-6.8 C
România
23 ianuarie 2022
Donald Trump si Jean Claude Juncker semneaza un armistitiu comercial SUA - UE. Relatia dintre cele doua puteri a intrat intr-o noua faza
Breaking News Externe

Donald Trump si Jean Claude Juncker semneaza un armistitiu comercial SUA – UE. Relatia dintre cele doua puteri a intrat intr-o noua faza

Donald Trump şi Jean-Claude Juncker surprind lumea si semnează un armistiţiu comercial. Preşedintele Statelor Unite şi şeful Comisiei Europene s-au angajat în favoarea liberului schimb, spre zero taxe vamale pentru produsele industriale cu excepţia sectorului auto.

Preşedintele Donald Trump l-a caracterizat recent pe Jean-Claude Juncker drept « criminal brutal ». Ceea ce părea a fi în gura şefului de la Casa Albă un compliment, prefigura o întâlnire extrem de tensionată la Washington între cei doi. Dar, după o reuniune de doar două ore, şeful executivului european părea satisfăcut.

Jean-Claude Juncker: “Am venit cu intenţia de a ajunge la un acord. Si am reusit. Am identificat o serie de domenii în care putem lucra împreună. Vom negocia modul în care pot fi abandonate taxele vamale pentru produsele industriale. Cu această intenţie am venit, de a obţine zero taxe pe produsele industriale».

La rândul său, Donald Trump susţine că relaţia dintre cele două puteri a intrat într-o nouă fază, după luni de tensiuni comerciale – «este o mare zi pentru comerţul liber şi corect » :

« În prezent, Statele Unite şi UE au un schimb comercial care se ridică la un trilion de dolari. Este cel mai mare parteneriat economic din lume. Vrem să întărim colaborarea, spre beneficiul tuturor. Motiv pentru care am decis să lucrăm împreună spre zero tarife, spre zero bariere tarifare pentru produsele industriale cu excepţia sectorului auto.”

Uniunea Europeană va creşte imediat importurile de soia din Statele Unite, s-a felicitat preşedintele american şi promite că va analiza şi chestiunea taxelor vamale pentru oţelul şi aluminiul european. Din 1 iunie UE se află sub sanctiunile ameriane de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. Donald Trump reproseaza tarilor europene ca nu si-au deschis la maximum pietele pentru marfurile americane.

Acum, încă nu este clar ce se va întâmpla cu sectorul auto dacă şi cât va fi taxat până la urmă. O suprataxare a maşinilor europene ar avea grave consecinţe pentru Germania care are în momentul de fata 800.000 de angajaţi în sectorul auto.

Reacţia germana a venit însă imediat: ministrul economiei a salutat înţelegerea ce ar putea evita un război comercial şi care ar putea salva mii de locuri de muncă.

Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional atenţionează de luni de zile asupra protecţionismului ce ar putea determina o “deraiere” a creşterii mondiale. Ea spune acum că “economia mondială obţine un avantaj atunci când ţările se angajează de manieră constructivă pentru rezolvarea dezacordurilor comerciale fără să fi recurs la măsuri excepţionale”.

Stiri pe aceeasi tema

Rusia a atacat vineri in Siria sase tinte inamice

Cristiana Petrariu Bota

Slovacia: Daca nu oprim fluxul de refugiati, vor fi consecinte grave

Cristiana Petrariu Bota

Iohannis: Desi in unele tari s-a ridicat carantina, in Romania nu ne putem relaxa. Daca scapam epidemia din mana, s-ar putea sa fie grav. Eu voi sta acasa de Paste!

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult