Decizie istorica. Procurorii militari au redeschis dosarul Mineriadei care ancheteaza moartea a 4 persoane si ranirea a circa o mie. Fostul presedinte, Ion Iliescu, este urmarit penal in acest dosar pentru crime impotriva umanitatii, la fel si Virgil Magureanu, dar sunt vizati si membri ai guvernului din 1990. Cel mai probabil si Miron Cozma va trebui sa dea declaratii cu privire la ce s-a intamplat la Mineriada.
Ion Iliescu nu a facut declaratii in fata presei. Iliescu a fost chemat miercuri dimineata la Parchetul General pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii in dosarul „Mineriada”. El nu a facut declaratii la intrare, nici dupa ce a stat de vorba cu procurorii.
Fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a declarat ca din punctul lor de vedere ar fi benefic sa fie reconstitutit adevarul. Totusi, el a avut o reactie putin agresiva cand a fost intrebat cu privire la acuzatiile din dosar.
Procurorul militar Dan Voinea, general in rezerva, este convins ca Ion Iliescu va fi condamnat in dosarul Mineriadei, afirmand ca exista la dosar o hartie care certifica planul lui Ion Iliescu si atributiile date fiecarui ministru pentru a actiona impotriva manifestantilor.
„A dat ordine in acest sens. A avut loc intalnire de taina la Scrovistea si au stabilit cum trebuie atacati manifestantii din Piata Universitatii. S-a facut o schema, ea exista la dosar. Fiecare ministru avea atributii, adica ce avea d efacut. In acel dosar sunt toate mijloacele de proba care lamuresc aspectele legate de evenimentele din 13-15 iunie. Il condamna, nu are cum sa nu-l condamne. Nu numai pe Iliescu”, a spus Dan Voinea.
Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineridei
Decizie istorica in dosarul Mineriadei. Ion Iliescu s-a prezentat in aceasta dimineata la Parchetul General, unde a aflat ca este pus din nou sub urmarire penala. Acesta este urmatorul pas facut de anchetatori, dupa ce – in urma cu cateva luni – dosarul a fost redeschis.
Fostul presedinte Ion Iliescu a fost chemat miercuri dimineata la Parchetul General pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii in dosarul „Mineriada”, conform Agerpres. El nu a facut declaratii la intrare, nici dupa ce a stat de vorba cu procurorii.
De asemenea, fostul director al SRI Virgil Magureanu s-a prezentat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect in dosarul „Mineriada”, pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii. La iesirea din sediul Parchetului, el a facut cateva declaratii jurnalistilor:
Virgil Magureanu: „Nu este doar atributia mea sa reconstitui adevarul. Sa contribui la asta, pot. Vom da declaratii cu toate cate s-au intamplat si cu raspunderile fiecaruia dupa incheierea tuturor cercetarilor. Nu putem substitui nici instanta si nici factorii care sunt obligati sa reconstituie.. „
Reporter: Sunteti acuzati toti de crime impotriva umanitatii, domnule Magureanu?
Virgil Magureanu: „Ma scuzati. Intrebarea este de-a dreptul neroada”.
„Pana nu se lamuresc de catre instanta circumstantele acestor regretabile victime…”, a spus Magureanu la intrarea in Parchetul General, adaugand ca nu isi reproseaza nimic „in legatura cu morti”.
Procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, asa-numitul dosar „Mineriada”, cu schimbarea incadrarii juridice in infractiune contra umanitatii si extinderea urmaririi penale asupra altor persoane, au anuntat miercuri reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
„Ca urmare a ordonantei procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de infirmare a solutiei si confirmare a ordonantei de catre judecatorul de camera preliminara din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii militari continua ancheta in dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arata intr-un comunicat al Parchetului.
Astfel, prin ordonanta nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g si j din Codul penal constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.
Prin aceeasi ordonanta s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la participarea altor persoane la savarsirea faptelor descrise anterior, anunta Parchetul.
„In perioada urmatoare vor fi audiate persoanele fata de care s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii prev. de 439 lit. a, g si j din Codul penal si care la data evenimentelor detineau functii de conducere la nivelul structurilor civile si militare ale statului, precum si in cadrul unor unitati economice”, se precizeaza in comunicat.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.