6.2 C
România
17 octombrie 2021
Doi olandezi si-au lasat tara si s-au mutat definitiv in Romania! Acum locuiesc la Richis, un sat pitoresc din Transilvania
Breaking News

Doi olandezi si-au lasat tara si s-au mutat definitiv in Romania! Acum locuiesc la Richis, un sat pitoresc din Transilvania

Doi olandezi si-au lasat tara si s-au mutat definitiv in Romania! Impresionati de taramul mioritic, olandezii Martin si Elaine Engbrenghof au decis sa vanda tot ce aveau in Olanda si sa se mute intr-o casa saseasca de la Richis, un sat pitoresc din Transilvania. Povestea lor este relatata de publicatia Adevarul.

Olandezii Martin şi Elaine Engbrenghof şi-au cumpărat în urmă cu 18 ani o casă de vacanţă în România, la Richiş, în judeţul Sibiu. S-au îndrăgostit atât de mult de aceste locuri, încât şi-au vândut locuinţa din Olanda şi s-au mutat definitiv în acest sat pitoresc din Transilvania. Locul pare rupt din cărţile de poveşti cu bunici frumoşi, iar Martin şi Elaine, ambii în vârstă de 65 de ani, spun că au găsit aici, la Richiş, cel mai frumos „acasă“.

„VOIAM SĂ VIN AICI CÂT DE DES SE PUTEA“

Foşti asistenţi medicali, acum pensionari, soţii Engbrenghof au ajuns prima oară în România imediat după Revoluţie, cu ajutoare. Apoi au continuat să vină, să descopere locuri şi oameni şi le-a placut din ce în ce mai mult. La Richiş au ajuns prima dată în 1993, în casa de vacanţă a unor prieteni, şi a fost dragoste la prima vedere. Aşa că, după alte câteva concedii petrecute aici, în care şi-au făcut numeroşi prieteni, pasul următor a venit firesc: s-au hotărât să-şi cumpere aici o casă de vacanţă. În urmă cu 18 ani, au cumpărat, cu 12.500 de mărci germane, casa unor saşi plecaţi în Germania şi aşa a început povestea. Elaine îşi aminteşte amuzată că ea a fost mult mai hotărâtă decât soţul ei în a cumpăra o casă în România.

„Martin nu a vrut iniţial să cumpărăm casa, spunea: «Ce să facem, în fiecare vară va trebui să mergem în vacanţă în România?». Însă eu mi-am dorit atât de mult să luăm locuinţa, preţul fiind unul foarte mic. I-am spus că banii pe care îi dăm pe casă sunt cât o maşină second-hand în Olanda şi că merită să facem investiţia. Eu voiam să vin aici cât de des se putea“, povesteşte Elaine, zâmbind.

Soţii Elaine şi Martin Engbrenghof, în sufrageria casei din Richiş FOTO: Ramona Găină

RESTAURARE CA LA CARTE

La început, au venit la Richiş în fiecare an, în vacanţe, şi au început pas cu pas să restaureze locuinţa, fără să poată face însă mare lucru în cele câteva săptămâni pe an petrecute în România. Acum câţiva ani, au decis să facă o renovare completă, în care au păstrat tot ce se putea de la ferestrele de lemn la mobilierul vechi, lada de zestre, ţesături şi sticlărie.

În muzeul mic de la intrare, Elaine are la vânzare şi ţesături vechi, dar şi textile făcute de ea la războiul de ţesut.

„Am cumpărat multe textile, în special prosoape şi feţe de masă, pe care le vând în muzeul meu. Vând lucruri pe care le-am cumpărat, dar şi lucruri pe care le fac eu la război. Prosoapele făcute din cânepă sunt incredibil de frumoase. Cumpără mai ales turiştii străini, am avut vizitatori americani, canadieni, japonezi“, povesteşte Elaine.

Tot ea face gemuri după reţete inedite, combină ingenios fructele cu ceapă, curry, zahăr şi condimente, iar rezultatul este delicios, preparatul mergând de minune combinat cu fripturi sau cu brânzeturi.

Soţii Martin şi Elaine Engbrenghof au doi copii, care la început le-au privit mutarea cu destul de mult scepticism. Astăzi însă, după ce au constatat cât sunt de fericiţi aici, văd lucrurile un pic altfel şi vin în vizită la Richiş, împreună cu cei trei nepoţi. „Nu au fost foarte fericiţi când le-am spus că vrem să ne mutăm definitiv aici, dar au spus: «Dacă asta vă doriţi, duceţi-vă». Apoi, încet-încet au devenit şi ei interesaţi, iar anul trecut au venit cu întreaga familie. A fost foarte frumos, nepoţii au fost foarte fericiţi, iubesc locul acesta pentru că au foarte multă libertate“, povesteşte Martin. Olandezul spune că au avut noroc pentru că au ajuns într-un loc special, iar oamenii de aici i-au primit cu braţele deschise.

TOATA ROMANIA TINE DE INIMA

Nu sunt singurii străini care stau aici, oameni de 12 naţionalităţi şi-au luat aici case de vacanţă sau reşedinţe permanente. Locul, spune Martin, are ceva special, ce nu poate fi descris în cuvinte.

„Toată această atmosferă, toată România, ţine de inimă, cred, şi Richiş e un loc special. Avem 12 naţionalităţi aici, e ceva ce nu pot să descriu.

Oamenii din Richiş sunt drăguţi, calzi şi amabili. Toată lumea încearcă să te ajute, nu am avut niciodată probleme. Aveţi o ţară foarte frumoasă, cred că românii nu au suficientă stimă de sine, ar trebui să fie mândri de ţara lor, uitaţi-vă ce frumoasă e! Să apreciaţi ceea ce aveţi aici e foarte important“, spune Martin.

Citeste aici povestea integrala a celor doi olandezi.

Stiri pe aceeasi tema

CCR a decis ca hotararea in cazul votului lui Dan Sova este neconstitutionala

Cristiana Petrariu Bota

ANAF confirma datele de la Finante: Zeci de mii de firme nu au platit contributiile sociale

Ioana Badulescu

OMS, despre decizia AstraZeneca de a amana testele pentru vaccinul anti-COVID: Este un apel de trezire

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult