Externe

Donald Trump a depus juramantul de investitura cu mana stanga pe doua Biblii. Ziua, marcata de proteste anti-Trump

Donald Trump este, din 20 ianuarie, oficial președintele al SUA. Trump a depus jurământul de învestitură cu mâna stângă pe două Biblii: cea care i-a fost dăruită de mama sa în 1955, la absolvirea Școlii Presbiteriene și cea pe care a jurat Abraham Lincoln la învestirea sa. Donald Trump a depus vineri seara jurământul de învestitură în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe platforma Capitoliului din Washington, în prezența a cca 900000 de oameni, devenind astfel cel de al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, transmite RFI.

După jurământ, Trump şi-a început discursul adresându-se ”oamenilor din întreaga lume” şi mulţumind celor care l-au adus până la Casa Albă.

”Îi vom reda Americii forța, îi vom reda Americii bogăția, îi vom reda Americii mândria, îi vom reda Americii siguranța”, a spus noul președinte, reamintind, așa cum a făcut-o și în campania electorală, că SUA a ajutat prea mult la îmbogățirea altor state în detrimentul industriei americane, unde s-au pierdut foarte multe locuri de muncă. ”Dar asta e de domeniul trecutului”, a promis el. ”Începând cu ziua de azi vom pune mereu America pe primul loc, indiferent dacă e vorba de comerț, industrie sau imigrație”.

Citeste si: Ce politica externa va face al 45-lea presedinte al SUA si cum va afecta Europa si Romania

Pe de altă parte însă, el a promis că SUA își va consolida alianțele actuale și chiar va crea altele noi. ”Terorismul islamic va fi ras de pe fața Pământului”, a declamat el.

”Noi suntem cetăţenii Americii. Noi suntem acum uniţi într-un uriaş efort naţional pentru a ne reconstrui ţara şi a respecta promisiunile pentru oamenii ei. Împreună, noi vom determina calea pe care o va lua America şi întreaga lume pentru mulţi ani care urmează”, a declarat cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite de pe scările Capitoliului.

Trump i-a mulţumit președintelui Obama, care a asigurat un transfer paşnic al puterii la Casa Albă, dar nu a ratat ocazia de a face câteva remarci acide în discursul său:

“Timp de prea mult timp, un grup mic din capitala ţării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit preţul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăţiei. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desfiinţate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetăţenii ţării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre şi în timp ce ei au sărbătorit în capitala ţării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”, a declarat Trump în ropotele de aplauze ale mulțimii care a umplut curtea Capitoliului.

Ziua a fost marcată de mai multe incidente provocate de manifestanți anti-Trump, care au spart mai multe vitrine ale unor magazine din Washington. Poliția i-a împrăștiat pe protestatari cu gaze lacrimogene.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Dumei de Stat: E timpul sa integram Uniunea Europeana in Uniunea Eurasiatica

Cristiana Petrariu Bota

Directorul general Raiffeisen Bank neaga vanzarea diviziei din Rusia

Bogdan

Donald Trump l-a demis pe ministrul Apararii dupa o serie de divergente publice

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult