Europa cu doua viteze sau de ce Romania se mentine in esalonul de rangul doi
Breaking News

Europa cu doua viteze sau de ce Romania se mentine in esalonul de rangul doi

Din perspectiva romaneasca, evolutiile recente de pe scena politica europeana ar parea sa fie perdante, scrie Horatiu Pepine intr-un material intitulat „Romanii si noile evolutii europene” publicat pe site-ul Deutsche Welle. Autorul subliniaza ca in situatia in care britanicii vor avea castig de cauza, piata fortei de munca se va restrange pentru romani substantial, dupa cum, daca vor fi infranti, ei ar putea vota la referendum iesirea din UE, cu consecinte si mai radicale.

Horatiu Pepine admite, insa, ca limitarea migratiei fortei de munca ar fi pentru Romania o constrangere benefica pe termen lung.

Pe de alta parte, initierea unui proces de integrare avansata a tarilor euro, Romania pare sa ramana intr-un esalon de rangul al doilea, dar felul acesta de a vorbi nu are decat o semnificatie simbolica. In practica e vorba despre convergenta fiscala, economica si sociala, asa incat romanii au motive serioase sa ramana, deocamdata, deoparte, scrie DW.

Romanii si noile evolutii europene

In replica la ofensiva eurosceptica a premierului britanic, David Cameron, Germania si Franta se pregatesc sa sporeasca gradul de integrare al tarilor euro. Ziarul ”Le Monde” a intrat in posesia unui document care propune un program de reforme pe patru paliere: politica economica, convergenta economica, fiscala si sociala, stabilitatea financiara si investitionala si, in fine, guvernanta uniunii monetare.

HotWeek.ro iti recomanda si: Summit-ul de la Riga s-a incheiat dezamagitor. Tarile estice, fara perspective de apropiere de UE

Ziarul francez citeaza pasajul care precizeaza ca reformele vizate vor fi intreprinse ”in cadrul tratatelor actuale in anii care vin”. Precizarea are talcul ei, caci David Cameron solicitate insistent revizuirea tratatelor cu scopul ”repatrierii” anumitor prerogative delegate Comisiei de la Bruxelles. Or, Germania si aliatii sai sperasera o revizuire in sens contrar. Prin urmare cuplul franco-german arata britanicilor ca se va descurca, pe moment, si fara o reforma a tratatelor.

Documentul citat a fost examinat de Angela Merkel si François Hollande cu ocazia reuniunii de la Riga si va fi supus dezbaterii Consiliului European din 25 iunie. Proiectul pare a fi un instrument tactic la indemana Germaniei si Frantei, desi el se refera la preocupari vechi si de maxima insemnatate pentru zona euro. Toata lumea e de acord ca lucrurile nu mai pot functiona asa: cu o moneda unica, dar cu regimuri fiscale diferite.

In ultimii doi-trei ani au fost lansate multe proiecte privind integrarea mai avansata a zonei euro, fara ca ele sa intre cu adevarat in circuitul politic. Unele mizeaza pe disciplina fiscala stricta (in versiunea liberal-conservatoare), altele pe solidaritate si impartirea poverii datoriei (versiunea socialista), dar ambele pretind ca zona euro sa se delimiteze institutional de tarile non-euro, caci altfel nu ar putea functiona coerent. In limbaj romanesc (sau estic) ar fi vorba de ”Europa cu doua viteze”.

Vezi si: Sistemul german de exploatare forestiera, un model de studiat

Fostul presedinte Traian Basescu, care se pronuntase pentru adoptarea cat mai rapida a monedei comune, a declarat de multe ori ca se opune acestei decalari si ca incearca sa pastreze Romania in nucleul central de decizie. El nu s-a referit, in schimb, niciodata la costurile unei integrari pripite. Am putut distinge o infruntare surda intre partizanii euro si cei care au recomandat un ragaz de pregatire mai larg, dar subiectul nu a fost explicat in toate dimensiunile sale. Din fericire, comisarul european pentru moneda comuna, Valdis Dombrovskis, sugera la Bucuresti, in luna aprilie, ca ar fi bine ca etapele adoptarii euro sa fie pregatite temeinic si fara graba, fapt care a parut sa limpezeasca lucrurile si sa relaxeze tensiunea.

Am putea intelege insa mesajul lui Dombrovskis si ca pe o pregatire diplomatica a proiectului Merkel-Hollande de accelerare a integrarii tarilor euro. S-ar parea ca ”Europa cu doua viteze” este inevitabila, caci tarile vestice nu mai au timp sa astepte, iar noile sosite nu au suficiente motive sa sara peste etape. Polonia, singura tara care ar fi putut fi acceptata fara rezerve in clubul euro, manifesta tot mai mari reticente, iar victoria in alegerile prezidentiale a conservatorilor catolici ar putea consolida aceasta tendinta. in plus presiunile exercitate de Marea Britanie si criza din Grecia ii constrange pe diriguitorii politicii continentale sa ia initiativa si sa grabeasca evolutia lucrurilor.

Din perspectiva romaneasca, evolutiile acestea sunt, la prima vedere, perdante. Daca britanicii vor avea castig de cauza (putin probabil), piata fortei de munca se va restrange pentru romani substantial, dupa cum, daca vor fi infranti, ei ar putea vota la referendum iesirea din UE, cu consecinte si mai radicale. Sa admitem insa ca limitarea migratiei fortei de munca ar fi pentru Romania o constrangere benefica pe termen lung.

Cat priveste initierea unui proces de integrare avansata a tarilor euro, Romania pare sa ramana intr-un esalon de rangul al doilea, dar felul acesta de a vorbi nu are decat o semnificatie simbolica. In practica e vorba despre convergenta fiscala, economica si sociala, asa incat romanii au motive serioase sa ramana, deocamdata, deoparte.

Grecii au inteles intre timp ca nu trebuiau sa adopte moneda comuna, iar tari ca Spania si Portugalia au un somaj foarte ridicat si sufera drastic de pe urma ajustarilor. E mai firesc ca fiecare sa joace in liga lui si sa profite cat poate de avantajele pe care le detine.

Stiri pe aceeasi tema

Financial Times: UE intentioneaza sa taie zeci de miliarde de euro din bugetul care ar trebui alocat pentru Europa Centrala si de Est

Ioana Badulescu

OMS a decretat urgenta medicala globala epidemia de coronavirus din China. Cel mai recent bilant indica 171 morti si peste 8.000 de cazuri confirmate

Cristiana Petrariu Bota

ONG-urile au decis sa continue protestele dupa intalnirea cu premierul Tudose si cer sesizarea Comisiei de la Venetia

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult