5.6 C
România
19 octombrie 2021
Populatia Romaniei va scadea cu 17% pana in 2050, tara noastra fiind in topul tarilor din Europa de Est cu cea mai intensa depopulare
Economie

Economia Romaniei pierde anual cate 2 miliarde de euro din cauza ca 140.000 de locuitori „dispar“ din statistici

Un dezastru pe care nu îl opreşte nimeni: Anual, România pierde 140.000 de oameni, care înseamnă aproape 2 miliarde euro numai din salarii. Anul trecut, peste 17.000 de copii au fost născuţi de mamele românce din străinătate, scrie Ziarul Financiar.

Economia României pierde anual câte aproximativ 2 miliarde de euro din cauză că 140.000 de locuitori „dispar“ din statistici, fie din cauza migraţiei în străinătate sau din cauza sporului natural negativ.

În ultimele două decenii, 2,5 – 3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, iar numărul celor care se întorc înapoi în ţară este în continuare redus. Dacă ar lucra în România pe salariul mediu de 1.000 de euro brut, cei 3 milioane de români din străinătate ar aduce în consum 36 de miliarde de euro pe an, adică aproape jumătate din masa salarială totală din economie (de 67 de miliarde de euro în 2017).

„România pierde populaţie şi din cauza faptului că cei care au plecat din România – cea mai mare parte a lor – au vârstă aptă de muncă şi sunt persoane fertile din punct de vedere demografic, iar ei nasc copiii în ţările în care s-au dus să trăiască“, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direţciei Generale de Statistică Socială din cadrul INS.

Anul trecut, peste 17.000 de copii au fost născuţi de mamele românce din străinătate, aceştia reprezentând 8,3% din totalul naşterilor din ţară şi din străinătate.

Stiri pe aceeasi tema

Fonduri europene, ZERO! Guvernul Romaniei a pierdut startul la absorbtia fondurilor europene

Cristiana Petrariu Bota

LEGEA AMNISTIEI FISCALE, adoptata de Parlament. Romanii scapa de Fisc si de executarea silita

Cristiana Petrariu Bota

Ce impact va avea coronavirusul in economia lumii. Circa 22 de milioane de firme din China sunt afectate de epidemie

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult