Parlamentul European a votat pentru renuntarea la ora de vara. Cand se face ultima ajustare a ceasurilor
Breaking NewsSocial

Romania a trecut la ora de iarna. La Bruxelles se discuta ca tarile Uniunii Europene sa renunte la aceasta schimbare

Romania a trecut la ora de iarna in noaptea de sambata spre duminica. Ora 04 a devenit ora 03, 28 octombrie fiind cea mai lunga zi din an. Din 2001, toate statele europene isi schimba ora in ultimul weekend din martie si ultimul weekend din octombrie. La Bruxelles se discuta ca tarile Uniunii Europene sa renunte la aceasta schimbare. 

Asadar, Romania a revenit de la ora de vara, care se aplica din ultima duminica a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Roman. Astfel, incepand de duminica, Romania are doua ore avans fata de timpul universal coordonat (UTC).

Totusi, abia de luni se vor simti efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum cresterea riscului de infarct sau a celui de suicid, avertizeaza la RFI Tudor Ciuhodaru, medic primar in cadrul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul „Sfantul Spiridon“ din Iasi.

Dr.Tudor Ciuhodaru spune ca organismul are nevoie de aproximativ 15 zile pentru a se adapta la ora de iarna. “Particularitatile fizice si psihice individuale influenteaza insa modul cum se realizeaza aceasta adaptare. In fiecare an multi pacienti ajung la urgente cu o simptomatologie polimorfa, mergand chiar pana la agravarea sau decompensarea unor afectiuni. Toate acestea se intampla pentru ca modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reactioneaza prin cresterea activitatii sistemului nervos simpatic si a nivelului citokinelor proinflamatorii determinand modificari: cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si variate tulburari de ritm cardiac si neuropsihice: modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenta sau bulimie), pana la dereglari afective sezoniere si ideatie suicidara”, explica medicul Tudor Ciuhodaru la RFI.

Comisia Europeana a concluzionat ca nu este necesar ca schimbarea sezoniera a orei sa fie reglementata in continuare de la Bruxelles si ca statele membre ar trebui sa aiba libertatea de a decide daca doresc sa utilizeze ora de vara sau de iarna si de a trata chestiunea la nivel national, in conformitate cu principiul subsidiaritatii.

Pentru a permite o tranzitie fara probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui sa comunice, pana in aprilie 2019, daca intentioneaza sa aplice in mod permanent ora de vara sau pe cea de iarna.

Ultima trecere obligatorie la ora de vara ar avea loc duminica, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc sa revina permanent la ora de iarna ar putea sa mai faca o ultima schimbare sezoniera a orei duminica, 27 octombrie 2019.

De la acea data, schimbarea sezoniera a orei nu va mai fi posibila. Acest calendar este conditionat de adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliu a propunerii Comisiei pana cel mai tarziu in martie 2019.

Articole asemănătoare

Elevii de la Liceul de Informatica din Bucuresti au castigat medalia de aur la categoria robotica in cadrul Olimpiadei Genius de la New York

Lucy Ionesco

Iohannis a anuntat ca nu o revoca pe Kovesi din fruntea DNA: Motivele ministrului Justitiei nu corespund prevederilor legale

Ioana Badulescu

UE reia viata politica, dominata de perspectiva alegerilor din primavara pentru Parlamentul European

Ioana Badulescu