Prima sedinta a Comisiei Nationale pentru trecerea la moneda euro va avea loc pe 12 aprilie
Economie

Euro continua sa se aprecieze, expertii suspecteaza un atac speculativ asupra monedei nationale

O noua depreciere record a leului, in fata euro. Banca Nationala a publicat un curs de referinta de 4,7569 lei, in conditiile in care expertii suspecteaza un atac speculativ asupra monedei nationale. Euro se vindea miercuri dimineata si cu aproape 4,83 lei la unele banci comerciale din tara.

Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Iancu Guda, explica la RFI cum a functionat presupusul atac speculativ asupra leului: „Deprecierea monedei nationale din ultimele zile este inflamata de un posibil atac speculativ al carui mecanism consta in urmatoarele etape: practic, traderii internationali cumpara in momentul initial se imprumuta in lei, la o dobanda actuala destul de mica si speculeaza, aruncand acesti lei in piata, crescand oferta foarte mult pe lei, ceea ce desigur pune o presiune pe moneda nationala, intr-un exces de lei, surplus de lichiditate in piata”.

El precizeaza ca „BNR poate sa combata astfel de atacuri speculative, crescand foarte mult costul de finantare pe lei, pe termen foarte scurt, adica overnight. Dar daca face acest lucru, practic, arunca intr-o imposibilitate sectorul bancar. De ce? Pentru ca mai nou, avem aceasta taxa pe activele bancare, in functie de dobanzile ROBOR. Or daca BNR creste foarte mult dobanzile overnight, implicit aceasta se va translata si in cresterea dobanzilor ROBOR maturitate trei luni, ceea ce inseamna taxe enorme pentru sectorul bancar si aia e o problema de selectie unica, BNR nu poate sa protejeze si bancile si cursul national in acelasi timp”.

 

Stiri pe aceeasi tema

Air Moldova este cumparata de Civil Aviation Group, din care face parte operatorul aerian roman Blue Air

Ioana Badulescu

ROBOR continua sa creasca si atinge un nou record, potrivit datelor publicate de BNR

Ioana Badulescu

Proiectie FMI: Este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult