8.1 C
România
19 septembrie 2021
Evaluare Nationala: Examenele de azi sunt invechite si nu sunt adaptate la gandirea elevilor
Breaking News

Ei sunt profesori model! Au dezvoltat un Centru de Excelenta pentru ca elevii supradotati sa faca performanta

Un Centru Judetean de Excelenta, inaugurat de curand la Brasov, vine in sprijinul pregatirii a sute de elevi cu rezultate foarte bune la invatatura, care vor sa faca peformanta la anumite discipline. 32 de profesori din invatamantul preuniversitar si 3 trei profesori universitari ii pregatesc pe elevi la materii precum matematica, limba romana, fizica, chimie, biologie, informatica si limbi moderne. Ei sunt pofesori model, care pun umarul la sustinerea si performanta elevilor supradotati. 

Acesti profesori ii pregatesc pe copii pentru diverse concursuri, dar si olimpiade nationale si chiar internationale, potrivit unui reportaj realizat de Europa FM. Centrul de Excelenta a pornit initial ca o activitate de voluntariat, la initiativa unor profesori care au realizat ca elevii cu aptitudini speciale au nevoie de o pregatire suplimentara fata de ce ce invata la scoala.

Centrul de Excelenta dispune de toate facilitatile necesare studiilor aprofundate. Sunt 7 laboratoare si sali de clasa, renovate si dotate cu sprijinul Primariei Brasov. Din fericire, au venit fonduri si de la firme locale, care au sponsorizat Centrul cu aparatura speciala pentru laboratoare, pentru ca elevii sa poata face experimente.

Elevii supradotati cae vin la acest centru nu reiau materia de la clasa, ci se pregatesc suplimentar conform programei de olimpiada.  Centrul s-a deschis la initiativa unui grup de profesori care a realizat ca elevii cu aptitudini speciale au nevoie de o pregatire suplimentara fata de ce materia asimilata la orele de curs.

”Acest Centru Județean de Excelență vine în ajutorul tinerilor capabili de performanță. Când spun performanță, mă gândesc la concursuri, olimpiade, activități practice de cercetare și chiar publicații. Concret, acest centru pregătește tineri capabili de performanță pentru disciplinele română, matematică, fizică, chimie, biologie, informatică și limbi moderne. Am început cu clasele a cincea, acum suntem la a șaptea. Creștem de la un an la altul cu câte un nivel. Vom ajunge să avem elevi de clasa a 12-a și chiar studenți care continuă activități de cercetare și publicare în cadrul Centrului Județean de Excelență”, a declarat pentru Europa FM, directorul Centrului, profesorul universitar Luciu Alexandrescu.

În cele din urmă, primăria Brașov a găsit un spațiu pentru acest centru, astfel încât elevii să nu mai fie plimbați dintr-un loc în altul. Centrul Județean de Excelență funcționează acum în clădirea Colegiului Nicolae Titulescu din Brașov și s-a transformat într-o instituție publică de învățământ preuniversitar, în baza unui ordin al Ministrului Educației.

Ministerul Educatiei stie? O profesoara din Valcea a ajuns sa predea la trei materii: romana, chimie si fizica!

DEFINITIVAT 2017. Atentie, profesori! Ministerul Educatiei aduce modificari in examenul de definitivare in invatamant

”Consider că era necesar un astfel de centru de învățământ, în contexul în care avem foarte mulți elevi de ciclul gimnazial care sunt supradotați, ca să spun așa, au o calitate și o performanță foarte bune în domeniul învățământului. Aveau nevoie de un asemenea centru, unde să se pregătească după orele de curs cu tot ce au nevoie: dotare logistică și profesori care să-i pregătească în diferite domenii de activitate sau la anumite materii”, a spus pentru Europa FM, primarul Brașovului, George Scripcaru.

”Deși acest centru este finanțat doar de municipiu (n.r. Primăria Brașov) sunt elevi din tot județul Brașov, de la Făgăraș, de la Ghimbav, din comunele limitrofe Hărman, Târlungeni, Săcele. Ne-a preocupat foarte mult să le asigurăm resurse acestor elevi pentru că merită, ne reprezintă pe noi și le dăm o șansă să performeze”, a mai spus primarul George Scripcaru.

32 de profesori din învățământul preuniversitar și 3 cadre din cel universitar îi pregătesc pe elevi la materii precum matematică, limba română, fizică, chimie, biologie, informatică şi limbi moderne.

Centrul dispune de toate facilitățile necesare studiilor aprofundate. Sunt 7 laboratoare și sali de clasă, toate renovate și dotate de primăria Brașov. În plus, anumite firme din Brașov au sponsorizat Centrul cu aparatură specială pentru laboratoare, astfel încât elevii să facă experimente.

