Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie
Economie

Euro continua sa se aprecieze, expertii suspecteaza un atac speculativ asupra monedei nationale

O noua depreciere record a leului, in fata euro. Banca Nationala a publicat un curs de referinta de 4,7569 lei, in conditiile in care expertii suspecteaza un atac speculativ asupra monedei nationale. Euro se vindea miercuri dimineata si cu aproape 4,83 lei la unele banci comerciale din tara.

Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Iancu Guda, explica la RFI cum a functionat presupusul atac speculativ asupra leului: „Deprecierea monedei nationale din ultimele zile este inflamata de un posibil atac speculativ al carui mecanism consta in urmatoarele etape: practic, traderii internationali cumpara in momentul initial se imprumuta in lei, la o dobanda actuala destul de mica si speculeaza, aruncand acesti lei in piata, crescand oferta foarte mult pe lei, ceea ce desigur pune o presiune pe moneda nationala, intr-un exces de lei, surplus de lichiditate in piata”.

El precizeaza ca „BNR poate sa combata astfel de atacuri speculative, crescand foarte mult costul de finantare pe lei, pe termen foarte scurt, adica overnight. Dar daca face acest lucru, practic, arunca intr-o imposibilitate sectorul bancar. De ce? Pentru ca mai nou, avem aceasta taxa pe activele bancare, in functie de dobanzile ROBOR. Or daca BNR creste foarte mult dobanzile overnight, implicit aceasta se va translata si in cresterea dobanzilor ROBOR maturitate trei luni, ceea ce inseamna taxe enorme pentru sectorul bancar si aia e o problema de selectie unica, BNR nu poate sa protejeze si bancile si cursul national in acelasi timp”.

 

Related posts

ANAF lanseaza in dezbatere publica noi dispozitii care vizeaza introducerea unor noi formulare pentru darea in plata

Ioana Badulescu

Salariul minim pe economie va creste pana la 1.100 lei pana in 2016

Bogdan

Eurostat: Romania si Bulgaria au cel mai scazut cost orar cu mana de lucru din Uniunea Europeana

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult