9.8 C
România
23 octombrie 2021
Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019. Vicepresedinte Cartel Alfa: Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani
Social

Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019. Vicepresedinte Cartel Alfa: Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani

Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019 – a confirmat presedintele Klaus Iohannis, dupa o intrevedere cu omologul sau elvetian, Alain Berset. Este oricum o decizie tehnica – in concordanta cu prevederile acordului dintre Confederatia Elvetiana si Uniunea Europeana.

Elvetia va ridica, astfel, restrictiile pentru cetatenii romani care vor sa traiasca si sa munceasca in Tara Cantoanelor. Anuntul a venit chiar de la presedintele Confederatiei, aflat in vizita oficiala in Romania. In Elvetia traiesc peste 30 de mii de romani. Acest stat, desi nu este membru al Uniunii Europene face parte din Zona Economica Europeana si din spatiul de libera circulatie Schengen.

Alain Berset, presedintele Confederatiei Elvetiene, a declarat: „Discutia s-a purtat si pe tema modului in care libera circulatie a cetatenilor romani avea sa fie pusa in aplicare, in modul practic. In luna mai a anului viitor ajungem la finele acestui proces. Dupa aceasta data, nu va mai exista nicio diferenta si nicio restrictie”.

Cel mai probabil, nu va exista un exod al lucratorilor romani spre Elvetia, sustine Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa, intr-o interventie la RFI. Migratia dintr-un stat membru (Spania sau Italia) in tari europene mai prospere (state nordice sau Marea Britanie) s-a produs deja, in perioada de criza. Mai grav este insa ca Romania ramane un exportator de forta de munca, iar piata autohtona sufera din ce in ce mai tare, atrage atentia Petru Dandea.

Pentru Dandea: Peste 4 milioane de romani se afla la ora actuala in diverse state din Europa occidentala, state membre ale Uniunii Europene. Probabil ca multi dintre ei au deja locuri de munca stabile. Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani. Probabil ca aceste calcule si le-a facut si guvernul elvetian.

Reporter: Ma uit spre un alt stat tert, spre Canada. Din datele dumneavoastra, ce s-a intamplat o data cu relaxarea regimului de calatorie in Canada?

P.D: Desi presa canadiana se arata ingrijorata de posibilitatea venirii unui numar important de cetateni romani, lucrul acesta nu s-a intamplat. A fost o situatie aproape similara cu ce s-a intamplat in Marea Britanie cand a ridicat restrictiile pentru muncitorii romani. Sigur ca acum in Marea Britanie se afla un numar relativ important de muncitori romani. Se estimeaza ca ar fi 300.000 de romani care lucreaza in Marea Britanie. Dar cresterea numarului nu s-a produs brusc si practic multi dintre cei care lucreaza in Marea Britanie in prezent sunt salariati romani care datorita efectelor negative ale crizei, pe economiile sud europene, vorbim in special de Italia si de Spania, in momentul in care si-au vazut locurile de munca amenintate sau si-au pierdut locurile de munca, au migrat catre nord si au ales state ca Belgia, Olanda, Marea Britanie.

Stiri pe aceeasi tema

Spania: 514 decese in numai 24 de ore, totalul cazurilor a ajuns la aproape 40.000

Cristiana Petrariu Bota

Opt persoane au murit in Romania infectate cu coronavirus. Ultima victima, un barbat din Craiova bolnav de diabet

Cristiana Petrariu Bota

Sistemul informatic pentru cardul de sanatate are din nou probleme

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult