IT/Stiinta

Eclipsa totala de Soare pe 20 martie 2015. Eclipsa va fi vizibila si din Romania

Eclipsa totala de Soare, prima eclipsa din 2015, va fi vizibila in data de 20 martie. Eclipsa totala de Soare va fi vizibila in nordul Europei, Insulele Feroe si Arhipelagul Svalbard, in timp ce din Romania eclipsa va putea fi urmarita de pasionatii de astronomie doar partial. Maximul eclipsei de Soare va fi in nordul Oceanului Atlantic, in apropierea Cercului Polar de Nord, la 260 km nord de Insulele Feroe. Aici, Soarele va fi acoperit total timp de 2 minute si 47 de secunde.

O eclipsa de Soare se produce atunci cand Luna trece intre Pamant si Soare prin fata soarelui. Eclipsa totala are loc atunci cand Soarele este obturat complet de Luna. Imaginea stralucitoare a Soarelui este inlocuita timp de cateva minute de silueta intunecata a Lunii. Totusi, coroana Soarelui, mult mai stralucitoare decat Luna, ramane vizibila. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fasie ingusta de pe suprafata Pamantului.

Dincolo de semnificatiile astronomice speciale, eclipsele totale, indiferent ca sunt de luna sau de soare, aduc incasari imense la bugetele localitatilor din care sunt vizibile total.

Te-ar putea interesa si: LUNA ROSIE, semnul care prevesteste APOCALIPSA. FOTO – VIDEO

Astfel, Arhipeleagul Svablald din Norvegia, respectiv capitala acestuia, localitatea Longyearbyen, vor deveni cele mai populate zone de pe glob pe data de 20 martie, durata eclipsei totale avand 2 minute si 27 secunde, toate locurile de cazare fiind epuizate cu mult timp in urma. De asemenea, mii de turisti sunt asteptati vineri in insulele Feroe, din Danemarca.

Maximul eclipsei de Soare va fi in nordul Oceanului Atlantic, in apropierea Cercului Polar de Nord, la 260 km nord de Insulele Feroe. Aici, Soarele va fi acoperit total timp de 2 minute și 47 de secunde.

Ca durata, eclipsa va avea peste doua ore, de la 10:48 la 13:04, la ora 11.55 va fi punctul maxim de acoperire, iar la 13.04 Luna va parasi complet discul solar. In Romania, eclipsa totala de Soare va avea cea mai mare intensitate la Satu Mare. De asemenea,  vizibilitate buna vor avea si locuitorii din Sighetu Marmatiei, Oradea, Baia Mare, Timisoara, Dej, Cluj-Napoca, Arad.

Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsa de Soare se pot folosi in special echipamente omologate pentru astfel de vizualizari, respectiv ochelarii de eclipsa sau filtrul de sudura verde Mylar, o pelicula aluminizata care opreste radiatiile periculoase.

Stiri pe aceeasi tema

Magazin online ANAF pentru marfa confiscata. Fiscul va vinde produsele confiscate pe un site construit de o firma din Cluj

Delia Ion

Telekom si Ericsson au testa o retea 5G pentru prima oara in Romania si in estul Europei

Delia Ion

Field Agent te plateste ca sa fii agent de teren. Aplicatia, disponibila si in Romania

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult