Drama in Sri Lanka de Paste! Mai multe atacuri s-au soldat cu sute de morti si de raniti. Autoritatile ar fi putut evita atentatele
Breaking NewsExterne

Drama in Sri Lanka de Paste! Mai multe atacuri s-au soldat cu sute de morti si de raniti. Autoritatile ar fi putut evita atentatele

Atentate in Sri Lanka, in duminica Pastelui Catolic. Peste 200 de oameni au fost ucisi in mai multe atentate care au vizat biserici si hoteluri din zona capitalei Colombo, iar peste 500 sunt raniti.  

Potrivit anchetatorilor, 13 suspecti au fost prinsi si pana la noi ordine, nimeni n-are voie sa iasa din casa. Organizatia terorista Stat Islamic a revendicat seria de atacuri.

Mai multi cetateni americani au fost ucisi in atentatele din Sri Lanka, a anuntat seful diplomatiei Mike Pompeo, fara a preciza numarul acestora, informeaza Le Figaro.

Greseala autoritatilor din Sri Lanka

Ministrul Sanatatii a confirmat ca autoritatile au fost avertizate cu doua saptamani inainte ca vor urma atentate in Sri Lanka si ca primisera inclusiv numele atacatorilor, dar ca aceste informatii nu au ajuns si la preierul Wickremesinghe, relateaza The Guardian.

„Asta e singura tara din lume in care premierul cheama reuniunea consiliului de securitate, iar membrii nu vin la intalnire”, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului din Sri Lanka, Rajitha Senaratne. „Nu incercam sa scapam de responsabilitate, dar acestea sunt faptele. In ciuda avertismentelor, nu am reusit sa prevenim aceste atacuri teroriste”, a adaugat el.

„Pe data de 4 aprilie, cu 14 zile inaint4e de aceste incidente, am fost informati despre riscul unor atentate”, a confirmat Seranatne.

Mai devreme, premierul Ranil Wickremesinghe a afirmat ca politia fusese avertizata cu cel putin 10 zile inaintea seriei de atentate din Sri Lanka. „Pe 9 aprilie, seful serviciilor de informatii a transmis o scrisoare, iar in aceasta scrisoare se aflau si numele multora dintre membrii acestei organizatii teroriste. Cabinetul premierului nu a fost informat despre aceasta scrisoare si nu a primit aceste informatii”, a spus prim-ministrul.

Presedintele Maithripala Sirisena este responsabilul pentru securitate nationala si servicii de informatii. Insa presedintele si premierul sunt in conflict inca din luna octombrie a anului trecut, cand Sirisena a incercat sa il concedieze pe premier, declansand o criza constitutionala in Sri Lanka.

Articole asemănătoare

In Biserica Nasterii Domnului din Betleem, slujba de Craciun a avut loc la miezul noptii. Sarbatoarea a fost marcata de proteste

Ioana Badulescu

Comisia Europeana a activat Mecanismul de Protectie Civila pentru repatrierea europenilor din China

Lucy Ionesco

Judecatorul Horatius Dumbrava: Adoptarea Codurilor Penale prin procedura parlamentara este un lucru normal

Ioana Badulescu