Politica

Emil Constantinescu, acuzatii dure la adresa unor politicieni si a structurilor de securitate

Fostul presedinte Emil Constantinescu a lansat o serie de acuzatii dure la adresa unor politicieni si a structurilor de securitate. In calitate de invitat la Congresul ALDE, desfasurat ieri, Emil Constantinescu a tinut un discurs in deschidere in cadrul caruia i-a atacat dur pe fostul sef al statului Traian Basescu, dar si pe unii lideri ai PNL. L-a laudat, insa, pe Calin Popescu-Tariceanu.

«Am hotarat sa vin dupa ce am citit proiectele de rezolutie. Acestea raspund cel mai bine nevoii societatii romanesti aflata intr-o criza morala. Trebuie sa revenim la sensurile politicii profunde, care nu inseamna doar drepturi, ci si responsabilitate. Politica e menita sa-i uneasca pe oameni, nu sa-i dezbine», a afirmat Constantinescu.

«Am citit rezolutiile si mi se par un demers intelectual nou. M-am gandit ca aveti o mare responsabilitate. Modul in care s-a format partidul dvs. trimite le istoria statului romanesc, cand liberalii si conservatorii au contribuit la integrarea statului roman. Necesitatea acestui partid o vad legata de istoria recenta. Multi dintre dvs. nu ma cunosc pe mine, sau nu isi mai amintesc de mine, pentru ca in 2004 am decis sa ma rup de politica. Atunci s-a intamplat un fenomen ce avea sa aiba consecinte grave pentru istoria Romaniei din ultimii 13. Atunci, structurile impotriva carora am luptat au hotarat ca e mai bine pentru ele sa lucreze pentru partide de dreapta. Un partid de stanga s-a transformat, la un congres, intr-un partid de dreapta. Acest partid avea sa fie condus de un om care slujise in timpul comunismului atat securitatea si avea un statut de nomenclaturist. (…) Acea persoana a devenit apoi presedintele Romaniei. Si PNL si-a ales si el in frunte exact persoana care fusese pusa sa gestioneze banii securitatii. (…) Prin aceste doua personaje, care reprezentau in mod clar ca semnal tot ce fusese nomenclatura in securitatea comunista, a aparut securitatea de dreapta, care a condus asa cum stie ea, cu serviciile secrete, cu institutiile de forta. A intrat prin fals si uzurpare in partidul Popular European», a continuat el.

Persoanele la care se refera Emil Constantinescu sunt Traian Basescu si Mircea Ionescu-Quintus, devenit presedintele PNL in acea perioada. Iar «fenomenul» la care se refera Constantinescu a fost constituirea Aliantei D.A., ca urmare a faptului ca «structurile securisto-comuniste impotriva carora am luptat au hotarat ca e mai bine pentru ele sa lucreze cu partide de dreapta».
Fostul presedinte a accentuat nevoia de lideri si respectarea elitelor de catre partidele politice.
«Societatea civila a fost distrusa prin politicianism. E momentul ca partidele politice sa respecte elitele intelectuale. E momentul elitelor sa-si inteleaga responsabilitatile lor. E nevoie de lideri, de lideri adevarati. E greu sa ne gandim acum la asta, cand lumea occidentala trece printr-o criza acuta de lideri. Unul dintre acesti lideri se afla in aceasta sala. De fiecare data, cand PNL s-a impartit, el a fost de partea buna. Si in 1992, si in 1996. El a condus campania mea electorala si ii multumesc. In 1996, Romania a fost salvata ca sa nu fie transformata intr-un Belarus sau o Rusie a lui Putin», a punctat Constantinescu, indicandu-l pe Calin Popescu-Tariceanu ca fiind liderul bun. Emil Constantinescu si-a incheiat discursul subliniind ca «Tariceanu reprezinta singura speranta pentru un adevarat Partid National Liberal».

Articole asemănătoare

Alegerea lui Nicusor Dan la Primaria Capitalei a fost validata definitiv de Curtea de Apel

Teodora Badescu

Sulfina Barbu la DNA in dosarul finantarii campaniei electorale a PDL din 2012

Lucy Ionesco

Liga Alesilor Locali ai PNL de la Constanta s-a incheiat cu fostul imn al PDL-ului

Lucy Ionesco