Breaking News

Eroii SMURD Iasi au ajuns acasa! Cei patru membri ai echipajului SMURD au fost primiti cu lacrimi si flori. FOTO

Victimele accidentului aviatic din Republica Moldova au fost repatriate, vineri, la Iași. Sicriele cu cele patru trupuri neînsuflețite ale membrilor echipajului – pilotul, copilotul, medicul și asistentul – au fost transportate cu autospeciale SMURD. Oficiali români, dar și cei din Rep. Moldova, precum și mai mulți salvatori și medici au fost prezenți la Centrul de Medicină Legală de la Chișinău, unde și-au luat rămas bun de la salvatorii români. Între timp, autoritățile române au anunțat că preiau ancheta în cazul elicopterului SMURD Iasi. La Iasi, trupurile neinsufletite ale celor patru membri ai echipajului – Mihaela Dumea, Gabi Sandu, Doru Gavril si Voicu Socae – au fost primite in lacrimi. Vezi galerie foto la sfarsitul acestui articol.

Cei patru membri ai echipajului SMURD, care au pierit în accidentul de elicopter, au fost aduşi din Republica Moldova la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sf Spiridon din Iaşi. Locul de unde, până mai ieri, plecau zi de zi ca să salveze vieţi. Sicriele cu trupurile celor patru membri ai echipajului SMURD Iasi decedaţi în accidentul aviatic din Republica Moldova au fost aduse vineri seara. Victimile au fost primite cu onoruri militare, date de un detaşament al Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi şi un detaşament ISU.

Deşi îndureraţi, colegii, prietenii şi familia au găsit puterea să-i primească cu aplauze. A fost o mare de durere în curtea Spitalului Sfântu Spiridon din Iaşi, unde au fost aduse trupurile celor patru salvatori SMURD care au pierit în accidentul de elicopter. Sute de colegi, prieteni şi rude i-au aşteptat, ca să arate că sacrificiul lor nu va fi uitat.

Membrii echipajului care a plecat în Republica Moldova pentru repatrierea colegilor decedaţi spun că a fost cea mai grea misiune din carieră.

Sebastian Stolerciuc, pilot Unitatea de Aviaţie Iaşi: „Doi colegi extraordinari, am făcut multe misiuni împreună. Nu credeam că o să se întâmple aşa ceva”.

Iti recomandam si: Elicopterul SMURD Iasi prabusit in Rep. Moldova era singurul aparat SMURD fara radar meteo

Doliu national in Rep. Moldova in memoria echipajului SMURD Iasi care a murit in accidentul de elicopter de la Cantemir

Toate maşinile de ambulanţă au doliu, iar la Unitatea de Primiri Urgenţe ard fără încetare candele lângă fotografiile celor care au pierit. Un moment de reculegere s-a ţinut şi la Universitatea de Medicină din Iaşi, unde preda doctoriţa Mihaela Dumea.

Anca Hăisan, medic primar de urgenţă UPU SMURD Iaşi: „Se gândea la un al doilea copil, era o fată tânără, sănătoasă, cu o familie frumoasă, acasă, pe care voia să o întregească”.

Cauzele prăbușirii aparatului de zbor, în apropiere de satul Haragâș din Cantemir, din sudul țării, deocamdată nu se cunosc. Sunt așteptate concluziile comisiei de anchetă moldo-române, care investighează cauzele accidentului. Raed Arafat, secretar de stat, fondatorul SMURD, aflat în R.Moldova, a menționat că există ipoteze pe marginea accidentului, dar sunt doar ipoteze care duc la foarte multe speculații. Experții sunt cei care urmează să se pronunțe pe marginea acestui caz, a spus Arafat.

Mihaela Dumea, Gabi Sandu, Doru Gavril si Voicu Socae sunt membrii echipajului SMURD Iasi morti in Moldova. VIDEO

”Elicopterul care s-a prăbușit, ca și celelalte elicoptere SMURD este autorizat de zbor la vedere, cu un singur pilot. Dacă pilotul sesizează că condițiile din față nu sunt bune, normal că abandonează misiunea. Specialiștii Poliției Române, conduși de directorul Institutului Național de Criminalistică din IGPR investighează cazul. Urmează să se alăture și alți experți din aviație care cunosc acest tip de elicopter, ca să participe la identificarea pieselor”, a mai adăugat fondatorul SMURD.

Cei patru membri ai echipajului SMURD, decoraţi post mortem

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe cei patru membri ai echipajului SMURD decedaţi în accidentul aviatic din Republica Moldova.

”Astfel, pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în numeroase acțiuni de salvare a vieților omenești, la care au participat în cadrul Serviciului Medical de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) – Iaşi, președintele României a conferit post-mortem: Ordinul Național ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler medicului Dumea Mihaela, Crucea Națională ‘Serviciul Credincios’ clasa a III-a asistentului medical principal Sandu Adrian-Gabriel şi Ordinul Național ‘Pentru Merit’ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari comandorului Gavril Ilie Doru și căpitan-comandorului Șocae Constantin Voicu”, informează Administraţia Prezidenţială.

Decorările au fost făcute la propunerea Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, respectiv a Ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă.

Flori și lumânări, depuse la Ambasada României de la Chișinău

Cetățenii moldoveni au depus flori și lumânări lângă pozele victimelor accidentului de elicopter, expuse în fața Ambasadei României. Cei veniți pot semna și în cartea de condoleanțe. La misiunea diplomatică au ajuns, vineri, și șeful statului, Nicolae Timofti, speakerul Parlamentului, Andrian Candu, dar și premierul moldovean. Oficialii și-au exprimat „compasiunea în legătură cu pierderea tragică a eroilor SMURD, care s-au dedicat salvării de vieți până în ultima clipă”.”Este o filă tristă pentru SMURD, deoarece ei au întreprins totul pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova”.

Potrivit Ministerul de Interne de la București, comandantul echipajului, Gavril Doru, în vârstă de 53 de ani, avea o experiență de zbor pe elicopter de 4181 ore, era căsătorit și avea un copil. Copilotul – căpitan-comandor Voicu Șocae, de 36 de ani, avea o experiență de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era căsătorit și avea doi copii. Dr. Mihaela Dumea în vârstă de 39 de ani, era încadrată la U.P.U. SMURD Iași de 11 ani, avea o experiență de 5 ani pe elicopter, era căsătorită și avea un copil. As. Sandu Gabriel – asistent medical principal medicină de urgență, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iași de 16 ani, avea o experiență de 11 ani pe elicopter, era căsătorit și avea un copil.

În Republica Moldova vineri, 3 iunie, a fost decretată zi de doliu național, după ce cei patru membri ai echipajului SMURD Iași, aflați într-o misiune pe teritoriul Republicii Moldova, au decedat. Elicopterul SMURD a dispărut, joi, de pe radarele de monitorizare la ora 14.13 minute. Aparatul de zbor se îndrepta spre Cahul, în sudul țării, unde urma să preia un pacient și să-l transporte la Chișinău, pentru a fi internat în spital. Elicopterul s-a prăbușit în timpul celei de-a 20-a operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

La scurt după accidentul aviatic de la Cantemir, Procuratura Generală de la Chișinău a anunțat că deschide un dosar penal în baza art. 263 alin. (2) Cod penal ”Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave”. Și procurorii de la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au intentat un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD.

Stiri pe aceeasi tema

Sistemul cardului de sanatate, inca in impas. Seful CNAS a fost chemat la Ministerul Sanatatii, dupa ce premierul i-a cerut demisia

Cristiana Petrariu Bota

Majoritatea PSD-ALDE a aprobat in plenul Camerei Deputatilor o serie de modificari la Legea finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale

Ioana Badulescu

RAPORT MCV – Sistemul judiciar ramane o sursa de ingrijorare, lupta anticoruptie este supusa unor presiuni care ar putea determina CE sa-si reevalueze concluziile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult