6.1 C
România
21 septembrie 2021
Dosarul electronic de sanatate, obligatoriu de o saptamana. Cat de securizat este sistemul DES?
Social

Dosarul electronic de sanatate, obligatoriu de o saptamana. Cat de securizat este sistemul DES?

Dosarul electronic de sanatate a devenit obligatoriu pentru romani din 12 noiembrie 2016. Dosarul, care se intocmeste obligatoriu, va contine cele mai importante informatii despre sanatatea lor, insa cat de sigur este sistemul DES, ramane de vazut. Pacientii pot suferi prejudicii daca informatiile personale din dosarul electronic de sanatate ajung pe mana oricui. Asta in conditiile in care dosarul permite accesul tuturor furnizorilor de servicii medicale la aceste informatii.

Astfel, dosarul electronic de sanatate poate cuprinde la un moment dat informatii sensibile despre pacienti: tulburari psihice, infectarea cu HIV, boli cu transmitere sexuala etc. Practic, vor fi incluse toate informatiile relevante despre starea de sanatate a pacientului, de la alergii si intolerante, proteze si alte dispozitive medicale interne, transplanturi, istoricul de boli/diagnostice, boli transmisibile, interventii si proceduri suferite de-a lungul timpului, rezultatele analizelor facute de pacient de-a lungul timpului, imunizari, daca are boli ereditare in familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (parinti si frati), care sunt bolile de care sufera (au suferit) membrii familiei sale (parinti si frati) etc.

Dosarul electronic de sanatate cuprinde o sectiune intitulata „sumar pentru situatii de urgenta” care contine date vitale pentru pacient, esentiale medicilor in situatii de urgenta, in care pacientul este inconstient sau nu poate spune medicilor bolile, alergiile cu care a fost diagnosticat si nici daca se afla sub tratament medicamentos.

Aceste informatii sunt accesibile oricand oricarui medic din sistemul medical public si privat, care e autentificat in sistemul DES. Farmaciile, laboratoarele medicale, stomatologii si orice alt furnizor de servicii medicale din Romania, autentificat obligatoriu in sistemul DES poate avea acces oricand la aceste informatii din dosarul oricarui pacient din Romania.

In timp ce reprezentatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) dau asigurari ca informatiile sunt stocate in sistemul dosarului electronic de sanatate (DES) intr-o forma securizata, sa nu omitem amenintarea infractiunilor informatice tot mai indraznete. In ultima vreme, tot mai multe voci atrag atentia asupra vulnerabilitatilor inerente ale soft-urilor cu care opereaza dosarele electronice ale pacientilor, in statele in care acest sistem a fost implementat.

Vezi si: Ce se intampla daca iti pierzi cardul de sanatate

Medicii isi pot calcula singuri cati bani primesc din garzi dupa 1 octombrie 2016

MAI angajeaza medici si farmacisti. Conditii de inscriere, documente necesare si calendarul desfasurarii concursului

Colegiul Medicilor din Romania a atras atentia inca din 12 noiembrie ca pacientul poate fi lezat prin discriminarea si stigmatizarea create de divulgarea unor informatii referitoare la starea sa de sanatate, sau la antecedentele sale personale, stil de viata.

Conform legii, toti furnizorii de servicii medicale (inclusiv orice firma de medicamente, farmacie, etc.) vor putea intra in sistem si cunoaste datele medicale si informatiile personale ale pacientilor. In acest fel, furnizorii vor putea cunoaste toate aspectele medicale ale unei persoane din toata viata sa – nasteri, avorturi, diagnostice, etc. -, indiferent ca sunt medici curanti sau nu, indiferent de specialitate. De exemplu, un medic stomatolog va putea cunoaste cate avorturi, infectii cu clamydia, vaginite, nasteri, depresii a avut pacienta pe care o protezeaza dentar!, atrage atentia Colegiul Medicilor din Romania.

Si reprezentantii medicilor de familie, reuniti in Societatea Nationala de Medicina Familiei impartasesc ingrijorarea Colegiul Medicilor din Romania privind accesul oricarui furnitor de servicii medicale la informatii confidentiale din dosarele pacientilor.

Mai mult, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) atrage atentia ca incalcarea confidentialitatii informatiilor din dosarele electronice ale pacientilor si accesul fara drept la informatii personale si date medicale ale pacientului poate genera prejudicii complexe pacientului, medicului, relatiei medic-pacient si sistemului de sanatate.

Incalcarea confidentialitatii poate sa zdruncine increderea pacientului in medic, cu consecintele negative care decurg din aceasta: discontinuitatea ingrijirilor medicale, lipsa de aderenta la tratament, lezarea transparentei care trebuie sa guverneze relatia medic-pacient. Nu in ultimul rand, incalcarea confidentialitatii datelor si informatiilor personale poate crea o imagine negativa a sistemului de sanatate si poate zdruncinarea increderea populatiei in sistemul de sanatate. Sistemul dosarului electronic creeaza premise pentru incriminarea sistemului medical si a medicilor prin incalcarea dreptului pacientului la confidentialitate si a dreptului sau de proprietate asupra datelor personale si a informatiilor medicale, se arata in luarea de pozitie a CMR.

De precizat ca pacientul poate vizualiza oricand pe platforma dosarului electronic istoricul accesarilor, dar si actualizarile facute de medici in dosarul sau. De exemplu, orice accesare si modificare aparuta in sectiunea „sumarul de urgenta” sunt insotite de data, ora si parafa doctorului care a accesat aceasta sectiune din dosar.

Stiri pe aceeasi tema

Medicii din Romania recomanda vaccinarea gripala: Pericolul este ridicat in cazul unui pacient care dezvolta simultan gripa sezoniera si SARS-CoV-2

Cristiana Petrariu Bota

Primele analize ADN in cazul crimei de la Caracal contureaza o ipoteza infioratoare

Ioana Badulescu

Castelul Peles marcheaza 135 de ani de la proclamarea Regatului si ziua de nastere a Principesei Margareta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult