Social

DOSARUL REFERENDUMUL: Primul termen pentru judecarea apelului, pe 28 septembrie

DOSARUL REFERENDUMUL: Judecarea apelului in dosarul „Referendumul” incepe in septembrie. Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru data de 28 septembrie primul termen pentru judecarea apelului declarat in dosarul „Referendumul”, in care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, transmite Agerpres.

Judecarea apelului se va face de catre un complet format din cinci magistrati.

Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani.

Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare.

Decizia a fost atacata cu apel.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

„Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (in fapt – promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale”, arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/ primarii/ activistii de partid, mai preciza DNA.

Sistemul informatic avea doua componente IT: o componenta ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori, prin apelarea numarului telefonic dedicat ”1855” ori prin receptionarea de mesaje de la acest numar si o aplicatie internet ce dadea posibilitatea unui numar restrans de persoane (asa-numitii „coordonatori judeteni” sau „coordonatori”) sa obtina in timp real informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in toate sectiile, precum si sa introduca manual astfel de date pe portalul: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.

DNA mai preciza ca accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe baza de nume de utilizator si parola primite anterior prin canalul de comunicatii SMS grupat in jurul numarului telefonic 1855, iar pentru membrii sectiilor de votare si alte persoane prin obtinerea autorizarii din partea utilizatorilor.

Acest sistem informatic asigura comunicarea in fiecare ora a prezentei la vot a cetatenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid sa identifice sectiile de vot cu o prezenta slaba la urne, comunicarea de mesaje, continand ordine sau recomandari coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea luarii de masuri pentru cresterea artificiala a numarului de votanti in sectiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, precum si obtinerea de informatii precise, in timpul procesului de votare (si nu dupa orele 23,00 ale zilei de 29 iulie 2012, cand votarea se inchidea) despre modul cum s-a votat in sectiile de pe tot cuprinsul tarii, respectiv cate voturi „Da” si cate „Nu” au fost exprimate.

„De altminteri, cerinta a fost indeplinita, astfel ca au rezultat circa 4.400 de comunicari de acest tip, receptionate in timpul desfasurarii votului”, sustinea DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiati ai sai (membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean) sa faca tot ce le sta in putinta, inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru indeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri senzationale”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro. Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

 

Related posts

Cinci medici de la Spitalul Judetean Neamt au fost retinuti, una dintre cele mai aglomerate sectii nu are medici care sa-i inlocuiasca

Lucy Ionesco

JOIN AIRLINES va opera in curand trei curse externe si una interna de pe Aeroportul Arad

Delia Ion

Computerele tomograf, aparatele de rezonanta magnetica si sistemele PACS vor ajunge la 33 de spitale din tara si din Capitala. Contractele au fost semnate astazi de Guvern

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult