Draftul Rezolutiei privind statul de drept arata ca Parlamentul European este ”profund ingrijorat” de modificarea legilor justitiei si a codurilor penale din Romania, care ar putea slabi statul de drept. In plus, PE cere autoritatilor din Romania sa transpuna ”pe deplin” toate recomandarile primite de la Comisia Europeana, Comisia de la Venetia sau GRECO si ”condamna interventia violenta si disproportionata” a fortelor de ordine la protestul din 10 august. Documentul va fi discutat in sedinta de joi a Parlamentului European.
Potrivit draftului Rezolutiei privind statul de drept in Romania, consultat de G4Media, Parlamentul European ”subliniaza ca este fundamental sa se garanteze ca valorile europene comune enumerate la art. 2 TUE sunt respectate pe deplin si ca drepturile fundamentale, astfel cum sunt prevazute in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, sunt garantate”.
De asemenea, Parlamentul European se declara ”profund ingrijorat de legislatia reformata referitoare la legislatia judiciara si penala din Romania, in special cu privire la potentialul sau de a submina in mod structural independenta sistemului judiciar si capacitatea de a combate eficient coruptia in Romania, precum si de a slabi statul de drept”.
In plus, parlamentarii ”condamna interventia violenta si disproportionata a fortelor de politie in timpul protestelor de la Bucuresti din august 2018”.
Parlamentarii ”invita autoritatile romane sa instituie garantii pentru a asigura o baza transparenta si legala pentru orice cooperare institutionala si pentru a evita orice ingerinta care sa depaseasca sistemul de verificare si echilibrare”. De asemenea, ”solicita consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii”.
Totodata, Parlamentul European ”indeamna autoritatile romane sa contracareze orice masuri care ar dezincrimina coruptia in functie si sa aplice strategia nationala anticoruptie” si ”recomanda cu fermitate reconsiderarea legislatiei privind finantarea, organizarea si functionarea ONG-urilor in ceea ce priveste potentialul sau de a avea un efect intimidant asupra societatii civile, precum si in contradictie cu principiul libertatii de asociere si dreptul la viata privata si de ao alinia pe deplin Cadru UE”.
Parlamentul Europan ”isi exprima profunda ingrijorare cu privire la restrictiile politice ale libertatii mass-mediei si la propunerile de lege penalizand denigrarea Romaniei in strainatate si reintroducand defaimarea in Codul penal” si ”indeamna Parlamentul si guvernul Romaniei sa puna in aplicare pe deplin toate recomandarile Comisiei Europene, GRECO si Comisiei de la Venetia si sa se abtina de la orice reforma care ar pune in pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenta sistemului judiciar; indeamna sa se continue angajarea societatii civile si abordarea chestiunilor mentionate anterior intr-un proces transparent si cuprinzator; incurajeaza sa solicite Comisiei de la Venetia o evaluare proactiva a masurilor legislative in cauza inainte de aprobarea lor finala”.
”Parlamentul European invita Guvernul roman sa coopereze cu Comisia Europeana in conformitate cu principiul cooperarii loiale, astfel cum este prevazut in tratat; isi reitereaza regretul cu privire la faptul ca Comisia a decis sa nu publice Raportul UE anticoruptie in 2017 si solicita cu fermitate Comisiei sa reia fara intarziere monitorizarea anticoruptie anuala in toate statele membre”, se mai arata in draftul Rezolutiei.
Potrivit documentului, Parlamentul European ”solicita insistent un proces periodic, sistematic si obiectiv de monitorizare si de dialog, care sa implice toate statele membre, pentru a proteja valorile de baza ale UE in ceea ce priveste democratia, drepturile fundamentale si statul de drept, implicand Consiliul, Comisia si Parlamentul, in Rezolutia sa din 25 octombrie 2016 privind instituirea unui mecanism UE privind democratia, statul de drept si drepturile fundamentale (Pactul DRF); reitereaza faptul ca acest mecanism ar trebui sa cuprinda un raport anual cu recomandari specifice fiecarei tari; solicita Comisiei Europene, in calitate de gardian al tratatelor, sa monitorizeze actiunile intreprinse in urma recomandarilor autoritatilor romane, continuand sa ofere sprijinul deplin Romaniei in gasirea de solutii adecvate”.
Draftul urmeaza sa fie discutat in sedinta de joi a Parlementului European, iar Rezolutia ar putea fi votata in 14 noiembrie.