ESHRE: Guvernele si politicienii au un rol extrem de important in fertilitatea la nivel global
IT/Stiinta Life

ESHRE: Guvernele si politicienii au un rol extrem de important in educatia privind fertilitatea la nivel global

Societatea Europeana pentru Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE) a organizat o reuniune, in decembrie, in cadrul careia s-a concluzionat ca o fertilitate eficienta la nivel global poate fi obtinuta numai prin educatie, tratament la preturi accesibile si sprijin din partea guvernelor. 

Solutia in ceea ce priveste accesul inegal la tratamentele pentru fertilitate consta in elaborarea unui pachet care sa includa programe de sensibilizare a infertilitatii, de accesibilitate la procedurile de fertilizare in vitro (FIV), precum si un angajament al guvernelor de a respecta drepturile omului.

Acestea au fost concluziile participantilor la reuniunea campusului ESHRE din decembrie. Desi nu vor fi obtinute peste noapte, aceste masuri vor putea fi aplicate prin cooperarea a mai multor organizatii, inclusiv societati medicale, politicieni si organizatii de pacienti.  

Roy Farquharson, presedintele ESHRE, a subliniat angajamentul societatii de a promova accesul la practica bazata pe rezultate si de a proteja pacientii impotriva tratamentelor ineficiente (de exemplu, suplimente costisitoare).

Pe langa publicarea unor ghiduri si recomandari ale expertilor, viziunea ESHRE este aceea de a stabili un standard global pentru practica si cercetare prin intermediul retelelor de colaborare.

Sören Ziebe a prezentat detalii despre un proiect pe care l-a condus in Danemarca pentru a evidentia efectul imbatranirii asupra fertilitatii la barbati si femei. Concluzia a fost ca este necesara o mai mare constientizare a fertilitatii in scoli, ca nasterea copilului ar trebui sa devina o prioritate nationala si ca barbatii trebuie si ei sa aiba parte de educatie privind fertilitatea. 

Petra De Sutter de la Spitalul Universitar Gent si membru in Parlamentul European, a subliniat variatia criteriilor de eligibilitate la tratamentul pentru fertilitate. In Polonia, spre exemplu, s-a considerat ca nu este nevoie de infiintarea unor centre pentru LGBT, in timp ce Franta a fost de acord sa acorde pentru femei singure si lesbiene un tratament finantat de stat.

Acest lucru demonstreaza „clivajul ideologic” intre liderii politici pe probleme precum surogatul, un subiect asupra caruia chiar Consiliul Europei nu a reusit sa ajunga la o pozitie unificata. De Sutter a subliniat ca UE poate influenta astfel de aspecte, dar numai atunci cand agendele determinate de ideologie se refera la drepturile omului.

Ea a argumentat ca aceste diferente ar trebui eliminate. Politicienii si guvernele au un rol extrem de important in reglementarea masurilor privind fertilitatea si ar trebui sa faciliteze dezbaterea cu privire la inovatie si la tendintele in tratamentul fertilitatii, mai sustine De Sutter.

De asemenea, ar trebui sa respecte drepturile omului si sa nu lase orientarea sexuala sa le influenteze deciziile.

Dupa cum a subliniat un grup de lucru participant la reuniunea ESHRE, orice pozitie cu privire la drepturile de cuplu unic, lesbian si homosexual trebuie sa fie luata in considerare in lumina dovezilor stiintifice.

Au existat, de asemenea, dovezi ca tratamentele accesibile ofera o solutie in ceea ce priveste oferirea accesului la scara larga. Asa cum a fost prezentata in cadrul reuniunii anuale a ESHRE, abordarea de diagnosticare de o zi a lui Willem Ombelet prin programul The Walking Egg (TWE), a dus la 180 de nasteri pana in prezent, rezultatele fiind mai bune decat la FIV-ul conventional. O masura care trebuie implementata urgent este finantarea guvernamentala, voluntariatul si sprijinul universitar.

Protocoalele de stimulare usoara cu costuri reduse utilizate de Ombelet la pacienti pot economisi bani si reduce efectele secundare fara a compromite ratele de succes. Madelon Van Wely, de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, sustine in descrierea protocoalelor de stimulare la preturi accesibile, ca a ajuns la concluzia ca pretul FIV poate fi redus prin utilizarea unor doze mai mici de gonadotrofine prin protocoale mai blande si utilizarea concomitenta a citomului de clomifen sau a letrozolului.

O prezentare a lui Guido Pennings, de la Institutul de Bioetica Ghent, a examinat etica accesului FIV, concentrandu-se in special pe utilizarea FIV la costuri reduse in tarile cu venituri mici pana la mijlocii, chiar daca eficienta este sub standard. S-a intrebat  Pennings, costul scazut inseamna si calitate scazuta? Dupa ce a examinat dovezile, a ajuns la concluzia ca un tratament cu costuri reduse este acceptabil atunci cand o populatie mare are nevoie. FIV-ul cu costuri reduse maximizeaza bunastarea si reduce inegalitatea in ingrijirile de sanatate, a spus el.

In incheierea acestei intalniri de doua zile a ESHRE, coordonatorul SIG Global, Virginie Rozée, a solicitat studii suplimentare in ingrijirea fertilitatii pentru a stabili modalitati mai bune de incadrare legala a ART, pentru a recunoaste infertilitatea ca o problema de sanatate publica si pentru a lupta impotriva discriminarii.

Stiri pe aceeasi tema

Un american si-a modificat toata casa pentru pisici. Le-a facut pasarele, tuneluri, spirale, poduri… VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

China a inceput testarea pe oameni a doua tipuri de vaccinuri inactive impotriva COVID-19

Cristiana Petrariu Bota

Ora Pamantului este marcata pe 24 martie in toata lumea. Romanii, invitati si ei sa stinga lumina timp de o ora

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult