fosti ministri au fost condamnati dupa ce si-au tradat tara

Doi fosti ministri din Guvernul Romaniei au fost condamnati pentru ca si-au tradat tara. Este vorba despre fostul ministru al Economiei Codrut Seres, care  a fost condamnat definitiv la 4 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, si despre fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, care a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare.  Cea mai mare pedeapsa a fost data lui Stamen Stanchev, care va executa 5 ani si 2 luni de inchisoare. Decizia a fost data, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul privatizarilor strategice.

Cei doi fosti ministri au fost dusi de la Politia Ilfov la Penitenciarul Rahova, unde au fost incarcerati. Codrut Seres si Zsolt Nagy au mers la Politia Ilfov dupa aproximativ trei ore de la decizia instantei supreme si au asteptat in biroul politistilor de la Serviciul de Investigatii Criminale mandatele de executare a pedepselor cu inchisoarea, relateaza Mediafax.

Dupa ce au primit mandatele de executare a pedepsei pentru Seres si Nagy, care au domiciliile in judetului Ilfov, politistii ilfoveni i-au dus pe cei doi fosti ministri in Penitenciarul Rahova, unde acestia vor sta 21 de zile in carantina, urmand ca, in cel mult o luna, Administratia Penitenciarelor sa le stabileasca regimul si locul de detentie.

Amintim ca procesul „privatizarilor strategice” a debutat in aprilie 2007 doar cu acuzatii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu. Cei trei au fost trimisi in judecata, in 18 aprilie 2007, sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. In acelasi timp, s-a dispus judecarea separata a partii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

Doi fosti ministri, condamnati pentru tradare prin transmitere de secrete si aderare la grup infractional

Astfel, completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a redus astfel pedeapsa primita la fondul dosarului de fostul ministru al Economiei Codrut Seres, de la sase ani la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.
Si in cazul lui Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, pedeapsa a fost redusa de la cinci ani la patru ani de inchisoare cu executare, pentru aderare la un grup infractional.

HotWeek.ro iti recomanda si: Cristian David, fost ministru de Interne, a fost retinut de procurorii DNA

Consultantul international Vadim Benyatov a fost condamnat patru ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru spionaj. La fondul dosarului, Benyatov primise o pedeapsa de zece ani de inchisoare cu executare. in cazul acestuia, instanta a dispus reducerea cu sase luni a pedepsei, pentru perioada in care a fost retinut si arestat preventiv.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsa din dosar, respectiv cinci ani si doua luni de inchisoare cu executare. Instanta i-a redus astfel pedeapsa primita la fond, de 11 ani de inchisoare pentru spionaj si initierea si sprijinirea unui grup infractional organizat.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in mandatul lui Nagy (cu responsabilitati pe linia privatizarii agentilor economici in subordinea ministrului), a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu execure. La fondul dosarului, Donciu fusese condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru tradare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare. Pedeapsa i-a fost astfel redusa de la sase ani de inchisoare cu executare primita la fondul cauzei, pentru tradare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scazute doua luni, perioada arestului preventiv.

Instanta l-a mai condamnat pe cetateanul ceh Michal Susak la patru ani si opt luni de inchisoare cu executare. Susak fusese condamnat initial la zece ani de inchisoare.

Mircea Calin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetatean româno-englez, a primit o pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare cu executare. La judecarea in prima instanta, Flore primise o pedeapsa de noua ani si sase luni de inchisoare.

Gabor Kerekes a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare, pedeapsa redusa de la cinci ani de inchisoare primita la instanta de fond, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Cetateanul turc Mustafa Oral a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta de fond il condamnase pe Mustafa Oral la cinci ani de inchisoare, pentru initiere si sprijinire a unui grup infractional transnational.

Procesul „privatizarilor strategice” a inceput in 20 aprilie 2007 doar cu acuzatii Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea si Mihai Radu Donciu. Acestia au fost trimisi in judecata, in 18 aprilie 2007, sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete. in acelasi timp, s-a dispus judecarea separata a partii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.

Foto: Radio Romania Resita

Stiri pe aceeasi tema

REGISTRUL DE EVIDENTA A SALARIATILOR, INTRODUS DE GUVERN. Baza de date cu salariatii platiti din fonduri publice, gestionata de Ministerul Muncii

Delia Ion

Cele mai frumoase fotografii realizate din drone in jurul lumii – GALERIE FOTO

Cristiana Petrariu Bota

DIICOT: Nu neglijam nicio pista. Pana acum nu avem nici macar concluzii preliminare ale testelor genetice si antropologice ale fragmentelor osoase

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult