Iohannis, dupa atacul din Afganistan soldat cu ranirea a opt militari romani: Le urez insanatosire grabnica si multa putere
Breaking News

Emil Hurezeanu, propus ambasador in Germania, George Maior – ambasador in SUA. Ce semnal da Klaus Iohannis prin noile numiri

Noi propuneri de ambasadori au fost facute, joi, de presedintele Klaus Iohannis, printre care Emil Hurezeanu, George Maior, Mihnea Motoc sau Adrian Cioroianu. In total sunt 14 propuneri de ambasador care au fost aprobate de Klaus Iohannis. Este nevoie de acceptul tarilor de destinatie, ca mai apoi sa urmeze audierile in comisiile de politica externa din Parlament si decretele de numire ale presedintelui. Astfel, Emil Hurezeanu a fost propus ca ambasador in Germania, George Maior – ca ambasador in Statele Unite, iar Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a fost propus sa il inlocuiasca pe Nicolae Manolescu ca ambasador delegat pe langa UNESCO.

Este un gest important al Presedintiei in aceasta perioada, in care pe scena politica se resimte o oarecare nerabdare vizavi de actiunile sefului statului. Sunt de salutat unele aspecte, in primul rand faptul ca avem in sfarsit un ambasador in SUA, dupa ce o vreme indelungata postul a fost vacant. Pe de alta parte, era momentul ca ambasadorul de la UNESCO sa fie schimbat, deoarece din nefericire putine spatii arhitecturale au fost inscrise in ultimii ani in randul celor protejate, activitatea lui Nicolae Manolescu fiind una destul de discreta. Sa speram ca activitatea lui Adrian Cioroianu va fi una mai productiva in acest sens. Emil Hurezeanu, fost jurnalist Europa Libera, a ramas in contact cu Berlinul, astfel ca numirea sa speram ca va fi de bun augur pentru Romania.

Vazut ca primul semnal al presedintelui pe linie de politica externa, dupa o serie de vizite in unele tari ca Polonia, Ucraina sau Germania si Turcia, avem un set de numiri care vin sa continue ambitia Romaniei in raport cu necesitatile strategice ale tarii, care dupa criza Ucrainei, nu mai sunt aceleasi. Schimbarile au loc pentru unele persoane aflate de foarte mult timp in functii. Noile numiri vizeaza diplomati de cariera daca am putea spune, care isi vor putea dovedi eficacitatea. De subliniat si faptul ca Romania are pentru prima data un ambasador femeie la Uniunea Europeana, in persoana Luminitei Teodora Odobescu.

Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, presedintele Klaus Iohannis a aprobat joi mai multe rechemari si numiri de ambasadori in state de importanta majora. Printre noii ambasadori numiti se numara George Maior – in SUA, Emil Hurezeanu – in Germania. Mihnea Motoc a fost mutat de la reprezentanta pe langa UE la Ambasada din Marea Britanie, Bogdan Mazuru a fost mutat din Franta in Austria, Luminita Odobescu este noua sefa a reprezentantei pe langa UE, Adrian Vierita (fost ambasador in SUA) a fost numit reprezentant permanent la ONU – Geneva, Iulian Buga a fost mutat din SUA in Suedia, iar Adrian Cioroianu (fost ministru de Externe) ii ia locul lui Nicolae Manolescu la UNESCO.

In conformitate cu prevederile constituționale (art. 91 al. 2 din Constituția României) privind numirea/rechemarea reprezentanţilor diplomatici ai României şi în baza consultărilor cu primul ministru şi cu ministrul Afacerilor Externe, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat următoarele propuneri de rechemare/numire de ambasadori:

a) Rechemări

•Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană
•Dl. Iulian Buga, ambasador în SUA
•Dna Maria Ciobanu, ambasador, Şeful Misiunii României pe lângă Oficiul ONU Geneva
•Dna Silvia Davidoiu, ambasador în Republica Austria
•Dna Daniela Grigore Gîtman, ambasador în Republica Cehă
•Dl. Bogdan Mazuru, ambasador în Republica Franceză şi în Principatul Monaco
•Dl . Ion Jinga, ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
•Dl. Nicolae Manolescu Apolzan, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO
•Dna Răduţa Matache, ambasador în Regatul Suediei
•Dna Simona Miculescu, ambasador, Reprezentant permanent la ONU- New York

b) Numiri
•Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
•Dl. Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Austria
•Dl. Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotentiar în Republica Federală Germania
•Dna Luminiţa Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană
•Dl. Cristian George Maior, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA
•Dl. Adrian Cosmin Vieriţă, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU Geneva
•Dna Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Argentina şi Republica Paraguay
•Dl. Iulian Buga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Suediei
•Dl. Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Arabiei Saudite
•Dl. Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Cehă
•Dl. Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe lângă UNESCO
•Dl. Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe lângă Oficiul ONU
•Dl. Viorel Moşanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Belarus
•Dl. Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Norvegiei

În privinţa numirilor, conform reglementărilor şi cutumelor în materie, urmează solicitarea agrementului statelor/organizaţiilor aferente şi audierile în Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire.

Related posts

Legea care le ofera cetatenilor cu venituri reduse servicii bancare gratuite pune bancile in dificultate. Asa se intampla cand directivele europene sunt completate de Parlament in stil romanesc

Ioana Badulescu

Cristian David, fost ministru de Interne, pus sub control judiciar

Lucy Ionesco

Franta si-a redeschis granitele cu Marea Britanie

Teodora Badescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult