Instanta Suprema a suspendat executarea pedepsei in cazul Elenei Udrea si a decis eliberarea ei
Politica

Elena Udrea are statutul de refugiat politic in Costa Rica, sustine avocatul sau. Ea cere sa fie audiata de Inalta Curte prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie

Elena Udrea are statutul de refugiat politic in Costa Rica, sustine avocatul sau, care a cerut ca fosta politiciana sa fie audiata de Inalta Curte prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie. Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a facut, vineri, ultimele audieri in dosarul Gala Bute, caz in care fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, contesta o condamnare la 6 ani cu inchisoare. 

Avocatul Elenei Udrea a aratat ca aceasta i-a transmis din Costa Rica, in aceasta dimineata, un memoriu, prin care solicita sa fie audiata de Inalta Curte, prin utilizarea mijloacelor de comunicare la distanta sau prin comisie rogatorie, motivat de faptul ca, in prezent, statutul sau este de refugiat politic in Costa Rica.

„Nu cred ca exista din ’89 pana acum o situatie ca un cetatean roman, care a fost demnitar de rang inalt in tara noastra, sa dobandeasca statutul de refugiat politic intr-un stat membru ONU”, arata avocatul sau, citat de ziare.com.

Acesta sustine ca Elena Udrea este persecutata din cauza opiniilor sale politice. „Resedinta domniei sale este in Costa Rica”, a aratat avocatul.

El a citit mai multe prevederi din statutul refugiatului care cere dreptul la azil. „Unul din aceste drepturi este nereturnarea refugiatului. Costa Rica permite refugiatilor exercitarea tururor drepturilor, inclusiv in plan judiciar. Azilul reprezinta un drept de sine statator”, a tinut sa precizeze avocatul.

„In esenta, solicitam ca Elena Udrea sa fie audiata in faza de apel si sa i se ofere si ultimul cuvant”, a aratat avocatul.

Totusi, procurorul DNA a aratat ca din inscrisurile depuse de avocatul Elenei Udrea nu rezulta ca aceasta are statutul de refugiat politic.

„Reiese ca a cerut in 22 februrue statutul de refugiat. Apoi a avut un interviu, in martie, cand ne spunea noua ca vrea sa vina in tara. Aceasta procedura a obtinerii statutului de refugiat poate dura mai mult timp. La acest moment nu are acest statut. Nu are statutul oficial de refugiat. Sa luati act de conduita persoanei care a facut traducerea, a scris gresit, nu are statut de refugiat, ci de solicitant al azilului”, a spus procurorul DNA.

 

Stiri pe aceeasi tema

PSD ar urma sa o propuna pe Olguta Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii, iar pe Mircea Draghici la Transporturi. Surse politice sustin ca Vasilescu ar urma sa ocupe si postul de vicepremier

Ioana Badulescu

Victor Ponta: Nepromulgarea bugetului de stat pe 2014 va duce la blocaj bugetar

Bogdan

Consiliul de onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” i-a retras distinctia lui Kelemen Hunor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult