Dragnea, declaratie de tot rasul: Nu stiam proiectul ordonantei gratierii, n-am inteles ce vor sa faca
Breaking News

Dragnea premier, o ipoteza tot mai apropiata de realitate. Legea 90/2001 a fost contestata la CCR

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, la Parlament, că va trimite joi la Curtea Constituţională o sesizare în privinţa Legii 90/2001. Aceasta prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale, cum este cazul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumul, transmite RFI.

UPDATE: La scurt timp după declarația Avocatului Poporului, premierul investit Sorin Grindeanu a calificat acuzaţiile PNL cum că ar conduce ”guvernul personal al lui Liviu Dragnea” drept ”lucruri forţate” şi a menţionat că ramâne ca ”viitorul să-i întărească spusele”.

Întrebat dacă va contesta legea 90/2001, Victor Ciorbea a spus: “De mâine încolo vorbim, dragilor”.

Chestionat în continuare dacă sunt argumente să sesizeze CCR, Avocatul Poporului a răspuns: “O să vedeţi că sunt argumente beton în sensul soluţiei pe care o voi da mâine. V-am promis că după învestire. O să vedeţi câte texte din Constituţie, din diverse Convenţii internaţionale sunt încălcate în opinia noastră”.

Fiind întrebat dacă mâine trimite sesizare la CCR, el a răspuns: “Da”. Chestionat dacă legea 90/2001 încalcă convenţiile internaţionale despre care vorbeşte, Victor Ciorbea a răspuns afirmativ.

La întrebarea dacă contestă această lege, Avocatul Poporului şi-a nuanţat răspunsul: “Nu ştiu dragă, nu se ştie. Vom vedea mâine. Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte mai întâi. O să primiţi foarte frumos, cu explicaţii, am făcut o sinteză de cinci pagini din 15, 17. Deci aveţi timp să extrageţi, să daţi tot ce este mai bun. E în temeiul acestei autosesizări despre care v-am anunţat”.

În 19 decembrie, Avocatul Poporului a anunţat că decizia cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001, care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele care au fost condamnate, va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Liviu Dragnea are o condamnare de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. El a fost găsit vionovat că a fraudat scrutinul din 2012 când a avut loc referendumul de suspendare a președintelui de atunci Traian Băsescu.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Congres USR. Dan Barna: Jumatate dintre tinerii romani isi vad viitorul in afara tarii, lucru de care sunt responsabile vechile partide

Cristiana Petrariu Bota

„Mania anticoruptie” de Patrick Basham, un articol publicat in New York Times care critica DNA

Cristiana Petrariu Bota

Presedintele Romaniei a respins inca o data propunerile de ministri avansate de Dancila: Acum trebuie sa va prezentati in fata Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult