4.6 C
România
28 februarie 2021
Cetatenii UE vor trebui sa raspunda la trei intrebari daca vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Vor fi doua tipuri de statut
Economie

Economia Marii Britanii va inregistra o scadere rapida in 2018, in context Brexit – ronews.co.uk

Economia Marii Britanii va inregistra o scadere rapida in 2018, pe fondul unui Brexit dur, estimeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Asta dupa ce PIB-ului Regatului Unit a fost cifrat la doar 1,6% in 2017, situatie care scade estimarile pentru anul viitor la doar 1%, transmite publicatia de stiri ronews.co.uk care citeaza The Independent.

Potrivit datelor OCDE, economia britanica este proiectata sa incetineasca rapid in 2018, in timp ce Marea Britanie se indreapta spre un Brexit dur cu finalitate in martie 2019.

Ultimele date ale organizatiei de la Paris indica o crestere a PIB-ului de doar 1,6% in 2017, iar cifrele se vor reduce si mai mult in 2018 la doar 1%.

Proiectiile globale ale OCDE, care raman neschimbate fata de previziunile din luna iunie, se bazeaza pe ipoteza ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana in martie 2019 fara o intelegere de liber schimb cu blocul comunitar, situatie generata in principal de scaderea increderii in sectorul de business.

Guvernul Theresa May urmareste asigurarea unui acord de tranzitie cu UE din 2019, dar unii deputati conservatori au sugerat ca Marea Britanie ar trebui se pregateasca pentru esuarea acestor negocieri. Asta insemna ca Regatul Unit ar urma sa faca comert cu restul Europei pe regulile fundamentale ale Organizatiei Mondiale a Comertului, adica cu impunerea de tarife si controale vamale intruzive.

OCDE se asteapta ca rata somajului din Regatul Unit sa crească pana la 5,3% in 2018, in crestere fata de scaderea actuala de 4,3%.

Organizatia considera ca rata de economisire a gospodariilor britanicilor va inregistra o scadere la doar 2,2%, de la 3,1% in prezent, deoarece consumul va fi sustinut de familiile care isi vor folosi economiile si chiar se vor imprumuta, fara a primi venituri mai mari.

Riscul major pentru economia Marii Britanii este incertitudinea din jurul procesului de iesire din Uniunea Europeana„, a atras atentia OCDE.

Stiri pe aceeasi tema

Primii pasi la ANAF dupa inregistrarea la Oficiul National al Registrului Comertului

Cristiana Petrariu Bota

SALARIZARE 2017. Ce se intampla cu salariile profesorilor, in conditiile in care Guvernul nu a adoptat OUG prin care salariile din invatamant urmau sa creasca cu 15%

Cristiana Petrariu Bota

Ce spune Mugur Isarescu despre economia Romaniei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult