21.1 C
România
26 septembrie 2022
Economie

Dragos Doros, noul presedinte al ANAF: In 2-3 ani, ANAF va fi complet nou, cu inspectori care fac totul dupa lege

Premierul Dacian Ciolos l-a numit pe Dragos Doros in functia de sef la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), transmit televiziunile de stiri. Decizia semnata de premier a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. In decizie se precizeaza ca Dragos Doros va avea functia de presedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat.

Dragoş Doroş este actualul director la Servicii de Asistență Fiscală al KPMG. El a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe pentru doar două luni, în 2012, din cauza mandatului foarte scurt al Guvernului Ungureanu. Anterior, în perioada 2008-2010, a fost directorul Direcției Legislație Fiscală din minister.

Doroş declara in ianuarie că ANAF va fi cu totul alta institutie într-o perioadă de 2-3 ani: „ANAF trece printr-o reformă la rece, un program finanţat de Banca Mondială cu zeci de milioane de euro, la nivel de proceduri, servere, oameni, legislaţie. În 2-3 ani ANAF va fi complet nou, va avea un ERP foarte modern, proceduri noi şi inspectori care fac totul după lege. Banca Mondială a terminat un program similar în Bulgaria, Polonia, iar în România e la început”.

„Evaziunea fiscală nu se descoperă pe control documentar, ea fiind fără documente, Descoperirea evaziunii se face prin control operativ. De aceea există Directia Antifraudă. Controlul fiscal, inopinat, sunt orientate spre acest scop, pe acest mod de gândire. Controlul documentar foloseşte doar la documentarea evaziunii, dar ea trebuie identificată întâi.

Inspecţia fiscală începe cu avizul de inspecţie. Fiscul are o ”ţepuşă„ să termine controalele la timp, ceea ce nu avea până acum. Se poate dispune o reverificare, se poate reveni la diverse faze ale controlului. Durează 3-6 luni, cu prelungire 3-6 luni. Se termină cu raport de inspecţie.

Controlul inopinat e fără aviz şi verifică aspecte stricte, stocuri, casierii, documente. Maxim 30 de zile. Se termină cu procese verbale. Controlul făcut de Direcţia Antifraudă, cu 1500 de oameni, din care 200 sunt ”puşi deoparte„. Restul investighează evaziunea fiscală, într-o manieră mai poliţienească. Cei 200 sunt la dispoziţia procurorilor şi sunt trimişi să determine nivelul prejudiciului.

Codul de Procedură Fiscală aduce modificări nebăgate în seamă, dar importante. Principiul bunei credinţe din Codul Fiscal este prezumat de organul fiscal, urmând să fie demonstrat. În realitate ne lovim constant de această problemă. Organul fiscal vine cu prezumţia relei credinţe”, mai declara Dragos Doros, citat de Ziarul Financiar.

Foto: Ziarul Financiar

Related posts

AFACERI HOT IN 2014: TimePal, platforma online de cumparaturi pentru angajati

Lucy Ionesco

CAS 2016, CASS 2016. Ce contributii platesc persoanele fara venituri. Modificari la CASS platit de pensionari

Lucy Ionesco

Acciza pe tigarile electronice. Noua taxa, inclusa in noul Cod Fiscal

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult