Marea Britanie se indreapta catre un Brexit cu Acord. Va urma o discutie pe Articolul 50, anunta presedintele Iohannis
Externe

Dupa semnarea Acordului Brexit, Comisia Europeana publica hartile cu noile vami dintre Marea Britanie si Irlanda de Nord

Dupa semnarea Acordului Brexit, Comisia Europeana a publicat hartile cu noile vami dintre Marea Britanie si Irlanda de Nord. Documentul prezinta traficul intre Uniunea Europeana si Marea Britanie dupa Brexit, potrivit caruia vor fi controale vamale intre provincia britanica Irlanda de Nord, care ramane in uniunea vamala europeana, si restul teritoriului britanic. 

„Acum, dupa semnarea Acordului Brexit”, Bruxellesul publica un ghid al aplicarii tratatului, „inclusiv detalii despre modul in care va functiona protocolul privind Irlanda de Nord”, a declarat Sabine Weyand, director general in cadrul Comisiei Europene responsabil de Afaceri comerciale, conform cotidianului „The Independent”.

Cele doua harti elaborate de Comisia Europeana arata ca vor fi controale vamale in ambele sensuri intre teritoriul britanic Irlanda de Nord si restul Marii Britanii.

Acordul Brexit prevede un statut special pentru Irlanda de Nord, care va ramane in uniunea vamala europeana.

In cursul dezbaterilor din Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a sustinut ca nu vor exista puncte vamale intre Irlanda de Nord si restul Marii Britanii.

Intrebat la sfarsitul anului 2019 de un reporter daca vor trebui completate documente vamale dupa Brexit intre Irlanda de Nord si restul Marii Britanii, Boris Johnson a declarat: „Absolut deloc”.

Premierul britanic a adaugat ca daca vor aparea astfel de formalitati, lumea va trebui sa i se adreseze lui personal: „Le voi spune sa arunce formularele la gunoi”.

Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeana pe 31 ianuarie, dar va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene in perioada de tranzitie post-Brexit, care se incheie pe 31 decembrie 2020.

Irlanda de Nord va continua sa aiba statut special si dupa perioada de tranzitie, ramanand in uniunea vamala UE pana cand va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relatiile post-Brexit.

Articole asemănătoare

Yulia Skripal nu se mai afla in stare critica, starea ei de sanatate ameliorandu-se rapid

Ioana Badulescu

Marea Britanie se confrunta cu un risc ridicat de amenintare terorista – ronews.co.uk

Ioana Badulescu

SPIONII RUSIEI, DEZVALUIRI: Alcoolici si nu prea dotati sa pastreze secrete

Lucy Ionesco