”Acest centru este ca o unitate de învățământ total separată, unde municipalitatea asigură finanțarea de la bugetul local, în proporție de 100%, plecând de la utilități, plata salariilor pentru profesori și dotarea centrului. Datorită acestei pregătiri, elevii participă la competiții naționale, internaționale, olimpiade. Dincolo de Brașov, ei reprezintă România în aceste competiții internaționale. Chiar dacă sunt elevi și din afara municipiului Brașov, am trecut și peste aceste bariere administrative”, a precizat primarul.

Copiii care provin din județul Brașov sunt aduși de părinți la acest centru. Primăria Brașovului a încercat să obțină sprijinul comunităților din care provin copiii pentru a le asigura transportul în oraș, dar nu a obținut niciun răspuns.

”Nu avem cadrul necesar să ne ocupăm și de această componentă (n.r. să le asigurăm transportul), sper Consiliul Județean sau celelalte unități administrativ-teritoriale (n.r. primăriile) de pe raza cărora sunt acești copii să vină în sprijinul nostru. Acum, e o chestiune opțională din partea dumnealor. Noi am făcut demersurile necesare, dar până acum nu am nicio reacție și am considerat că nu trebuie să forțăm lucrurile și să ne ocupăm noi, pentru că acești copii merită. Pe mine m-a interesat să le dăm o șansă acestor copii și după aceea să ne gândim la chestiuni administrative”, spuen George Scripcaru.

Anul trecut, peste 250 de elevi, selecționați de Inspectoratul Școlar Județean Brașov, au fost pregătiți de profesori. În acest an școlar numărul lor ajunge la peste 450. Vorbim de elevi din clasele a cincea, a șasea și a șaptea. Elevii ajung să studieze în acest centru în baza unor teste care sunt date la început de an școlar.

Programul de pregătire a fost stabilit pe categorii de vârstă şi de nivel de cunoştinţe, astfel încât spaţiile puse la dispoziţie să fie folosite cât mai bine, fără a afecta însă activitatea şcolară normală a fiecărui elev.

”Este ca un after-school. Noi avem un program deschis care vine în ajutorul tinerilor. Dacă au cursurile dimineață, noi punem orele după-amiază. Adică, ei să aibă timp, pe lângă orele obligatorii la școală, acestea sunt suplimentare pentru domeniul în care doresc să facă performanță”, afirmă Luciu Alexandrescu.

De precizat că la acest centru elevii nu reiau materia de la clasă.

”Spre exemplu elevii care vin pentru matematică nu fac materia care este obligatorie la clasă. Este o pregătire suplimentară peste nivelul clasei. Concret, probleme de matematică, de algebră, de geometrie care s-au dat la olimpiade sau sunt de genul celor care se dau la olimpiade. Elevii nu iau notițe predându-le teoria din manual, ci ei vin cu cerințe de noi aspecte, de nivel ridicat, de olimpiadă. Se utilizează de fapt programa de olimpiadă. La română la fel. Este vorba de gramatică, aspecte suplimentare despre noțiunile de gramatică, care sunt peste nivelul celor care se fac în clasă, la literatură sunt interpretări noi de anumite opere literare, etc.” spune Luciu Alexandrescu.

Ce fac elevii la fizică?

”Fizica spre exemplu, nu se referă numai la prezentarea unor modele teoretice. Acele modele trebuie să aibă un corespondent în aplicații practice. Nu ne limităm doar la anumite experimente pe care le facem ca să justificăm valabilitatea teoriei. Mă gândesc la clasele de ani superiori. Având o aparatură de cercetare, trebuie să realizeze alte lucruri mult mai fine în care să extindă acele observații la reviste de specialitate. Sunt societăți care ne-au sponsorizat în domeniul experimental. Sunt societăți care doresc, ca în viitor, să le rezolvăm anumite aspecte practice în anumite clădiri. Spre exemplu, să rezolvăm o anumită sonorizare a unei clădiri. Și asta nu putem să o realizăm doar făcând un model teoretic, ci și având aparatură în care să vedem situația actuală, care este nivelul de zgomot, modalități de atenuare a nivelului de zgomot, etc.”, a mai spus directorul Centrului de Excelență.

Articolul poate fi citit pe site-ul Europa FM.

Iti recomandam si: GRILE SALARIZARE 2016. Care sunt noile grile de salarizare din invatamant si ce salarii primesc profesorii

Ministrul Educatiei, precizari despre detasarea in scoli, salarizarea profesorilor, masterul didactic si planurile cadru

Guvernul a decis ca abonamentele de transport ale elevilor sa fie decontate integral

Stiri pe aceeasi tema

CANICULA CUPRINDE ROMANIA! Atentie, temperaturile urca pana la 39 de grade

Cristiana Petrariu Bota

Presa din Romania e dominata de frica, pe o piata in cadere libera. Jurnalismul de calitate, in doze tot mai mici

Cristiana Petrariu Bota

Lucian Duta, fost presedinte al CNAS, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult