Romania preia oficial presedintia Consiliului Uniunii Europene in prezenta presedintilor Parlamentului European, Comisiei Europene si Consiliului European
Politica

EuObserver: Respingerea candidatilor Romaniei si Ungariei este fara precedent

Presa straina scrie despre candidatii Romaniei si Ungariei la functia de comisar european care au primit avize negative din cauza noilor reguli care au dus la blocarea procedurii de numire a Comisiei Europene. Nu se stie ce se va intampla mai departe. 

Potrivit The Washington Post „Noua echipa de top a UE este in dubii din cauza unor ingrijorari legate de conflicte de interese”.  

In plus, Comisia juridica a Parlamentului European a refuzat ca Rovana Plumb si Laszlo Trocsanyi sa mearga la audierile oficiale. 

Premierul ungar, Viktor Orban a fost facut de ras din cauza respingerilor. Si Guvernul Romaniei este in aceeasi situatie, mai ales ca se afla in mijlocul unei crize politice si a mai avut si probleme la Bruxelles. 

Vezi si: Care este strategia PSD dupa respingerea Rovanei Plumb in comisia JURI

Se pare ca respingerea candidatilor Romaniei si Ungariei este fara precedent, potrivit EuObserver, datorita noilor reguli de procedura, aplicate acum pentru prima data.

Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsa pentru ca au existat diferente intre declaratiile de avere date in Romania si la UE.

In timp ce, candidatura lui Laszlo Trocsanyi a fost respinsa pentru ca au aparut semne de intrebare privind legaturile dintre firma de avocatura pe care a fondat-o si Guvern, in perioada in care a fost ministru al Justitiei.

Politico scrie: „Ursula von der Leyen si refuzurile care ii dau dureri de cap” .

In plus, respingerea candidatilor Romaniei si Ungariei reprezinta primul mare test pentru sefa desemnata a viitoarei Comisii Europene, a mai spus Politico.

De asemenea, s-a remarcat si confuzia legata de ce urmeaza sa se intample, fiind o situatie noua.

Mai mult, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene a declarat ca Romania si Ungaria nu trebuie automat sa faca noi propuneri de comisari.

Articole asemănătoare

Marian Munteanu, fostul candidat al PNL la Primaria Capitalei, isi face partid

Lucy Ionesco

Vicepremier: Recunosc, nu a fost un succes acest Guvern

Lucy Ionesco

Florin Iordache: Persoanele condamnate in baza unor protocoale secrete pot cere despagubiri la CEDO

Ioana Badulescu