Elvetia va decide, duminica, daca va renunta la acordul de libera circulatie cu Uniunea Europeana (UE). Sustinatorii acestei masuri sustin ca incetarea liberei circulatii cu UE va permite Elvetiei sa isi controleze frontierele si sa selecteze doar imigrantii pe care ii doreste, insa ministrul justitiei elvetian sustine ca masura ar crea o situatie „mai rea decat Brexitul”, informeaza BBC.
Cei care nu sustin renuntarea la acordul de libera circulatie cu UE spun ca o astfel de masura va prabusi o economie sanatoasa pana la recesiune si va priva sute de mii de cetateni elvetieni de libertatea de a trai si de a munci in Europa.
Elvetienii vor merge duminica la vot in cadrul unui referendum in cadrul caruia vor trebui sa decida daca vor ca tara lor sa renunte la acordul de libera circulatie a persoanelor cu Uniunea Europeana, dupa o campanie care a expus tensiuni in societate in legatura cu strainii, care reprezinta un sfert din populatie.
Partidul Popular Elvetian (SVP, de dreapta), cel mai mare din parlament, conduce initiativa ca Elvetia sa preia controlul asupra imigratiei, repetand unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite in campania pentru referendumul din 2016 privind iesirea Marii Britanii din UE.
Elvetia a decis cu mult timp in urma sa nu adere la UE, dar vrea sa aiba acces la zona de liber schimb a Europei si vrea sa coopereze cu Bruxelles in domenii precum transportul, mediul, cercetarea si educatia.
Pretul pentru acest acord este sa respecte la „pilonii” politici majori ai UE, inclusiv de libera circulatie si a frontierelor.
Masura propusa de Partidul Popular Elvetian de dreapta (SVP) succede un referendum desfasurat in 2014 (initiat tot de Partidul Popular) pentru a introduce cote asupra imigrantilor din UE.
Acesta a trecut la mustata (50,33% au spus da, 49,67% au spus nu), obligand guvernul elvetian sa gaseasca un acord pe care Bruxelles sa il accepte. In cele din urma a fost convenit un compromis: angajatorii elvetieni au trebuit sa acorde prioritate lucratorilor rezidenti permanent in Elvetia, in sectoare de locuri de munca in care somajul este deja ridicat.
Thomas Aeschi din SVP considera ca renuntarea la libera circulatii va aduce tot felul de avantaje, de la „posibilitatea de a selecta cei mai calificati imigranti” la „mai putine speculatii financiare, preturi mai mici la locuinte si chirii mai mici”.
Sondajele de opinie sugereaza insa ca partidul nu va avea succes la referendum. Conform unui sondaj gfs.bern, 63% dintre respondenti se opun propunerii SVP, iar numai 35% o sustin, ceea ce indica faptul ca alegatorii vor stabilitate intr-un moment de nesiguranta economica in contextul pandemiei de coronavirus.
De la inceputul liberei miscari in 2002 si pana in 2019, populatia a crescut cu 1,3 milioane. Imigratia a contribuit cu un milion de persoane, circa 750.000 dintre ele provenind din UE.
Cetatenii din UE, plus din tari precum Islanda, Norvegia si Liechtenstein au reprezentat 68% din cele 2,1 milioane de rezidenti straini in 2019. Italia, Germania si Portugalia au cele mai mari comunitati. Peste 450.000 de elvetieni traiesc in UE.