Breaking News

DW despre graba suspecta cu care guvernul din Germania vrea sa treaca prin Bundestag decizia privind misiunea militara impotriva SI

DW considera suspecta graba cu care guvernul din Germania vrea sa treaca prin Bundestag decizia privind misiunea militara impotriva SI. Armata germană este nevoită să ajute la lupta împotriva milițiilor Statului Islamic. Este însă deranjantă graba cu care guvernul german vrea să treacă chestiunea prin Bundestag, crede Christoph Strack intr-un comentariu pe site-ul Deutsche Welle.

Bundeswehr-ul trebuie să se implice în acțiunile militare împotriva Statului Islamic. După atentatele de la Paris, Franța a cerut, conform tratatelor europene, sprijinul partenerilor din UE. Și Germania ar apela la nevoie la un astfel de ajutor. Totuși, graba cu care guvernul vrea să treacă decizia prin legislativ este iritantă.

Folosirea forței militare pentru a stinge un conflict trebuie să fie mereu ultima soluție, cu scopul clar de a pune capăt unor violențe care afectează civili nevinovați și de a pune bazele unui viitor pașnic. Din multe motive, această luptă împotriva SI, grupare care își dorește războiul și face numeroase victime, este justificată și servește obiectivelor enunțate anterior.

Consecința solidarității

Când politicienii au declarat după 13 noiembrie că atentate ca la Paris pot lovi oricând și oriunde în Europa, la Viena sau la Berlin, că teroarea ne afectează pe toți europenii, atunci ei au avut deja în vedere și anumite consecințe ale acestei solidarități. În alianțe ca UE și NATO există diferite capacități și disponibilități. Cererea Franței de sprijin de la Bundeswehr în cazul unor „pierderi grele” arată acest lucru. Franța poartă de mai mult timp lupte în nordul statului african Mali, fără ca militarii germani să se fi implicat.

„În cazul unui atac armat împotriva unui stat membru, celelalte țări membre sunt datoare să ajute în măsura capacităților lor, potrivit articolului 51 din Carta ONU”, stă scris în Tratatul UE. Prin urmare, armata germană va trimite avioane Tornado pentru misiuni de supraveghere anti-SI, va trimite o fregată alături de portavionul francez din Mediterana și va asigura antrenarea luptătorilor kurzi peșmerga în nordul Irakului.

În , misiunile anti-SI se bucură de sprijin larg, inclusiv în afara marii coaliții. Cu atât mai enervantă și suspectă este graba cu care guvernul încearcă să treacă problema prin Bundestag. Guvernul federal a decis marți aprobarea misiunilor, miercuri se va citi proiectul de lege în plenul Bundestag-ului, joi au loc deja consultări în comisiile de specialitate, vineri se pronunță legislativul după încă două lecturi ale inițiativei. Pariez că la final o să fie deputați care nu vor ști despre câți soldați și despre câte avioane este vorba.

Timp de gândire

Când a fost vorba de probleme presante, mereu a fost stres în politica germană. De exemplu la salvarea euro, la salvarea Greciei, la modificarea legii azilului. Poate că în aceste chestiuni era justificat să se grăbească lucrurile. Dar în cazul acestei teme, graba pare mai degrabă să lezeze parlamentul și opinia publică. Avioanele Tornado nu vor începe misiunile decât din 2016, deci problema putea fi supusă la vot în ultima săptămână de ședințe din Bundestag dinaintea Crăciunului, deci peste două săptămâni. De ce să nu aibă deputații puțin timp de gândire?

Cu toții cunoaștem cadrul complicat în care are loc conflictul sirian. Ne amintește zilnic de aceste dificultăți disputa recentă dintre Ankara și Moscova, după ce armata turcă a doborât un bombardier rusesc. Iar folosirea atacurilor aeriene nu este lipsită de riscul unor erori majore – precum bombardarea de către americani, la cererea contingentului german, în 2009, la Kundus, a unor camioane care ar fi fost sechestrate de talibani sau bombardarea de către americani în octombrie 2015 a unei clinici a „Medicilor fără frontiere”.

Misiunile înarmate sunt uneori un rău necesar. Tocmai având în vedere sensibilitatea cazurilor în care acestea sunt folosite, ar fi fost important ca parlamentului german să i se dea un răgaz pentru luarea deciziei.

Sursa: DW

Stiri pe aceeasi tema

Benzina si motorina se scumpesc de la 1 septembrie 2017. Majorarea accizei, operata de Guvern prin modificarea Codului Fiscal

Ioana Badulescu

Razboi in Siria. SUA, Marea Britanie si Franta au atacat Siria, Donald Trump a facut anuntul in timp ce atacul era in desfasurare

Ioana Badulescu

ALERTA METEO. Vremea devine din nou caniculara, pana miercuri temperaturile pot atinge 38 de grade Celsius

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult