24.5 C
România
17 septembrie 2021
Summit istoric la Singapore intre Donald Trump si Kim Jong Un. Liderul Coreei de Nord a sosit pe aeroportul Changi la bordul unei aeronave Air China
Externe

Donald Trump a acceptat sa participe la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un

Surpriză de proporţii pe eşichierul diplomaţiei mondiale! Preşedintele american Donald Trump a acceptat să participe la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. De neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni, această viitoare posibilă întâlnire ar surveni după mai bine de doi ani de tensiuni între Phenian şi Washington, tensiuni legate de programele nuclear şi balistic nord-coreene. Cum se poate explica această răsturnare de situaţie şi mai ales, cine dintre Trump şi Kim are mai multe de câştigat?

Dosarul nord-coreean este unul dintre cele mai spinoase ale diplomaţiei mondiale. La prima vedere, mulţi analişti estimează că viitorul summit este o victorie clară pentru Kim Jong-Un. Liderul nord-corean, ca şi tatăl său, fixase drept prioritatea numărul unu a diplomaţiei ţării sale o întâlnire cu preşedintele american, oricare ar fi acela. De două decenii, membrii dinastiei Kim încearcau în zadar să obţină acest lucru. Niciun un preşedinte american în exerciţiu nu s-a întâlnit până acum cu vreun lider nord-coreean. Doi foşti locatari de la Casa albă – democraţii Jimmy Carter şi Bill Clinton – au fost în nordul peninsulei coreene de abia după ce au ieşit din funcţie.

Pentru Coreea de nord şi dictatorul ei, o întâlnire cu liderul de la Casa albă ar fi deci o victorie diplomatică uriaşă ce va servi drept propagandă luni dacă nu ani de zile mai târziu. Kim poate spune că investiţiile sale în sectorul nuclear militar şi balistic i-au obligat pe americani să trateze cu el de la egal la egal. Apoi, cum spune un specialist citat de Le Figaro, «Kim a studiat probabil îndeaproape personalitatea interlocutorului său american şi a pariat pe dispreţul acestuia pentru procedurile birocratice şi pe atracţia sa pentru diplomaţia alternativă. Dacă există un preşedinte american capabil să-şi ia riscul să se vadă cu liderul unui stat izolat şi condus de o dinastie de stalinişti notori atunci acela nu poate fi decât Trump.»

Există însă şi unii comentatori care spun că viitorul summit poate fi considerată o victorie a liderului american. Strategia dură a acestuia, aceea de a face presiuni asupra lui Kim, pare a fi validată de perspectiva întâlnirii întrucât până atunci, nord-coreeanul a promis că nu va mai testa nicio armă balistică sau nucleară şi în plus nu a protestat la idea ca SUA şi Coreea de sud să-şi menţină exerciţiile militare în comun peste câteva săptămâni.

In fine, pariul acceptat de Donald Trump poate face parte din seria de iniţiative pe care acesta le ia în grabă înainte de a da înapoi. Nimic nu ne garantează că summitul dintre cei doi va avea loc cu adevărat, fiecare dintre actori putând găsi un pretext pentru a-l refuza sau amâna.

Dacă va avea loc, el se va derula în următoarele două luni şi cel mai probabil în luna mai, spun sud-coreenii. Unde, e o întrebare mult mai delicată.

Liderul nord-coreean este, cum se spune în diplomaţie, «puterea care invită», el a avut iniţiativa summitului, acceptat apoi de Trump. Având însă în vedere caracterul extrem de sensibil al unei astfel de întâlniri, putem elimina din start de pe lista locurile cele două capitale, Phenian şi Washington. In oricare dintre acestea, dacă s-ar reuni cei doi, unul sau altul s-ar simţi inferior în timp ce celălalt va face propagandă. Seul, capitala Coreeii de sud, este şi ea de eliminat având în vedere că teoretic, ţara mai este încă în război cu Nordul şase decenii după semnarea unui simplu armistiţiu. O ţară terţă este şi ea greu de găsit întrucât asta presupune că ea va trebui să se implice în dialog ori este foarte greu de imaginat aşa ceva. Apoi, să nu uităm că Kim Jong-Un nu iese din ţara sa, sau în orice caz nu a ieşit de acolo din 2011 de când e la putere.

Stiri pe aceeasi tema

Doctorul Anthony Fauci, nemultumit dupa ce Trump a folosit declaratiile sale intr-un clip electoral

Cristiana Petrariu Bota

Accident grav de autocar in Serbia, la Bubanj Potok. Un mort si 62 de raniti. Autocarul aducea turisti din Grecia

Cristiana Petrariu Bota

Marea Britanie se inchide, englezii s-au distrat in stilul caracteristic in ultimul weekend „liber”. Mesajul Ambasadei Romaniei in Marea Britanie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult