Elena Udrea are statutul de refugiat politic in Costa Rica, sustine avocatul sau. Ea cere sa fie audiata de Inalta Curte prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu aprilie 13, 2018 12:08

Elena Udrea are statutul de refugiat politic in Costa Rica, sustine avocatul sau. Ea cere sa fie audiata de Inalta Curte prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie

Elena Udrea are statutul de refugiat politic in Costa Rica, sustine avocatul sau, care a cerut ca fosta politiciana sa fie audiata de Inalta Curte prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie. Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a facut, vineri, ultimele audieri in dosarul Gala Bute, caz in care fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, contesta o condamnare la 6 ani cu inchisoare. 

Avocatul Elenei Udrea a aratat ca aceasta i-a transmis din Costa Rica, in aceasta dimineata, un memoriu, prin care solicita sa fie audiata de Inalta Curte, prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie, motivat de faptul ca, in prezent, statutul sau este de refugiat politic in Costa Rica.

“Nu cred ca exista din ’89 pana acum o situatie ca un cetatean roman, care a fost demnitar de rang inalt in tara noastra, sa dobandeasca statutul de refugiat politic intr-un stat membru ONU”, arata avocatul sau, citat de ziare.com.

Acesta sustine ca Elena Udrea este persecutata din cauza opiniilor sale politice. “Resedinta domniei sale este in Costa Rica”, a aratat avocatul.

El a citit mai multe prevederi din statutul refugiatului care cere dreptul la azil. “Unul din aceste drepturi este nereturnarea refugiatului. Costa Rica permite refugiatilor exercitarea tururor drepturilor, inclusiv in plan judiciar. Azilul reprezinta un drept de sine statator”, a tinut sa precizeze avocatul.

“In esenta, solicitam ca Elena Udrea sa fie audiata in faza de apel si sa i se ofere si ultimul cuvant”, a aratat avocatul.

Totusi, procurorul DNA a aratat ca din inscrisurile depuse de avocatul Elenei Udrea nu rezulta ca aceasta are statutul de refugiat politic.

“Reiese ca a cerut in 22 februrue statutul de refugiat. Apoi a avut un interviu, in martie, cand ne spunea noua ca vrea sa vina in tara. Aceasta procedura a obtinerii statutului de refugiat poate dura mai mult timp. La acest moment nu are acest statut. Nu are statutul oficial de refugiat. Sa luati act de conduita persoanei care a facut traducerea, a scris gresit, nu are statut de refugiat, ci de solicitant al azilului”, a spus procurorul DNA.

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.