Dosarul votului din Diaspora de la alegerile prezidentiale din 2014 este departe de a fi solutionat. La mai bine de un an dupa ce DNA a preluat cazul, Dosarul Diaspora a ramas in stadiul de urmarire a faptelor. Reamintim ca la ambele tururi ale alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale ale Europei au fost siliti sa stea la cozi uriase, mii de oameni nereusind sa-si exercite dreptul constitutional la vot.
La un an si trei luni de cand au preluat cazul, procurorii DNA se afla in aceeasi faza a anchetei in dosarul in care este cercetat modul in care a fost obstructionat votul de la sectiile de votare din strainatate la alegerile prezidentiale din 2014.
Ancheta se afla tot în stadiul urmaririi penale a faptelor, fara a exista persoane impotriva carora procurorii sa se fi indreptat cu urmarirea penala, subliniaza cei de la Gandul, care amintesc ca singurul oficial de rang inalt audiat pana acum in dosar a fost Titus Corlatean, fostul ministru de Externe din perioada respectiva, care a demisionat intre cele doua tururi de scrutin.
DNA motiva, in vara anului trecut, pentru reporterii de la Gandul ca procurorii au primit un volum foarte mare de documente la dosar, care necesita timp pentru a fi studiate. La bilantul DNA pe 2015, Laura Codruta Kovesi a aratat ca in medie un procuror DNA lucreaza la peste 100 de dosare pe an.
Presedintele Klaus Iohannis declara in noiembrie 2014 ca daca s-ar fi dorit, problemele ar fi putut fi remediate. Fostul ministru de externe, Titus Corlatean, a fost audiat patru ore la DNA in toamna anului trecut.
Acesta a spus ca a oferit toate informatiile pe care procurorii i le-au cerut. „Am dat o declaratie mai detaliata. Am dat toate detaliile care au fost solicitate. Am raspuns la intrebarile procurorilor”, spunea la acea vreme Corlatean la iesirea de la DNA.
Iohannis: Astept cat mai curand rezultatul investigatiei
La randul sau, presedintele Klaus Iohannis declara imediat dupa ce a iesit presedinte, despre votul din diaspora, ca este nevoie de o analiza mai profunda si ca, daca s-ar fi dorit, problemele se puteau remedia intre cele doua tururi de scrutin.
Iohannis mai spunea atunci ca situatia din diaspora la alegerile prezidentiale a fost una ”neasteptata, izvorata dintr-o evaluare proasta a situatiei”.
”Pregatirile au fost partial inadecvate, pur si simpu, cu toate ca unii ambasadori au atras atentia ca sunt sectii de votare insuficiente. Aceste lucruri, daca s-ar fi dorit, s-ar fi putut remedia si intre cele doua tururi”, spunea presedintele.
Presedintele ales Klaus Iohannis a postat, in 29 noiembrie, pe Facebook, un mesaj in care s-a referit la votul din diaspora, mentionand ca asteapta „cu maxim interes” ca Parchetul sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile cetatenilor si asteapta „cat mai curand” rezultatul investigatiei.
„Dupa aproape doua saptamani de la votul istoric din 16 noiembrie, astfel de imagini imi trezesc sentimente contradictorii. Pe de o parte, sunt si astazi miscat de uimitorul val al schimbarii la care romanii din Diaspora au contribuit din plin. Pe de alta parte, sunt revoltat ca cei care i-au impiedicat pe romani sa-si exercite un drept fundamental sunt inca in functii”, se preciza in mesajul de pe Facebook al lui Klaus Iohannis, alaturat fiind postate o fotografie din ziua votului in diaspora, precum si un filmulet realizat la o sectie de votare, la Londra.
„De asemenea, astept cu maxim interes ca Parchetul Curtii Supreme sa-si respecte obligatiile constitutionale de a apara drepturile si libertatile cetatenilor si, in consecinta, astept cat mai curand rezultatul investigatiei privind impiedicarea exercitarii drepturilor electorale de catre romanii din Diaspora„, mai arata Iohannis la acea vreme.
Potrivit presedintelui, „Romania normala nu este doar despre viitor, ci si despre trecut, despre cum cei care au incercat sa abata societatea noastra pe drumuri atat de gresite sunt trasi la raspundere”.
La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.