0.8 C
România
27 noiembrie 2020
Tabloul demografic arata ca Romania a pierdut din migratie, anul trecut, echivalentul unui oras cat Onesti.
Breaking News Economie

Economia Romaniei a crescut cu 4% insa baza o reprezinta in continuare cresterea consumului

INS a oferit publicitatii statisticile privint parametrii economiei Romaniei in primul trimestru al acestui an. Se confirma ritmul important de crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut insa, si de aceasta data, INS subliniaza ca acest ritm se datoreaza in principal consumului si nu productiei.

In continuare, Romania importa mai mult decat exporta lucru care se reflecta negativ in ritmul de crestere economica. Si expertii Fondului Monetar International au atras atentia asupra acestui aspect dar si asupra politicilor economice adoptate de actuala putere prin stimularea cresterii consumului in dauna investitiilor.

 

„Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 3,4% la cresterea PIB; formarii brute de capital fix, al carei volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la cresterea PIB. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri si servicii”, informeaza Insitutul National de Statistica (INS).

In raportul publicat in urma consultarilor din martie de la Bucuresti cu autoritatile romane, expertii Fondului Monetar International au atras atentia ca relaxarea fiscala orientata spre stimularea consumului intr-un moment in care economia creste solid ar putea agrava supraincalzirea.

Potrivit datelor INS, produsul intern brut in primul trimestru al acestui an s-a mentinut, in termeni reali, la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul precedent in timp ce, fata de acelasi trimestru din anul 2017, economia romaneasca a inregistrat o crestere cu 4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.

La cresterea PIB, in trimestrul I 2018 fata de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante având industria (+1%), cu o pondere de 23% la formarea PIB si care a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 4,4%, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.
Pe date ajustate sezonier, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 222,726 miliarde de lei preturi curente iar pe serie bruta PIB estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 176,707 miliarde de lei preturi curente.

Stiri pe aceeasi tema

Nu mai sunt bani de pensii si salarii, sustine presedintele Comisiei economice din Senat: Guvernul traieste pe datorie!

Ioana Badulescu

Sedinta de urgenta la Ministerul Sanatatii pe tema noului coronavirus, un ansamblu din Mioveni va ateriza maine din China

Cristiana Petrariu Bota

OUG pentru modificarea legilor Justitiei, adoptata in sedinta de Guvern. Toader: propunerile de modificare au venit din partea CSM

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult